stavba-serveru-doma-myty-a-realita
Návody Článek Stavba serveru doma - mýty a realita

Stavba serveru doma - mýty a realita | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 7. 2004 00:00 109

Seznam kapitol

1. Server a PC - jaký je rozdíl? 2. Servery - zdroj, skříň, chlazení 3. Servery - řadiče a disky 4. Servery - základní desky a jejich napájení
5. Servery - paměti (Registered, ECC) 6. Stavba serveru 7. Instalace komponent a závěr

Tím jak se počítače pomalu stávají spotřebním zbožím, posouvá se i hranice mezi tím co je běžně přístupné a "civilní" a tím, co je určeno specializovaným firmám. Zatímco v minulosti byly servery doménou specialistů, kteří často navíc kolem sebe schválně vytvářeli téměř gotický neprůhledný závoj, dnes se do stavby těchto "profesionálních" PC pouštějí i naprostí amatéři. Jako obvykle, v běžných situacích je pravda někde uprostřed - serveroví specialisté o svůj "džob" nepřijdou, ale taky je tady prostor pro stavbu kvalitního serveru "v kanceláři". Jeden z návodů jak na to, najdete právě tady.

Reklama

Vitální části serveru jsou pochopitelně disky (u File serveru je to součást rozhodující):

Disky

Dříve se jako serverové disky používaly pouze typy SCSI. Bylo to kvůli tomu, že disky využívající toto rozhraní jsou vybavené "chytřejšími" procesory, které dokážou lépe optimalizovat zápis a čtení dat a ve výsledku dokážou zpracovat více souběžných požadavků současně (i když i to se pomalu s nástupem SerialATA II a Native Command Queing mění).

Běžné disky IDE (ATA, UltraATA) taky mohou posloužit, ne však tam, kde je disková zátěž enormní. Disky ATA by měly být vzdy v diskovém poli (zrcadlené).

MTBF

Medium Time Between Failure - MTBF je matematicko-statistický ukazatel "spolehlivosti" dané komponenty. Charakterizuje průměrnou statistickou dobu mezi poruchami daného zařízení v předem daných podmínkách (teplota, Duty-cycle - typ zátěže). Neznamená to, že se daný produkt porouchá až po překročení této doby, je to základní statistický údaj, který se počítá statistickou interpolací výsledků urychleného testu - více o této záležitosti se dozvíte v tomto dokumentu.

Dříve se jako průměrná hodnota MTBF disků uváděl limit, 500 000h, dnes bychom měli být náročnější a trvat na vyšších hodnotách. Typické serverové disky překračují v ukazateli MTBF hodnotu 1 000 000h.

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz


SerialATA WD Raptor (74 i 36GB) má MTBF 1.2 mil. hodin jako správný serverový disk...

Všimněte si závislosti mezi okolní teplotou, zátěží disku (Duty Cycle) a MTBF:

Stavba serveru doma - mýty a realita
i Zdroj: PCTuning.cz

Při okolní teplotě 62C je skutečná hodnota MTBF pouze 20%! Vzpomeňte na kapitolu o chlazení diskového prostoru!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama