uvod-do-kopirovani-zabezpecenych-cd
Úložná zařízení Článek Úvod do kopírování zabezpečených CD

Úvod do kopírování zabezpečených CD | Kapitola 5

Schee Zdeněk

Schee Zdeněk

20. 2. 2003 00:00 17

Seznam kapitol

1. Ochrany? Na co? 2. Detekce ochrany 3. Kopírování pomocí Alcoholu 120% 4. Kopírování pomocí CloneCD 5. Emulace CD - ta správná síla replikátorů CD

Doby, kdy k úspěšnému zkopírování jakéhokoli CD stačil libovolný vypalovací program (Nero, Easy CD Creator...) umožňující vytvářet a zapisovat tzv. "iso obraz" celého CD disku, kdy ochrany byly vzácností či nebyly vůbec, jsou již nenávratně pryč. V dnešní době prakticky nenalezneme nové, především herní CD, jež by neobsahovalo některou z ochran proti kopírování - ochrany proti kopírování se rozmáhají (bohužel) také v oblasti AudioCD. Tento článek vás nechce zahrnout popisem všech metod zabezpečení CD (je jich více než 10) ale věnuje se spíše základům a praktické stránce zálohování zabezpečených CD.

Reklama

Tip PCtuningu: Emulace CD - jak jsem řekl již dříve - vám dovolí zazálohovat si disk CD i tehdy když nemáte žádnou vypalovací mechaniku. Kopie takto vytvořeného disku je uložena na pevném disku (např. v souboru .mds) a s odpovídajícími nástroji může být dnes používaná jako skutečné CD, přenesena po síti a/nebo vypálena někde úplně jinde! Další výhodou je, že pokud některý z programů používá data z původního CD, bude při emulaci fungovat značně rychleji (rychlost emulovaná mechaniky je až 200x).

Když máme již vytvořený obraz CD, můžeme z něj udělat virtuální mechaniku. To nám umožní oba dva předchozí programy, tedy CloneCD i Alcohol 120%, můžeme k tomu také použít speciální program, jeden z nejlepších je Daemon-tools, který se narozdíl od ostatních softwarů tohoto typu zabývá jen virtuálními mechanikami, tudíž zabírá o něco méně paměti, což však v dnešní době nehraje zas tak velkou roli.

Alcohol 120% - doporučujeme

Jestliže máte nainstalovaný Alcohol 120%, měli byste mít minimálně i jednu virtuální mechaniku, která by se zatím měla tvářit jako normální CD mechanika, v níž není CD. Poznáte ji tak, že po vyvolání její nabídky, např. v Tomto počítači, by se vám mělo kromě jiného zobrazit i Připojit image a po kliknutí Otevřít. Emulovat CD disky můžete připojením souborů typu mds (doporučujeme), ccd, cue, bin, bwt, cdi nebo iso.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz

Po zvolení otevřít tedy vyberte tedy obraz CD, který chcete emulovat, další nastavení pak probíhají přímo v Alcoholu, kde můžete nastavit, která ochrana má být emulována, počet virtuálních mechanik (0-6), jejich parametry apod. - lze též nastavit které typy souborů budou po dvojkliku automaticky emulovány ve virtuálních mechanikách, některá nastavení lze učinit i přes rozbalovací menu u ikonky v trayi vpravo dole.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz

CloneCD

CloneCD narozdíl od Alcoholu 120% téměř žádné možnosti nenabízí, můžeme si nastavit jen počet mechanik(0-8) a zda budou, když zrovna nic neemulují, prezentovány ikonkou kysele se smějící ovečky CloneCD. Tato 2 nastavení můžete provést opět pře ikonku v trayi.

i Zdroj: PCTuning.cz


Zvolte virtuální CloneDisk, jak CloneCD nazývá virtuální mechaniky

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz


V menu virtuální mechaniky vytvořené CloneCD najdete Virtuální CloneDrive -> Připojit a Odpojit

Zvolením Připojit se nám otevře okno, kde si můžeme vybrat, kde si můžeme vybrat obraz CD, který chceme emulovat, vybírat si můžeme však jen iso a ccd soubory. Účel smysl tlačítka odpojit snad není nutné vysvětlovat.

Daemon-tools

Posledním programem na emulaci CD, jenž zde zmíním, je jednoúčelový Daemon-tools, jeho možnosti jsou velmi podobné možnostem emulace CD u Alcoholu 120%, avšak, jak jsem již zmínil, zabírá méně paměti. Nabízí možnost emulace ochran Safedisc, SecuRom, LaserLock, ale především podporuje RMPS, což je technologie, již používá Alcohol 120% a která zjednodušeně řečeno zajišťuje, aby si počítač myslel, že se jedná o normální optickou mechaniku, v níž je vloženo lisované CD - umožňuje tak emulovat i dosud nekopírovatelné ochrany (SecuRom *new* v. 4.7x a vyšší), to však předpokládá soubor uložený ve formátu mds. Nic, co by však nezvládal emulátor Alcoholu 120%.

Podporované formáty jsou cue, iso, ccd, bwt, mds, cdi a počet jednotek si můžete nastavit od nuly do čtyř, což je sice méně než u konkurence, ale ve skutečnosti nebudete ve většině případů potřebovat více než jednu (nezapomeňte, že ve virtuální mechanice můžete měnit virtuální CD jako ve skutečné - a to pouhým připojením nového souboru mds, kdy se počítači "zdá" ze bylo vložené nové CD).

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Programy, které jsem zde zmínil nejsou zdaleka jediné, ale jsou většinou považovány za nejlepší či za jedny z nejlepších. Z dalších vypalovacích programů stojí za zmínku např. CDRWIN, DiscJuggler, Feurio, Fireburner, WinOnCD a Easy CD Creator od Roxia či staré dobré Nero, které si také s nějakou tou ochranou ještě poradí. Nevýhodou u těchto programů však bývá, že vypalování se může značně protáhnout a to, kterou ochranu zvládnou, je spíše věcí náhody. Programů, jež mohou dobře konkurovat ClonyXXL ale už tolik není.

Pokud máte rádi nekomplikovaná řešení, tak vám doporučuji používat Alcohol 120%, pokud jste již zvyklí na CloneCD, tak není větších důvodů, proč přecházet. Na emulování CD je zase dobrý malý a šikovný pomocník Daemon-tools, který je - narozdíl od CloneCD a Alcoholu 120%, společně s ClonyXXL a CCD4 Profilerem freewarem. Program Alcohol 120% si můžete koupit za 46,22€ nebo používat jeho zkušební časově omezenou verzi. S CloneCD je to podobné, buď můžete používat jeho zkušební verzi, jejíž zkoušecí doba je jen 21 dní, nebo si budete muset zakoupit plnou verzi za 39€. To je veliké minus obou těchto jinak skvělých programů, ale dnes zadarmo ani kuře nehrabe a žádný slušný vypalovací nástroj, který je freeware zde prostě neseženete.

Na konec bych zde ještě uvedl odkazy, odkud zmíněné programy stahovat:

CloneCD
Alcohol 120%
Clony XXL a Bones CCD4 Profiler
CDR Media Code Identifer

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama