komunikacni-software-ve-znameni-icq-aneb-kecejme-po-netu
Software Článek Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu" | Kapitola 4

Charvát Pavel

Charvát Pavel

15. 2. 2005 00:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ICQ 2003b Build: #3916 - obecné info 3. ICQ 2003b Build: #3916 - použití a nastavení 4. ICQ 4 Lite Edition verze 4.14
5. ICQ 5 6. Miranda IM v0.3.3.1 7. Simple Instant Messenger v0.9.3 8. Závěrečné zhodnocení

V dnešní uspěchané době je hlavním klíčem k úspěchu dokonale zvládnutá komunikace. Ať již mezi obchodními partnery, rodinou a v neposlední řadě i přáteli a kamarády. Každý den potřebujeme cosi vyřídit, nebo si jen tak ulevit a v klidu probrat vše možné. Pro kratší a stručnější zprávy si možná vystačíme s SMS zprávami, ale proč nevyužít internet. Zvláště když jsou paušální tarify celkem snadno dostupné. Dneska bych se tedy pokusil nastínit jednu z možných podob komunikace po internetu. Název jsem si zvolil jako upravený překlad jména jedné starší písně, pokud uhodnete které, máte malé bezvýznamné plus :-).

Reklama

Novější bráška (sestřička) ICQ 2003 a zároveň poslední oficiální verze poté, co číslo pět bylo ze stránek staženo krátce poté, kdy se objevilo. Proč se tak stalo můžeme zatím pouze hádat.

Co nového nám přineslo ICQ4? Má cenu si ho pořizovat na úkor předchozí verze? Tak na tyto otázky se teď budu snažit odpovědět. První velkou změnou prošlo uživatelské rozhraní, kdy se vše ještě více zakulatilo a vyhladilo spolu s použitím plynulejších barevných přechodů. Celek tak působí živěji a více upoutá pozornost.

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Další velkou změnou prošlo ovládání a nastavení. Již podle názvu Lite Edition (odlehčená verze) se dá poznat, že né všechny funkce zůstaly zachovány. Počet tlačítek v dolní části se zredukoval z šesti na tři, stejně tak zmizeli tlačítka z kontaktlistu. Přibylo ovšem jedno v levém horním rohu. Tlačítko Xtraz vyvolává nabídku (viz obrázek výše) s možností připojit se do Xtraz centra a nastavit si obrázek, poslat komukoli blahopřejný lístek, či si zahrát některou z nabízených her. A to buď sám nebo s kamarádem. Jako ovšem většina věcí dnes, tak i zde je mnoho titulů k dispozici pouze za peníze, nebo sice zadarmo, ale jako demoverze či věci, které by stejně nikdo nekoupil. ICQ 4 je dostupná již delší dobu, ale dodnes jsem neměl potřebu strávit v tomto centru delší dobu. Pokud se budete chtít pobavit, jistě najdete lepší varianty, nehledě na skutečnost, že pro hraní ve dvou musí mít oba spuštěnou ICQ 4.

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní prostor vyplněný kontakty reaguje na obě tlačítka naší myši. Jedno kliknutí levým ukáže u kontaktu nejen jméno, ale i číslo, pravé vyvolá nabídku služeb jakou můžete vidět na horním obrázku. Prostým porovnáním s předešlou verzí vidíme, co se změnilo. Hlavní problém zde vidím že nám již není umožněno nastavit si pro každý kontakt specifické nastavení. Takže nebýt vychvalované funkce, kdy obdržení zprávy je indikováno pop up oknem v pravém dolním rohu obrazovky obsahujícím samotnou zprávu a obrázek kontaktu, tak nemáme možnost zjistit kdo nám píše, bez toho, aniž bychom otevřeli ICQ. Tato funkce ovšem byla již ve verzi 2003b, ovšem jako malá žlutá obálka s jménem. V této verzi se tedy již nejde řídit jen podle sluchu, což zamrzí zejména v situaci, kdy vyvíjíme činnost mimo počítač, ale přesto chceme být v kontaktu se světem.

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

- pro zvětšení klikněte -

Zatím přeskočím tlačítko Main a vrhnu se na Add/Find, kam se nám schovala tlačítka Add a Find Users. Změna oproti dřívější verzi je tedy pouze v tom, že okno vyvolané tímto tlačítkem obsahuje dvě záložky, každou pro jedno původní tlačítko. Co se ale nejspíš změnilo je systém vyhledávání (oficiální zdroje v tomto směru nic neříkají), neboť minule se nám náš uměle vytvořený účet vyhledat nepodařilo, zato tentokrát ano, jak se můžete přesvědčit výše.

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Redukci se nevyhnul ani počet módů, které si nyní můžeme nastavit. Zmizeli DnD a Occupied. Ne že by to bylo něco, bez čeho se normální uživatel neobejde, ovšem jsou situace, kdy jejich absence zamrzí.

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Funkce tlačítka Main taktéž prodělala facelift. Možnosti nastavení a zabezpečení se pěkně seskupily do jediné volby, přibyla možnost kontroly spamu přímo, nikoli jen přes jinou volnu, bohužel mám ten pocit že některá tlačítka jsou zde jen proto aby se ta ostatní necítila příliš osamocená. Malý bonus je zde v podobě tlačítka switch user, kde se nám již dává na výběr rovnou, bez nutnosti program nejdříve vypnout, jako tomu bylo dříve. Volba Switch to pro version se nám postará o zapnutí nejnovější Pro verze, kterou máme nainstalovanou.

Komunikační software (ve znamení ICQ) aneb "kecejme po netu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako dlouholetý uživatel 2003b se nemohu smířit s tím, co tvůrci provedli zde. Toto má být nějaké nastavení? Už jen u položky Contact List stojí za to si porovnat možnosti verzí. Kde bylo pět záložek je jedna jediná. Nastavení zvuků zmizelo, stejně jako barev. Zbyla akorát možnost nastavit celkovou barvu, třeba opět do stylu "žabička", ale to je zoufale málo. Celkový Skin měnit nelze, alespoň ne oficiální cestou, neboť program nenabízí jakýkoli link na další možnosti. Prostě pokud je volba stále zde, pak je možná ve stejném stavu nebo ořezaná, ale většinou ji vůbec nehledejte, zbytečně byste ztráceli čas.

Možná si říkáte, že jsem moc krutý, ale pro mě není barevnější vzhled a pár jednoduchých her, jakých je plný internet dostatečnou záplatou na absolutní neschopnost programu. Rozdíl (viz první tabulka) 16MB na disku je z dnešního hlediska směšný, rozdíl 3MB použité operační paměti sice může být pro někoho argument, ale vzhledem k možnostem ostatních programů nám ICQ 4 LE v 4.14 vychází jako jednoznačně poslední.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama