uvod-do-kopirovani-zabezpecenych-cd
Úložná zařízení Článek Úvod do kopírování zabezpečených CD

Úvod do kopírování zabezpečených CD | Kapitola 2

Schee Zdeněk

Schee Zdeněk

20. 2. 2003 00:00 17

Seznam kapitol

1. Ochrany? Na co? 2. Detekce ochrany 3. Kopírování pomocí Alcoholu 120% 4. Kopírování pomocí CloneCD 5. Emulace CD - ta správná síla replikátorů CD

Doby, kdy k úspěšnému zkopírování jakéhokoli CD stačil libovolný vypalovací program (Nero, Easy CD Creator...) umožňující vytvářet a zapisovat tzv. "iso obraz" celého CD disku, kdy ochrany byly vzácností či nebyly vůbec, jsou již nenávratně pryč. V dnešní době prakticky nenalezneme nové, především herní CD, jež by neobsahovalo některou z ochran proti kopírování - ochrany proti kopírování se rozmáhají (bohužel) také v oblasti AudioCD. Tento článek vás nechce zahrnout popisem všech metod zabezpečení CD (je jich více než 10) ale věnuje se spíše základům a praktické stránce zálohování zabezpečených CD.

Reklama

Než začnete zálohovat, je dobré vědět, jakou ochranu dané CD využívá.

První a asi jednodušší možností je nahlédnout do některé internetové databáze, která shromažďuje informace o ochranách. Poměrně rozsáhlou databázi můžeme nalézt např. na adrese http://www.users.bigpond.net.au/portmac/index.htm. Dost informací lze také nalézt na nejrůznějších diskuzních fórech, např. na diskuzním fóru Alcoholu 120%. Pokud tímto způsobem vámi požadované CD nenajdete nebo třeba zjištěné informace nepovažujete za dostatečně věrohodné, bude třeba využít speciálního software.

Asi nejznámějším softwarem, jenž poměrně úspěšně detekuje ochrany CD, je ClonyXXL. V lepším případě stačí zvolit mechaniku, v níž se dané CD nachází a dát Scan CD. Vedle Protection pak ClonyXXL zobrazí název ochrany a dole se na stupnici lebek ukáže náročnost prolomení ochrany. Konkrétně např. GTA3, které využívá SafeDisc v2.6 ohodnotil šesti lebkami.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz


Detekce ochrany hry GTA3


U hry Unreal Tournament 2003 nám ClonyXXL zjistil dokonce jinou verzi ochrany SecuROM
a této ochraně dal 10 lebek, dokonce je zde rudé varování.

Jestliže ClonyXXL žádnou ochranu na CD nenajde, budete dotázáni, zda-li jste již hru nainstalovali, dáte-li ano, budete muset zadat cestu, kam jste hru nainstalovali, tam pak ClonyXXL prohledá všechny spustitelné soubory a DLL knihovny aby našel specifické znaky dané ochrany (np. šifrované nebo zabalené exe soubory).

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz


Např. Jedi Knight II Jedi Outcast žádnou ochranu neobsahoval, což se však stává spíše zřídka.

Nyní, když už jsme zjistili typ ochrany, ať už nahlédnutím do internetové databáze nebo pomocí ClonyXXL, poznamenejte si ho velmi pečlivě - budete ho za chvíli potřebovat (viz. profily zabezpečení).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama