stavba-serveru-doma-myty-a-realita
Návody Článek Stavba serveru doma - mýty a realita

Stavba serveru doma - mýty a realita | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 7. 2004 00:00 109

Seznam kapitol

1. Server a PC - jaký je rozdíl? 2. Servery - zdroj, skříň, chlazení 3. Servery - řadiče a disky 4. Servery - základní desky a jejich napájení
5. Servery - paměti (Registered, ECC) 6. Stavba serveru 7. Instalace komponent a závěr

Tím jak se počítače pomalu stávají spotřebním zbožím, posouvá se i hranice mezi tím co je běžně přístupné a "civilní" a tím, co je určeno specializovaným firmám. Zatímco v minulosti byly servery doménou specialistů, kteří často navíc kolem sebe schválně vytvářeli téměř gotický neprůhledný závoj, dnes se do stavby těchto "profesionálních" PC pouštějí i naprostí amatéři. Jako obvykle, v běžných situacích je pravda někde uprostřed - serveroví specialisté o svůj "džob" nepřijdou, ale taky je tady prostor pro stavbu kvalitního serveru "v kanceláři". Jeden z návodů jak na to, najdete právě tady.

Reklama

Paměti jsou důležitou součásti spolehlivosti (a výkonu) serveru. Dnes se již běžně používají paměti typu DDR - o těchto pamětech si budeme povídat dále. Pro servery a pracovní stanice jsou ve hře ještě typy vybavené ECC a tzv. Registered paměti.

Registered paměti

Část "pravověrných" serverových desek vyžaduje poměrně drahé tzv. Registered (Buffered) paměti. Tyto paměti jsou vybavené dodatečnými I/O buffery (jinak řečeno registry) mezi sběrnicí a paměťovými čipy - ty zvyšují spolehlivost komunikace s pamětí (ale trochu tuto komunikaci zároveň zpomalují). Důležité je vědět, že tyto paměti nejsou obecně zaměnitelné s klasickými moduly DDR. Buffery jsou totiž vložené přímo do cesty signálu, nelze je vypnout ani obejít. Pokud deska vyžaduje Registered paměti, musíte koupit odpovídající moduly.

Poznámka 1: klasické moduly (tedy ne registered) bývají občas nazývané i "un-buffered".

Poznámka 2: moduly Registered DDR stojí asi dvojnásobek ceny klasických pamětí DDR...

ECC

ECC značí "Error-Correcting Code memory" nebo "Error Correction Checking" - tato paměť je vybavena dodatečným čipem, který dovoluje zjistit a korigovat malé jednobitové chyby v paměťovém modulu. Laicky by bylo možné říci, že moduly ECC jsou schopné za chodu zjistit zda-li čtená data jsou "přesná". Dodatečný čip na paměťovém modulu (devátý, nebo 18tý) ukládá kontrolní tzv. paritní data.

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz


modul DDR 333 CL 2.5, Registered ECC

Důležité je vědět, že část desek, které podporují ECC paměti, nemusí vyžadovat bufferované tzv. Registered paměti. Funkci ECC lze navíc často v nastavení BIOSu vypnout...

Poznámka 1: i moduly ECC jsou dražší, než běžné ne-ECC typy.

Poznámka 2: Více o principu ECC se dozvíte zde.

Běžná kombinace - Registered ECC

Dnešní DDR moduly využívají navíc běžně principu ECC. Proto prakticky všechny Registered moduly jsou zároveň i vč. ECC - i když to technicky není nutné, jedná se jen o požadavek "serveristů".

Pozor při nákupu pamětí!

Pokud vaše deska podporuje pouze Registered moduly (platí pro AMD Opterony, Intel Xeony - výjimkou jsou desky na bázi čipsetu i875P a E7210), musíte koupit právě tyto moduly. Pokud deska buffered / registered moduly nevyžaduje (v dokumentaci je uvedeno unbuffered / unregistered memory), pak je pravděpodobné, že podporuje alespoň ECC (pokud je to serverová deska, je to téměř jisté). Pak musíte koupit klasické moduly (když nehodláte připlácet za ECC), nebo un-buffered moduly s ECC (pokud chcete mít co nejvyšší spolehlivost) - nekupujte však Registered ECC (jak jsem řekl, narozdíl od ECC nelze registry "vypnout")!

Obecně platí, že lepší je používat paměti ECC - i když počet případů (četnost), kdy se ECC opravdu uplatní, je poměrně malý. Uvádí se, že tzv. "memory soft-error" (náhodná ztráta bitu) u kvalitních čipů nastane asi jednou za deset let, nebo později. Pro jeden 512MB modul (16 čipů) bychom mohli dospět k číslu cca 1 soft-error / 8 měsíců. Je otázkou, zda-li je pro vás nebezpečí nečekané změny jednoho bitu (ze stovek miliard, když se může jednat o posunutí barevného odstínu jednoho pixelu v obrázku) tak důležité, že koupíte paměti ECC.

Na druhou stranu vám může ECC doslova zachránit zadek, když vás upozorní na vážnější problém (hard-error) s paměťovým modulem (chyby ECC lze logovat).

V další části se podíváme na stavbu serveru v praxi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama