stavba-serveru-doma-myty-a-realita
Návody Článek Stavba serveru doma - mýty a realita

Stavba serveru doma - mýty a realita | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 7. 2004 00:00 109

Seznam kapitol

1. Server a PC - jaký je rozdíl? 2. Servery - zdroj, skříň, chlazení 3. Servery - řadiče a disky 4. Servery - základní desky a jejich napájení
5. Servery - paměti (Registered, ECC) 6. Stavba serveru 7. Instalace komponent a závěr

Tím jak se počítače pomalu stávají spotřebním zbožím, posouvá se i hranice mezi tím co je běžně přístupné a "civilní" a tím, co je určeno specializovaným firmám. Zatímco v minulosti byly servery doménou specialistů, kteří často navíc kolem sebe schválně vytvářeli téměř gotický neprůhledný závoj, dnes se do stavby těchto "profesionálních" PC pouštějí i naprostí amatéři. Jako obvykle, v běžných situacích je pravda někde uprostřed - serveroví specialisté o svůj "džob" nepřijdou, ale taky je tady prostor pro stavbu kvalitního serveru "v kanceláři". Jeden z návodů jak na to, najdete právě tady.

Reklama

Základní desky

Podobně jako disky, tak zde máme serverové základní desky. Jsou zde dokonce firmy, které se na takové desky dokonce specializují (Tyan, SuperMicro...), serverové desky ale vyrábějí i populárnější výrobci komponent: Intel, MSI, ASUS...

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz


pro náš server jsme zvolili relativně levnou "entry" serverovou desku ASUS PSCH-L
(kliknutím zobrazíte větší obrázek)

Serverové desky jsou obvykle vyrobené z kvalitnějších komponent - pro "mission critical" servery jsou prakticky nezbytné, v opačném případě můžeme použít kvalitní desktopovou desku renomovaného výrobce (ASUS, Gigabyte, Intel, Epox, Tyan, SuperMicro...). Přestože spousta serverů s úspěchem běží na "komerčních" deskách, přesto bych zde nedoporučoval vyloženě levné typy. Ty mohou vyhovovat, ale pravděpodobnost že po dlouhé době provozu začnou degradovat np. elektrolytické kondenzátory je poměrně velká.

Poznámka: Jsou vlastnosti a sloty, které když budete potřebovat, budete nuceni sáhnout po serverové desce. Jinde totiž například nenajdete 64-bit sloty PCI-X, integrovaný řadič SCSI nebo víceprocesorovou konfiguraci.

Nejlepší volbou jsou asi "vstupní / entry" serverové desky od firem ASUS, MSI, Intel... Bývají osazené klasickými napájecími konektory (ATX 12V) a počítá se s nimi do levných serverů. Důležité je, že jsou často vybavené integrovanými řadiči SCSI, případně výkonnými řadiči SerialATA, často zde naleznete kvalitní a výkonnou integrovanou síťovou kartu, některé jsou vybavené integrovanou grafikou, případně 64 bitovými PCI-X sloty.

Výhodou serverových desek je jejich management - programy, případně HW podporující monitorování a reporting stavu. V případě ASUSU jsme se seznámili s utilitou ASWM 2.0:

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

ASWM 2 umožňuje:

  • dálkové "web based" ovládání serveru,
  • rychlou diagnózu systému, monitorování hodnot,
  • informace o stavu systému (osazení slotů apod...),
  • varování při abnormálních situacích.

Doporučené typy

Zde je několik vhodných typů (ty které využívají klasický zdroj ATX 12V jsem označil tučně):

  • ASUS 2x Intel Xeon: PC-DL Deluxe, PCH-DL, PCH-DR
  • ASUS Intel Pentium4: PSCH-L (s řadičem SATA), PSCH-SR,
  • MSI 2x Xeon: E2710 Master-F (u MSI jsou serverové desky označené Master),
  • MSI Intel Pentium4: 875P Master-FA (FS, FA),
  • MSI AMD single Opteron: K8T Master1,
  • MSI AMD dual Opteron: K8D Master, K8T Master2,
  • Intel Intel Pentium4: S875WP1-E Winter Park (s řadičem SATA),

Pro vzorový server jsme zvolili desku ASUS PSCH-L určenou pro Pentia 4, vybavenou kvalitním čtyřportovým řadičem SerialATA.

Poznámka k napájení - zdroje EPS12V

U serverových desek se často můžete setkat s 24-pinovým napájecím konektorem "eATX" (podle normy EPS12V - dokumentace je zde). 24 pinový konektor je zapojený identicky jako klasický 20-pin ATX konektor, vedení navíc prakticky posiluje a "jistí" původní vedení (jedná se především o posílení větve 12V).

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vaše deska vyžaduje 24-pin napájení můžete:

  • 1. koupit speciální (a obvykle velmi drahý) zdroj,
  • 2. risknout to a zapojit pouze 20-pin ATX (přičemž větev 12V bude jen jedna, když však posílíte 12V dodatečně jinde na desce, např. vedením ATX 12V, můžete být klidnější),
  • 3. koupíte speciální redukci 20 na 24-pin ATX :
Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

U serverových desek pro procesory Intel Xeon se občas můžete setkat se zvláštním 8-pinovým 12V konektorem. I tento "problém" lze vyřešit speciálním serverovým zdrojem podle specifikace EPS12V, nebo zvláštním konvertorem:

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

Na některých fórech doporučují do 8-pin konektoru zapojit přímo klasický "čtvereček" ATX 12V, který bývá na zdrojích pro Pentia 4. Občas totéž doporučují (u některých typů) také samotní výrobci serverových desek:

Zde je pro ilustraci výňatek z manuálu k desce Intel S875WP1-E Winter Park:

Use only ATX12V or EPS12V compliant power supplies with the IntelŽ Server Board S845WD1-E. ATX12V and EPS12V power supplies have an additional power lead that provides required supplemental power for the IntelŽ Pentium 4 Processor. Always connect the 20-pin (or 24-pin) and 4-pin (or 8-pin) leads of ATX12V (or EPS12V) power supplies to the corresponding connectors on the S845WD1-E server board...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama