komunikacni-software-ve-znameni-icq-aneb-kecejme-po-netu
Software Článek Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu" | Kapitola 5

Charvát Pavel

Charvát Pavel

15. 2. 2005 00:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ICQ 2003b Build: #3916 - obecné info 3. ICQ 2003b Build: #3916 - použití a nastavení 4. ICQ 4 Lite Edition verze 4.14
5. ICQ 5 6. Miranda IM v0.3.3.1 7. Simple Instant Messenger v0.9.3 8. Závěrečné zhodnocení

V dnešní uspěchané době je hlavním klíčem k úspěchu dokonale zvládnutá komunikace. Ať již mezi obchodními partnery, rodinou a v neposlední řadě i přáteli a kamarády. Každý den potřebujeme cosi vyřídit, nebo si jen tak ulevit a v klidu probrat vše možné. Pro kratší a stručnější zprávy si možná vystačíme s SMS zprávami, ale proč nevyužít internet. Zvláště když jsou paušální tarify celkem snadno dostupné. Dneska bych se tedy pokusil nastínit jednu z možných podob komunikace po internetu. Název jsem si zvolil jako upravený překlad jména jedné starší písně, pokud uhodnete které, máte malé bezvýznamné plus :-).

Reklama
Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Člověk míní, bůh mění. Opět jsem se přesvědčil o platnosti tohoto tvrzení. Při kontrole odkazů na jednotlivé programy jsem se dostal i na stránku ICQ, kterou jsem ten den již několikrát navštívil. První co muselo upoutat mou pozornost byla obrovská reklama na ICQ tentokráte ve verzi 5. Oficiální vypuštění bylo na světě. Proč se tedy nepodělit o první postřehy z teď již platné verze.

Hned na úvodním obrázku si můžete udělat dojem, co že se vlastně změnilo. Celá verze prošla velkým faceliftem. Kulaté okraje zmizely a vrátil se čas hran. Tlačítka si s námi zahrála škatule škatule hejbejte se a usadila se na nových místech. Navíc nám přibyly dvě ikonky, které možná změní pohled na lite verzi 5. Zaujat PR-trailerem (vřele doporučuji, je to krásně podaný smysl ICQ dneška, totálně pro lamy) jsem se pustil do rozebírání. Ano opravdu máme možnost si vytvořit vlastní mód, který se pak ostatním uživatelům ICQ 5 bude pod našim symbolem ukazovat místo zelené ikonky online (samozřejmě přes Xtraz). Krásné ale zbytečné, neboť zde nejde nastavit, co bude daný mód dělat. Je to totiž pouze nové pojmenování módu online spolu se vzkazem u něj. Smutné ale pravdivé.

V nabídkách se kromě nového vzhledu taktéž nic nezměnilo, snad jen, že v menu nastavení přibyla, v možnosti send and recieve, volba pro nastavení mluvení přes mikrofon. Toto nastavení je omezeno na automatické zakázání této služby, automatické povolení a uživatelské rozhodnutí. Přílišná jednoduchost ICQ 4 tedy bohužel zůstala zachována.

Právě ona možnost přímé komunikace (spolu s video chatem, který u nás ale příliš uplatnění nejspíše nenajde), bude asi hlavním tahounem v kampani za používání ICQ 5. Možnost nemuset již používat několik programů, ale jeden jediný se tak možná stane skutečností. Právě zde by se tedy mělo odehrát řádné testování, než bude vyřčen konečný verdikt. Doufám, že se během několika příštích dní osvědčí a budu vám tak moci přinést obsáhlejší informace o této službě. Zatím nezbývá než doufat. I kvůli této skutečnosti není ICQ 5 zařazeno do konečné výsledkové listiny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama