Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Model 01: když modding překonává profesionální výrobu

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu | Kapitola 2

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

21. 7. 2014 02:00 23

Seznam kapitol

1. Model 01 2. Od myšlenky k realizaci 3. 3D modelování - obrovská výzva 4. První kroky CNC výroby – lidský faktor stejně selhal 5. Tvarování dílů 6. Pískování
7. Eloxování hliníku 8. Odlučňujeme, filtrujeme a vybíráme logo 9. Sestavování skříně a hardware 10. Vodník 11. Hotovo! 12. Budoucí projekty a plagiátoři

Je vůbec možné, aby se modding svojí precizností vyrovnal nebo dokonce i překonal sériovou výrobu předních výrobců skříní? Model 01 je jedním z projektů, u kterých člověk žasne nejen nad dokonalostí skříně postavené od základu, ale i nad tím, do jakých detailů ji autor vypracoval. Co říkáte, chtěli byste něco takového mít doma?

Reklama

Většina úspěšných moddingových projektů je podložena důkladně promyšleným designem postaveným kolem nějaké inovativní myšlenky. Andreas je velkým fanouškem vodního chlazení (pozn. vodník je pro řadu jeho majitelů nejen prostředkem pro efektivní chlazení komponent, ale především cílem, stylem nebo hobby, které překoná veškeré nedostatky tohoto způsobu chlazení).

Není však vždy úplně snadné vměstnat všechny komponenty a ještě k tomu vodní chlazení do počítačové skříně. Ano, dnes už výrobci myslí i na vodníkáře a nechávají místo na radiátory a další prvky vodníka, ale Andreasův projekt sahá řadu let zpátky. Tehdy nebylo samotné vodní chlazení ještě tak propracované a skříně na tom byly ještě hůř. Ke stavbě úplně nové skříně (tzv. scratchbuild) došlo z docela prozaických důvodů. Cílem bylo vytvořit dokonalou konstrukci pro komponenty a vodní chlazení s tichým provozem, elegantním designem a hlavně bez nutnosti řešit kompromisy tehdy běžných skříní.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když víte, čeho chcete dosáhnout, už zbývá „jen“ přijít na to, jak toho dosáhnout. Autor cílil na precizní provedení skříně s rozložením komponent a prvků vodního chlazení přesně podle jeho představ. Kdo ale zkoušel nějaký ten modding, tak určitě potvrdí, že docílit perfektního výsledku je v domácích amatérských podmínkách prakticky nemožné. Ano, ruční prací a výrobou dokáží mnozí kutilové vytvářet divy, ale přesnost CNC je někde jinde.

Model 01: když modding překonává profesionální výrobu
i Zdroj: PCTuning.cz

Padlo tedy rozhodnutí projekt dokonale naplánovat, nakreslit v 3D modelovacím programu do posledního detailu a následně zaplatit profesionály, aby jednotlivé díly vyřezali pomocí CNC laseru a naohýbali na ohraňovacím lisu. To, co pro běžného smrtelníka je prací na měsíc, zvládne stroj za pár desítek minut a navíc bezchybně – alespoň takto uvažoval Andreas.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama