bezdratova-technologie-wi-fi-zbavena-rousky-tajemstvi
Sítě a Internet Článek Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství | Kapitola 7

Kuchař Martin

Kuchař Martin

24. 3. 2005 00:00 124

Seznam kapitol

1. Popis vlastností a technologie 2. Technické parametry a vysvětlení pojmů 3. Pasivní hardware 4. Aktivní hardware
5. Bezpečnost 6. "Home-made" antény 7. Ukázky řešení spojů, Závěr

Kdo z Vás ještě nezaslechl něco o bezdrátových sítích Wi-Fi a nebo o ně jinak nezavadil? Myslím, že v době moderní bezdrátové komunikace to je již velice zažitý pojem. Avšak ne každý rozumí této záležitosti tolik, aby byl schopen pochopit princip a co jednotlivé pojmy znamenají. Pojďme si tedy Wi-Fi trochu přiblížit a vysvětlit, jak to celé funguje a co vše ke spojení potřebujeme.

Reklama

Nyní si zde uvedeme několik standardních situací, jež při připojování přes Wi-Fi mohou nastat. Berte však tyto příklady spíše jako ukázky, neboť v praxi může různých situací nastat nespočet. Dalším faktorem jsou také různé individuální požadavky a také faktory jako rušení, stínění apod.
 

Spojení dvou uživatelů - vzdálenost do 500m

V takovémto případě bohatě poslouží funkce Ad-Hoc, kdy se uživatelé pouze napojují na sebe a tudíž není potřeba mít AP.

Z hlediska hardware bude postačovat zakoupit dvě obyčejné PCI karty (například OvisLink 802.11g Ti 8x) a PC mít umístěno někde poblíž okna a na to umístit dodané antény (pokud jsou s kablíkem) a nebo lepším řešením je zakoupit antény Yagi a provést spoj skrze ně. Pokud nemáte dostatečné finanční prostředky, můžete klidně i experimentovat s plechovkami či quad anténami.

Pokud se vám nechce utrácet ani za antény, zkuste šáhnout po některém USB klientovi (Edimax EW-7113UHG), jenž má kablík o délce, který vám umožní postavit jej například na okno apod.

Při zabezpečování sítě využijte minimálně WEP.

Přibližná cena spoje: 3000 - 4000
 


Dva uživatelé - sdílení internetu -vzdálenost do 500m:

Tato situace může nastat například když si chtějí dva kamarádi pořídit neomezený internet a sdílet jej mezi sebou.

Jeden uživatel si bude muset zakoupit HWAP router (Linksys WRTG54g), který má v sobě WLAN port pro přivedení internetové konektivity. Do tohoto portu se pak tedy zapojí kabel a do dalšího portu se zapojí kabel pro PC uživatele. Do portu pro anténu se zapojí anténa vhodného typu (pro tento spoj bude postačovat Yagi nebo například i plechovka). Pak už je postup stejný - druhý klient si může zvolit anténu a Wi-Fi adaptér, jenž mu bude vyhovovat a připojí se na AP u svého kolegy.  Je samozřejmě potřeba HWAP vhodně nakonfigurovat, avšak návody, jež jsou k těmto zařízením dodávané, vše vysvětlí a popíšou velice podrobně, takže není nikterak obtížné konfiguraci provést.

Zde je již vhodné zabezpečit síť více, neboť při nedostatečném zabezpečení by hrozilo, že vaší internetovou konektivitu bude sdílet i někdo cizí, což je samozřejmě nežádoucí. Využijte WEP, MAC filtru a IP přidělujte ručně nikoli pomocí DHCP.

Přibližná cena spoje: 4000 - 6000
 


Více uživatelů - sdílení internetu - vzdálenosti až na 2kmm

Nyní si již bude třeba rozmyslet, odkud se budou uživatelé připojovat, jakou anténu zvolit a kam ji umístit. Pokud jsou uživatelé všichni zhruba v jednom směru + - 30stupňů, pak bude ideální využít některé sektorové antény. Pokud jsou však uživatelé všelijak rozházení, pak bude nejspíše potřeba zvolit všesměrovou anténu.

Jinak je pak situace stejná jako v předchozím bodu. Anténu je však potřeba velmi vhodně umístit - tak aby všichni klienti signál chytali. Ostatní uživatelé si pak již HW zvolí podle svých možností - záleží však především na síle signálu a vzdálenosti. Při vzdálenosti pár set metrů bude klientovi stačit prakticky cokoliv, avšak pokud se bude napojovat ze vzdálenosti přes 1km, měl by použít kvalitní a výkonnou směrovou anténu - například síto 24dB.

Zabezpečení by mělo být na vysoké úrovni. Pokud je to možné, využijte WEP, MAC, tabulku povolených IP a nebo WPA.

Přibližná cena spoje pro 4 uživatele: 10000 - 15000
 


Spojení dvou firemních poboček - sdílení internetu - více než 3km

Zde je již situace zcela jiná, neboť se jedná například o spojení dvou firemních poboček a je potřeba zajistit vysokou spolehlivost a bezpečnost celého spoje. 

Bude potřeba na jedné straně vytvořit HWAP (linksys WRTG 54g) a pokud možno použít jedno neustále běžící PC jako router, v kterém se budou nastavovat firewall, přidělovat IP adresy, vytvářet VPN servery apod. Na druhé straně je opět vhodné použít HWAP v režimu klient. Jako antény by se měly na obou stranách použít síta 24dB (Andrew 24dB) a velmi dobře je zaměřit. Bohužel na takovouto vzdálenost již může nastat mnoho faktorů rušení a tudíž nemusí být možno spoj provést, avšak z praxe jsou známy velmi dobře funkční spoje i na podstatně větší vzdálenosti.

Z hlediska zabezpečení se doporučuje použít veškeré možné prostředky a pokud je to možno, tak využít i VPN, jež zajistí velice vysokou úroveň ochrany přenášených dat. Pokud to váš HW podporuje, zkuste využít i 802.11i a její WPA2.

Přibližná cena spoje: 12000 - 16000

 

Závěr

Jak jsem si tedy v tomto článku ukázali, tak technologie Wi-Fi je velice obsáhlá a náročná. Tento článek svým obsahem naznačil základní parametry a vysvětlil nejběžnější pojmy s kterými se můžete v této problematice setkat. Detailní popisování veškerých funkcí jednotlivých protokolů, parametrů a funkcí hardwaru je mimo rozsah toto článku.

Avšak je velice pravděpodobné, že budoucnost sítí a komunikací je právě v bezdrátových technologiích. Už nyní se experimentuje s Wi-Fi pracující teoretickou rychlostí 108Mbps a i z toho jde tedy vidět, že vývoj se rozhodně nezastavil.

Doufejme tedy, že v brzké době bude bezdrátový přístup k sítím ještě jednodušší, spolehlivější a především bezpečnější. Je však také potřeba myslet na kapacity, jež přenosové pásmo 2,4GHz má a kompletně jej nezahltit.

Snad vám tento článek tedy něco přinesl a této problematice už rozumíte více.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama