doom-3-prichazi-utrpeni-pro-system-i-grafiku
Hry Článek DOOM 3 - přichází Utrpení pro systém i grafiku

DOOM 3 - přichází Utrpení pro systém i grafiku | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

5. 8. 2004 00:00 272

Seznam kapitol

1. Doom - oprášená legenda 2. Doom 3 - technologické novinky 3. Doom 3 - možnosti nastavení 4. Kvalita obrazu - vliv na výkon 5. Pokročilé nastavení - vliv na výkon

Nic neovlivňuje inovování počítačů tak silně, jako nové hry. Zjištění, že vaše dosud přijatelná starší grafická karta v nových aplikacích začíná kulhat (a nepomůže ji větší chladič ani přetaktování) je dost pádným důvodem k ponoření se do ceníků počítačových komponent. Většina z vás si v poslední době při nákupu grafických karet a počítačových sestav kladla asi otázku: stačí moje vybavení na nejočekávanější hry tohoto roku: na Doom 3 a Half Life 2? Zatímco na HL2 si budeme muset ještě počkat, Doom 3 můžeme začít zkoumat již nyní...

Reklama

I v tomto případě idSoftware zvolilo (podobně jako u Quake III nebo RtCW) osvědčený model několika výkonových / kvalitativních profilů (Video Quality) doplněných o volitelné rozlišení (Screen Size) a pokročilé nastavení grafiky (Advanced Options).

DOOM 3 - přichází Utrpení pro systém i grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonové profily jsou:

  • Low Quality: tento profil je určen pro grafické karty s 64MB videopaměti a slabší "stroje". Veškeré textury a mapy (spekulární, difúzní i normálové) jsou komprimované, maximální rozměr textur je 512 x 512. Toto nastavení ovlivňuje i kvalitu zvuku.
  • Medium Quality: tento profil je určen primárně pro karty se 128MB paměti. Textury jsou stále komprimované, avšak nedochází k jejich zmenšování (downsampling).
  • High Quality: primárně pro karty s 256MB videopaměti - i když zkušenosti ukazují, že tento mód zvládnou i některé karty se 128MB paměti. Nejsou komprimovány normálové mapy pro Bump Mapping (difúzní a spekulární ano), zároveň je zapnuté anisotropní filtrování textur (8x) zvyšující kvalitu textur povrchu.
  • Ultra Quality: Zde nic není komprimované (textury ani mapy) - velikost paměti grafické karty musí být, vzhledem k "objemu" nekomprimovaných textur, řádu 512MB. Pokud se data do karty nevejdou, karta musí často "swapovat" - nahrávat data z hlavní paměti a to může způsobovat škubání a přerušování hry.

Podívejte se na jedny docela obyčejné dveře komplexu UAC:

DOOM 3 - přichází Utrpení pro systém i grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz


střední kvalita - dveře vypadají poškozené více než designér zamýšlel (důsledek komprese textur a map)

Komprese textur a normálových map způsobuje, že povrchy vypadají poněkud zašle (všimněte si co způsobuji nepřesnosti v normálové mapě - 3D povrch vypadá jako posetý šrapnely).

ultravysoká kvalita - vše vypadá super... ale kam mám všechny tyto textury dávat?
i Zdroj: PCTuning.cz
ultravysoká kvalita - vše vypadá super... ale kam mám všechny tyto textury dávat?


vysoká kvalita (High Quality) - nepěkné čtverečky na povrchu jsou prakticky zcela pryč

Kvalita zobrazení má tedy vliv především na kvalitu a množství textur - od vysoké kvality (High Quality) se zároveň používá i Anisotropické filtrování. Tím, že interiéry jsou v této hře obrazem těsně po katastrofě (a stěny a podlahy jsou navíc bohatě pokropené tomatovou krví), nemá nastavení na nízkou kvalitu (Low Quality) žádný drtivý dopad na vizuální dojem (na screenshotech si rozdílů všimnete, v praxi rozdíly nejsou markantní). Geometrické detaily zůstávají stále na stejné (tedy vysoké) úrovni - to zaručuje, že i na slabších kartách bude Doom 3 pastva pro oči.

Pokud máte výkonnou grafickou kartu, která má jen 64MB videopaměti (v mém případě Radeon 9500 Pro s 8 pipeline) můžete hrát i na střední a vysoké detaily. Hra je stejně plynulá, u vysokých detailů (původně pro s 256MB) si akorát občas "hrábne" pro chybějící textury (hra na okamžik škubne) do paměti. Popravdě řečeno jsou vysoké detaily pro 64MB kartu trochu příliš, na střední však klidně můžete jít.

Závěr: pokud vaše karta není úplná šunka (nemá sníženou sběrnici, pomalé paměti, staré grafické jádro), můžete v praxi jít o jeden stupínek výše:

  • 64MB: Low a Medium detail,
  • 128MB: Medium a také Hi detail (pro Ge Force 5700, Radeony 9700 a vyšší),
  • 256MB: Hi a Ultra Detail (Radeony 9800Pro, X800, GeForce 6800...)

V další kapitole se podíváme na vliv nastavení kvality obrazu na aktuální fps (frames per second)...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama