Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Model 01: když modding překonává profesionální výrobu

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

21. 7. 2014 02:00 23

Seznam kapitol

1. Model 01 2. Od myšlenky k realizaci 3. 3D modelování - obrovská výzva 4. První kroky CNC výroby – lidský faktor stejně selhal 5. Tvarování dílů 6. Pískování
7. Eloxování hliníku 8. Odlučňujeme, filtrujeme a vybíráme logo 9. Sestavování skříně a hardware 10. Vodník 11. Hotovo! 12. Budoucí projekty a plagiátoři

Je vůbec možné, aby se modding svojí precizností vyrovnal nebo dokonce i překonal sériovou výrobu předních výrobců skříní? Model 01 je jedním z projektů, u kterých člověk žasne nejen nad dokonalostí skříně postavené od základu, ale i nad tím, do jakých detailů ji autor vypracoval. Co říkáte, chtěli byste něco takového mít doma?

Reklama

Základem je materiál. Andreas se rozhodl použít hliníkový plech pro jeho dobré vlastnosti při použití na počítačových skříních a také pro jednoduchost obrábění. Naprostá většina částí byla naplánována z 3mm plechů, jen některé doplňky – mřížka pro vývody z desky a karet – byly navrženy z plechu poloviční tloušťky. Máme plech, nyní nezbývá nic jiného než se pohodlně posadit, a sledovat, co za nás udělá CNCčko.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Preciznost stroje je ohromná, takového výsledku nedocílí ani nejvytrvalejší kutil. Co ale zase takový kutil nesplete, je výběr použitého materiálu. Autor objednal materiál od dodavatele a nechal jej přímo doručit do firmy, kde se plechy řežou na díly. Světe div se, někde nastala chyba a místo 3mm plechu poslali 2mm. Nikdo z obsluhy CNC si toho nevšiml, takže v podstatě celou skříň nařezali z tenčího materiálu.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se na to přišlo, tak už bylo pozdě. Andreas stál před rozhodnutím, zda použít tenčí materiál s tím, že bude muset provádět určitá vypodložení a i tak vzniknou nepřesnosti, nebo objednat nový materiál a nechat vyrobit vše znova. Jakožto perfekcionista, který s návrhem strávit nespočet hodin, se rozhodl pro novou výrobu. Dodavatel, který spletl tloušťku plechu, zaplatil nový materiál ze svého, ale CNC obrábění šlo z autorovy kapsy (bohužel ta výrazně dražší část).

Všechno za nás automatizované stroje ale neudělají, takže došlo i na manuální úpravy. Konkrétně bylo potřeba vyřezat nespočet závitů a zahloubit řadu otvorů pro šroubky. Není to nic složitého, pokud máte správné vybavení, důkladně nástroje mažete (hliník se při rychlejším obrábění „lepí“) a jste trpěliví.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama