Recenze ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: Klávesnice velká i malá zároveň
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Recenze ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: Klávesnice velká i malá zároveň

Recenze ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless: Klávesnice velká i malá zároveň | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

26. 9. 2023 09:30 4

Seznam kapitol

1. Úvod, balení, parametry 2. Design a layout 3. Klávesy, spínače a konektivita 4. Software, podsvícení, závěr

Neznám asi nikoho, kdo by nechtěl mít pro počítač spoustu místa. Prostor na dva až tři monitory, na pizzu, na pořádné reproduktory a kdo ví co ještě. Realita bývá stísněnější a ani u mě se nenajde okolo klávesnice tolik místa, kolik bych si představoval. Zároveň využívám všechny klávesy, takže všemožné uříznuté klávesnice mi zatím nedokázaly pomoci. ASUS ROG Strix Scope II Wireless má ale 96% layout, chybí tedy jen 4 % kláves, které najdete na full-size klávesnici. Jaká je tato klávesnice v praxi u někoho, kdo by měl být exemplárním zájemcem?

Reklama

Software Armoury Crate

Asus svůj software buduje už nějakou dobu a vyjmenovávat jeho funkce by bylo nošením dříví do lesa. Vždycky je to mix ovládání podsvícení, deaktivace klávesových zkratek, napájení a individuální nastavení pro unikátní ovládací prvky, jako je v případě Strix Scope 96 ovládací kolečko.

Kolečko umí nahradit i jinak chybějící klávesy Home a End
i Zdroj: PCTuning.cz
Kolečko umí nahradit i jinak chybějící klávesy Home a End

U něj se na momentík zastavím. Kromě již zmíněných režimů si můžete jeho tři polohy i nadefinovat. Když jsem se zmínil, že mi chyběly klávesy Home a End, řešením situace se nakonec ukázalo výchozí scrollování nahradit za PageUp a PageDown a posun na začátek či konec nechat na klávesnici. Nemusíte se ani omezovat na takhle triviální kombinace, Armoury Crate zvládá i makra či přímo spouštění aplikací, zástupce Windows, vkládání textů i otevírání webových stránek.

Největší potenciál vidím v makrech, která si klávesnice ukládá do vlastní paměti. Pokud si na tento engine zvyknete, můžete klidně začít vytvářet makra, která použijete třeba jen desetkrát v životě. Pro dlouhodobé použití je příjemnější používat makra v Armoury Crate, kde nad nimi máte lepší přehled.

Custom podsvícení se hodí víc než jindy

Na pár slov se zastavím ještě u podsvícení. Že umožňuje střídat různé animace a barvy asi čekáte. Z tohoto pohledu bych měl výtku směrem k popiskám kláves. Hlavní znak na nich je podsvícený, ale sekundární ani kterýkoli další už ne. Za příklad může posloužit klávesa 8, na které v anglickém layoutu najdete i hvězdičku. V případě Strix Scope II 96 aktivuje i první Bluetooth profil. Jenže podsvícená je jen osmička, nic jiného. Psát potmě něco víc než zkratky jako „N00b, LTP FFS!“ tak moc nejde. Bohužel nejde ani zvednout intenzitu podsvícení natolik, aby jas od jiných kláves stačil osvítit i sousední tlačítka.

Maximální jas, bílé podsvícení – ani tak nejsou boční popisky kláves vidět
i Zdroj: PCTuning.cz
Maximální jas, bílé podsvícení – ani tak nejsou boční popisky kláves vidět

Jinými slovy je hezké, že vám klávesnice může blikat v rytmu přehrávaného audia čtyřmi animacemi, že si můžete nastavit, v jakých barvách vám bude přehrávat diskotéku, ale v hlavním využití, při komunikaci, to taková sláva není.

I tak bych ale doporučil Aura Creator použít, jelikož může částečně vylepšit layout klávesnice. F-klávesy si můžete rozdělit do barevných bloků, jinou barvu zvolíte pro keypad, jinou pro šipky a běžnou abecedu třeba necháte pulzovat. Možná pak nebude klávesnice tak dynamická, jako s duhovými přechody, ale dokážete se na ní jednodušeji orientovat.

Hnidopich ve mně si však musí postěžovat, že při použití custom podsvícení přestanou fungovat tlačítka pro změnu animace nebo jasu. Pokud by vás proto podsvícení oslňovalo, musíte opět ručně nadefinovat styly podsvícení, jen volit utlumenější barvy. Drobnost, ale zbytečná.

Zhodnocení

Pořád nemám rád zmenšené klávesnice. I když ROG Strix Scope II 96 chybí jen 4 % kláves, pořád si myslím, že je to dost – zejména kvůli orientaci na klávesnici a prostoru, který na velké klávesnici používáte, ani o tom nevíte. Asus svou klávesnici udělal asi nejlépe, jak v daném formátu mohl a tyto komplikace musím brát spíš jako vlastnost než neduh, jen sen o nahrazení full-size klávesnice nevyšel.

Jinak těch nedostatků zbyde jen pár. Pro Čechy mohou být limitující anglické popisky kláves, dokázal bych si představit i zvýšenou odolnost proti polití nebo rozšiřující USB aspoň pro připojení kabelem, ale jinak?

Periferie ASUS nejsou dvakrát levné, ale v případě Strix Scope II 96 to má svůj význam
i Zdroj: PCTuning.cz
Periferie ASUS nejsou dvakrát levné, ale v případě Strix Scope II 96 to má svůj význam

Zato pozitiv je hromada. Na první místo bych zařadil skvělý pocit při zmáčknutí kláves, který je příjemně utlumený ale zároveň přesný a konzistentní. Překvapivě praktické se ukázalo i scrollovací tlačítko, univerzální využití zase odemyká trojí připojení (BT, bezdrát, kabel), které ještě násobí možnost připojení více periferií k jednomu donglu. Možná neocením streamovací klávesy, ale robustní provedení z klávesnice čiší, podložka pod dlaně je pak milým bonusem, stejně jako možnost spínače vyměnit, pokud by vám snad nevyhovovaly.

Pravda, cena není lidová, šplhá bezmála k pěti tisícům. Dává mi ale smysl mnohem víc než u Azothu, a rovněž mi dává smysl připlatit za Scope 96 oproti např. Falchionům, pokud chcete aspoň trochu univerzální klávesnici.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Verdikt

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless vám sice full-size klávesnici nenahradí, ale pokud bojujete s místem a překousnete US layout a cenu, věřím, že budete spokojeni. Skvělé zpracování, výborné tlumení kláves a rozumná řešení kompenzující nedostatek místa dělají z „96“ klávesnici, která je univerzálnější než vypadá, a příjemnější, než byste podle specifikací usoudili.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Stisk kláves
Tři způsoby připojení
Robustní provedení
Použitelný kompromis velikosti a layoutu
Univerzální receiver
Chybí české popisky kláves
Boční popisy kláves nejsou podsvícené
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama