uvod-do-kopirovani-zabezpecenych-cd
Úložná zařízení Článek Úvod do kopírování zabezpečených CD

Úvod do kopírování zabezpečených CD | Kapitola 4

Schee Zdeněk

Schee Zdeněk

20. 2. 2003 00:00 17

Seznam kapitol

1. Ochrany? Na co? 2. Detekce ochrany 3. Kopírování pomocí Alcoholu 120% 4. Kopírování pomocí CloneCD 5. Emulace CD - ta správná síla replikátorů CD

Doby, kdy k úspěšnému zkopírování jakéhokoli CD stačil libovolný vypalovací program (Nero, Easy CD Creator...) umožňující vytvářet a zapisovat tzv. "iso obraz" celého CD disku, kdy ochrany byly vzácností či nebyly vůbec, jsou již nenávratně pryč. V dnešní době prakticky nenalezneme nové, především herní CD, jež by neobsahovalo některou z ochran proti kopírování - ochrany proti kopírování se rozmáhají (bohužel) také v oblasti AudioCD. Tento článek vás nechce zahrnout popisem všech metod zabezpečení CD (je jich více než 10) ale věnuje se spíše základům a praktické stránce zálohování zabezpečených CD.

Reklama

Dalším kvalitním již zmiňovaným programem vhodným k zálohování chráněných CD je CloneCD. Ten umí téměř vše jako Alcohol 120%, avšak jeho velkým minusem je, že si neumí poradit s jinými (cizími) formáty obrazů CD (mds, bin, ccd, bwt...), dále chybí profily ochran a v neposlední řadě je zde neschopnost zkopírovat CD s "fyzickou" ochranou typu SecuRom *new* verze 4.77.00.0029 a novější apod.

Na druhou stranu CloneCD podporuje práci s až osmi virtuálními mechanikami a skýtá některá užitečná nastavení.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz


Oproti Alcoholu 120% vypadá CloneCD poněkud stroze

CloneCD nám ukazuje oproti Alcoholu 120% jen čtyři tlačítka, která mluví sama za sebe.

  • první je vytvoření obrazu CD,
  • druhé zapsání (vypálení) obrazu CD,
  • třetí kopírování z CD na CD,
  • čtvrté vymazání přepisovatelného disku.

Jak jsme si již řekli, v CloneCD chybí profily herních ochran, ale je zde možnost vytvoření vlastních profilů (parametry je v tomto případě nutno nastavit "ručně"). Lepší je však využít některého programu, který tyto profily vytváří - první takový program byl původně integrován do ClonyXXL, viz. obrázek:

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz

Starý ClonyXXL sice poznal, že se jedná o SecuRom *new*, jenže už nepoznal, že se jedná o novou verzi SecuRom *new*, tedy 4.77.00.0029 a novější, která vyžaduje jiná nastavení a je považována za jednu z nejzákeřnějších ochran.

Nový ClonyXXL se distribuuje bez tohoto profilovače a bez instalačního programu, jen jako zabalený spustitelný soubor. Jistě si tedy říkáte, kam se poděl onen profilovač. Nikam se neztratil, ani výrobci nezastavili jeho vývoj, jen je distribuován jako samotný program s názvem Bones CCD4 Profiler.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediné, co stačí udělat, je zvolit ochranu, kterou jste zjistili buď v kategorii Data CD, Audio CD nebo Another, přičemž ochran je na výběr opravdu dost, nechybí zde však např. ani profil Poškrábané CD. S ochranami je zde ale malý problém, ne všechny totiž CloneCD zvládá.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz


Ve volném překladu "Je mi líto, ale CloneCD nedokáže vytvořit záložní kopii takto chráněného CD"

V opačném případě se vám po stisku tlačítka "Start CloneCD" spustí CloneCD. Zvolte tedy operaci, kterou máte v úmyslu provést, tedy asi kopírovat CD, případně vytvořit či vypálit image (obraz CD), budete dotázáni na zvolení mechaniky CD-ROM, případně vypalovačky a také na profil. Kromě standardních, které CloneCD implicitně nabízí, tedy Audio CD, Data CD, Game CD, Multimedia Audio CD a Protected PC Game by zde měla být i možnost "_CCD_profiler", tu tedy zvolíme.

Úvod do kopírování zabezpečených CD
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní zvolíme přirozeně "Další >" a nebudeme již nic měnit, tedy kromě cesty k image souboru a jeho názvu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama