Když všichni tvůrci kradou od všech: problém s opisováním
i Zdroj: Depositphotos
Internet Článek Když všichni tvůrci kradou od všech: problém s opisováním

Když všichni tvůrci kradou od všech: problém s opisováním | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 12. 2023 15:30 10

Seznam kapitol

1. Funguje to? Tak to berem! 2. Prostě převyprávět 3. Jedeme na kvantitu 4. Účel světí prostředky 5. Nenechte pravdu zničit dobrý příběh

Plagiáty jsou morem současnosti. Opisují školáci, opisují youtubeři, opisují novináři, opisuje se v akademii, AI také opisuje. Do jisté míry je opisování normální – ale co je to normální míra?

Reklama

Na jedné straně máme tak zvané reakční kanály, které v minulosti například pouštěly celý film v jeho kompletní délce – a vše, co k tomu youtuber přidal, byl záběr na jeho obličej a výrazy, aby dodal svému videu argument, že jde „o transformativní použití původního obsahu“. Definice „fair use“ je v americkém právu poměrně komplikovaná, protože na jedné straně najdete tohle – a na druhé straně jsou například recenze, které také používají ukázky z filmu, takže v případě sporu se řeší, zda je míra transformace dostačující.

Poněkud obskurnějším případem je to, co zmiňuje Hbomberguy ve svém videu, totiž případ, kdy The Internet Historian vzal cizí článek z webu Mental Floss „The 1925 Cave Rescue That Captivated the Nation“ od Lucase Reillyho a – natočil video Man in Cave, který vypráví ten samý příběh animovanou formou. 

Problém je v tom, že on ho nejenže převypráví, on ho přímo vypráví, tedy bere si z článku celé věty a odstavce, které v původním videu byly přečteny beze změny a bez citace. Na základě toho firma Minute Media, která zastupuje Mental Floss, podala stížnost na porušení autorských práv. The Internet Historian potom musel video předělat a nyní vidíme reupload, který je v mnoha směrech změněný.

Tak tady už si nejsem jistý, jestli to je správně, protože se vzalo jedno médium (článek) a předělalo do značně odlišné formy (animovaný film), i když je původní článek samozřejmě autorsky chráněný. Kdyby si každý chránil práva stejně důsledně, byl by to asi pěkný masakr, ale v tomto případě šlo o jednoho velkého vydavatele, který copystrikoval jiného velkého tvůrce. 

Když se dívám na výkony Mental Floss s jeho 58000 denními návštěvníky a 154000 daily page views směřujícími postupně dolů, tak si vážně myslím, že by jim spíš prospěla dohoda s tvůrci videa. Osobně nevidím copystrike jako ideální řešení, podle mě by byla lepší dohoda, citace, podíl ze zisku z videa a kdo ví, třeba možná i obsahová spolupráce, ale vydali se touto cestou, a tak to prostě je.

Těžko říct, kdo může za fiasko u Internet Historiana, ale větší kanály obvykle mají tvůrce obsahu (writers) a prezentátory (speakers), kteří víceméně čtou text, podobně jako herci dabují filmy. V takovém případě by šlo o selhání tvůrce, který patrně neřešil citace, možnost použití anebo, pokud svolení neměl, alespoň nepřeformuloval původní fráze, i když byly podle Hbomberguye „popisně velmi efektivní“ a patrně tak přispěly k popularitě videa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama