stavba-serveru-doma-myty-a-realita
Návody Článek Stavba serveru doma - mýty a realita

Stavba serveru doma - mýty a realita | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 7. 2004 00:00 109

Seznam kapitol

1. Server a PC - jaký je rozdíl? 2. Servery - zdroj, skříň, chlazení 3. Servery - řadiče a disky 4. Servery - základní desky a jejich napájení
5. Servery - paměti (Registered, ECC) 6. Stavba serveru 7. Instalace komponent a závěr

Tím jak se počítače pomalu stávají spotřebním zbožím, posouvá se i hranice mezi tím co je běžně přístupné a "civilní" a tím, co je určeno specializovaným firmám. Zatímco v minulosti byly servery doménou specialistů, kteří často navíc kolem sebe schválně vytvářeli téměř gotický neprůhledný závoj, dnes se do stavby těchto "profesionálních" PC pouštějí i naprostí amatéři. Jako obvykle, v běžných situacích je pravda někde uprostřed - serveroví specialisté o svůj "džob" nepřijdou, ale taky je tady prostor pro stavbu kvalitního serveru "v kanceláři". Jeden z návodů jak na to, najdete právě tady.

Reklama

Obecnou myšlenkou která by vás měla provázet při stavbě serveru je fakt, že server bude běžet prakticky neustále a z větší části bez dozoru. Musí být sestaven z komponent, které snesou non-stop zátěž. Pokud chcete mít klidný spánek, zapomeňte na levné větráčky, chladiče, zdroje nebo základní desky - většina z těchto komponent se rozloučí se svým životem do půl až jednoho roku po spuštění serveru. Lépe od začátku připlatit, než kupovat stejné komponenty dvakrát (podruhé při jejich výměně).

Podívejme se na jednotlivé díly blíže:

Zdroj

Kvalitní zdroj je základním předpokladem stabilního provozu serveru. Tato komponenta je tak důležitá, že pro náročná nasazení se vyrábějí redundantní (zdvojené zdroje) - když vypadne jeden, zaskočí jeho funkci druhý zdroj. Vadný kousek lze přitom za chodu serveru vyměnit. Pro nás bude důležité, že kvalitní zdroje (jako Antec, IceRook, Enermax, Fortron, Pure Power, Cheftec, ThermalTake, HuntKey, Nexus atd.) jsou již vybavené pojistkami chránícími interní část před přepětím v případě poškození zdroje. Je také běžné, že méně známí výrobci přeštítkují své levné a měně výkonné typy na "vyšší výkon".

IceRook ICR350-GTR 350W, PFC
i Zdroj: PCTuning.cz
IceRook ICR350-GTR 350W, PFC


levný zdroj "350W"

Je jasné, že pouhým štítkem se při stavbě serveru nemůžete řídit. Pokud výrobce neznáte, bude dobrým vodítkem cena (ta u kvalitních zdrojů většinou překročí 1500Kč) a také... hmotnost zdroje. Zjednodušeně totiž platí, že kvalitní zdroje jsou zároveň také velmi těžké.

Jistotou je vsadit na renomovanou značku (viz. výše).

Co se týče výkonu zdroje, ne vždy platí, že budete nutně potřebovat typ o výkonu 400W a vyšší. Ten pouze v případě víceprocesorových serverů z vysokootáčkovými disky (10k, 15k) SCSI. My jsme sice dále použili 400W zdroj, často však stačí kvalitní 350, 360W.

Poznámka: v kapitole o serverových deskách je pojednáno o speciálních zdrojích / konektorech jako np. EPS12V atd...

Skříň

Skříň není pro server zcela rozhodující. Měla by však být prostorná (pozor, Big-towery se už prakticky nepoužívají - s nimi v housingových centrech budete mít spíše problémy), robustní s dobrými možnostmi větrání. Na vzhledu pochopitelně příliš nezáleží :-)

Dva 12cm větráky SC5250-E dokážou v této skříni udělat docela průvan. Takový tok vzduchu je však vhodný POUZE pro klimatizované místnosti - v opačném případěbudete server za tři měsíce čistit vidlemi.
i Zdroj: PCTuning.cz
Dva 12cm větráky SC5250-E dokážou v této skříni udělat docela průvan. Takový tok vzduchu je však vhodný POUZE pro klimatizované místnosti - v opačném případěbudete server za tři měsíce čistit vidlemi.


"Poloprofesionální" skříň od firmy Intel: Entry Server Chassis SC5250-E

I když se zdá, že není nad serverovou skříň, pravdou je, že v dnešních hostingových centrech, zejména tam kde jsou uzamykatelné skříňky, je často vhodnější zvolit poněkud menší skříň, kolem které proudí vzduch lépe.

Chlazení

Chlazení serveru je zcela zásadní a hluk je v tomto ohledu nepodstatný. Pamatuji si na případ, kdy rackový dvouprocesorový server IBM který byl tak hlučný, že kolega ho zavřel do úklidové komory a konfiguraci a instalaci prováděl dálkovým přístupem. Server si prostě může zařvat a z housingu vás nevyhodí.

Větráčky

Zde nesmíte udělat tu chybu a použít levné větráčky s kluznými ložisky! Má zkušenost ukazuje, že většina takových větráčku není vůbec přizpůsobena k non-stop provozu (souvisí to pravděpodobně s olejem vzlínajícím v kluzných pouzdrech). Většina větráků které jsou předmontované do levných skříní do jednoho roku nepřetržitého provozu definitivně skončí zadřená, přičemž v poslední třetině svého života budou generovat jen hluk a vysoké vibrace. Tady opravdu pomohou především značkové větráky (Sunon, Arctic Coling, IceRook, ThermalTake, Nexus, Spire (Ball Bearing), Foxconn... ), případně typy s kuličkovými ložisky, tedy označené Ball Bearing nebo ještě lépe 2Ball Bearing (Sleeve Bearing je kluzné ložisko).

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

Tok vzduchu

Jako optimální se jeví tento tok vzduchu ve skříní:

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato konfigurace dbá na chlazení disků (které v tomto případě namontujeme naproti spodnímu větráku) a na chlazení pamětí a procesoru.

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz


směr toku vzduchu musí být "dovnitř"

Chlazení disků je u serveru poměrně důležité - pokud by se přehřívaly (to platí zejména o vysokootáčkových discích SCSI a SerialATA) mohla by se snížit jejich spolehlivost.

Pokud chcete mít disky výměnné, umístěte je do chlazeného, pokud možno hliníkového, výměnného rámečku. V opačném případě stačí před disky umístit větráček (viz. obrázek), pokud disk není intenzivně zatěžován, stačí, když kolem něho je dostatek prostoru - nikdy nemontujte dva disky přímo nad sebou.

Prostředí a údržba

Pamatujte na to, ve kterém prostředí bude server pracovat. Pokud v bezprašném a klimatizovaném (housing), máte vyhráno, v opačném případě jej umístěte tak, aby nenasával prach z podlahy a taky ho nedávejte do těsného uzavřeného prostoru - jinak jej "uvaříte".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama