bezdratova-technologie-wi-fi-zbavena-rousky-tajemstvi
Sítě a Internet Článek Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

24. 3. 2005 00:00 124

Seznam kapitol

1. Popis vlastností a technologie 2. Technické parametry a vysvětlení pojmů 3. Pasivní hardware 4. Aktivní hardware
5. Bezpečnost 6. "Home-made" antény 7. Ukázky řešení spojů, Závěr

Kdo z Vás ještě nezaslechl něco o bezdrátových sítích Wi-Fi a nebo o ně jinak nezavadil? Myslím, že v době moderní bezdrátové komunikace to je již velice zažitý pojem. Avšak ne každý rozumí této záležitosti tolik, aby byl schopen pochopit princip a co jednotlivé pojmy znamenají. Pojďme si tedy Wi-Fi trochu přiblížit a vysvětlit, jak to celé funguje a co vše ke spojení potřebujeme.

Reklama

Již tedy víme, jak Wi-Fi pracuje, co pro svou funkci potřebuje apod. Nyní si podrobněji rozebereme její jednotlivé prvky a to jak aktivní (Wi-Fi adaptéry), tak i pasivní jako jsou kabely, konektory apod.

Kabely

Kabely o kterých se zde budu zmiňovat slouží pro spojení externí antény a Wi-Fi adaptéru. Vždy se jedná o kabel koaxiální, avšak jinak se parametry velice liší. Vyrábí se v tloušťkách od 4mm až po 10,8mm a z různých materiálů. Rozhodujícím prvkem je však především materiál, ze kterého je vyroben vnitřní prut v kabelu a také opletení, které by mělo být vždy z mědi. Dalším důležitým faktorem je útlum na metr (označuje kolik dB se ztratí při průchodu signálu 1m kabelu). Platí, že čím nižší hodnota, tím lépe. A také to, že čím je kabel užší, tím má zpravidla větší útlum. Proto je vhodné se snažit kabeláž mít dostatečně silnou a pokud možno co nejkratší.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

TypPrůměr

mm

Ohyb

mm

Impend.

ohmy

Zkrac.

činitel

Váha

100m

Kapacita

pF/m

Útlum v dB na 100m
50

MHz

100

MHz

150

MHz

450

MHz

1300

MHz

AIRCOM+10,855500,8015,0842,23,34,58,214,5
H2000 Flex10,350500,8314,0802,73,94,88,515,7
H5009,875500,8113,5822,94,15,29,317,0
RG213U10,3110500,6615,51014,46,27,914,827,5
RG58CU530500,664,010111,015,617,833,264,5

Tabulka srovnání vlastností různých běžně používaných koaxiálních kabelů.

Kabel byste měli vždy volit podle toho, jak a co připojujete. Pokud potřebujete silný signál a potřebujete mít kabel delší, je vhodné použít některý ze silnějších (např. H2000), neboť je v něm nízká hodnota útlumu signálu na metr. Pokud však máte anténu blízko Wi-Fi adaptéru a nechce se vám do zdi vrtat velké díry, pak stačí použít například kabel RG58CU. Když mluvím o krátké vzdálenosti, pak se jedná o 1 - 3m, pokud je delší, je vhodné použít kvalitní a silný kabel a pokud je vzdálenost nad 10m, pak je vhodné použít raději HWAP a umístit jej co nejblíže antény a s PC spojit pouze pomocí UTP kabelu, jež může být dlouhý až 100m.

Pokud uvažujete o koupi, tak nejlepší a nejspolehlivější značka kabelů je Belden.

Konektory

Pokud máme kabel, je třeba jej ještě opatřit vhodnými konektory. To je ovšem velice nepříjemná záležitost a pokud s ní nemáte zkušenosti, doporučují tuto činnost přenechat odborníkovi. Bohužel na trhu se vyskytují konektory několika typů a tudíž je potřeba si předem zjistit, jaké budeme potřebovat - je také vhodné při pořizování uvažovat i s tloušťkou samotného kabelu, neboť použité konektory se pak liší.

Nejčastěji se dnes vyskytují konektory několika typů. Prvním a nejpoužívanějším je N konektor, jenž byl vyvinut v roce 1940 Paulem Neillem v Bellových laboratořích. Tento konektor je vhodný i pro venkovní prostředí a hodí se pro montáž na kabely tloušťky 4 - 11mm. Tyto konektory se na kabely přidělávají buď pájením a nebo krimpováním (nacvaknutí pomocí speciálních kleští). Častěji jsou však použité konektory pájecí.


Foto N konektoru typu samec. (N male)


Rozměrové parametry konektoru.

Pokud však chcete kabel hotový a nepotřebujete jej mít udělaný na zakázku, tak ve většině obchodů s Wi-Fi technikou mají tyto kabely v základních délkách k dostání.

Dalším velice často používaným konektorem je typ RSMA. Nejčastěji jej naleznete na Wi-Fi kartách a je určen výhradně pro vnitřní použití a pro montáž na tenké kabely. Tento konektor byl vyvinut americkou armádou pro vojenské využití v roce 1960. Má impendaci 50ohmů a vyhovuje až do 18GHz.


Rozměrové parametry konektoru RSMA.


Foto konektoru.

Poslední dobou se však častokrát na Wi-Fi zařízeních (především Linksys) vyskytuje konektor TNC. Svojí velikostí se řadí mezi N a RSMA. Bývá vyroben z poniklovaného kovu a vnitřní část je pozlacena.



Rozebraný TNC konektor.



Foto konektoru i s kabelem.

Antény

Správná volba antény je vždy velice podstatná. Situace je zcela jiná, zda se přes anténu napojuje jeden uživatel a nebo zda je potřeba, aby přes ní probíhala komunikace celého panelového domu. Pokud se jedná o AP, pak je třeba zvážit, jaké území je třeba pokrýt a podle toho zvolit anténu s vyzařovacím úhlem např. 60 stupňů a nebo 360 stupňů.

Antény bývají většinou opatřeny N konektorem, aby bylo možné si napojit kabel dle uvážení. Jsou určeny pro montáž na ocelovou konzolu a tudíž pokud ji chceme připevnit na fasádu, musíme použít redukční ocelový díl.


Konzola určená pro montáž na fasádu či stěnu apod.

Směrové antény

Tyto antény jsou určeny výhradně pro spoj z jednoho bodu k AP a mají za úkol získat co největší signál z AP, avšak při přenosu dat co nejméně zatěžovat a pokrývat okolí. Nejčastějším typem v této sekci jsou antény síta.

Jsou vyrobena z ocelového plechu, jež je profilován do tvaru síta ohnutého do paraboly. Běžně mají zisk od 15 do 24dB a lze s nimi provést spoj až na vzdálenost několika kilometrů. Vyzařovací úhel se pohybuje v rozmezí od 8 do 15 stupňů a umožňují vertikální i horizontální polarizaci. Pří opačné polarizaci je však potřeba počítat s útlumem kolem -25dB.

   
Ukázka antény typu síto.

Tyto antény bývají většinou opatřeny N konektorem aby bylo možné si napojit kabel dle uvážení. Jsou určeny pro montáž na ocelovou konzolu a tudíž pokud ji chceme připevnit na fasádu, musíme použít redukční ocelový díl.

Dalším typem jsou antény YAGI. Ty svým vzhledem připomínají klasické televizní antény. Jedná se vlastně o kovový profil, v kterém jsou v různých vzdálenost příčné kulatiny. Avšak jak by si někdo možná myslel, tak vzdálenost kulatin je přesně spočítána podle vlnové délky v pásmu 2,4GHz. Zisk těchto antén je běžně 15 nebo 17 dB.

Svými parametry však zdaleka nedosahuje kvalit sítových antén, avšak pro klienta na krátkou vzdálenost bohatě stačí. Tato anténa však většinou nemá konektor přímo na sobě, ale je opatřena pigtailem - (krátký kabel s konektorem na konci). Ten si však lze nechat upravit v obchodě v kterém se prodávají.

Sektorové antény

Tento druh antén je nejčastěji k vidění na AP, neboť pokrývá rozsáhlé území oproti směrové anténě. Zpravidla se jedná o vyzařovací úhel od 30 až do 120 stupňů. Avšak tím je pak také dán zisk antény, jenž se pohybuje zpravidla od 9 do 18dB. Umožňují jak vertikální tak horizontální polarizaci s odstupem -30dB a opět jsou opatřeny N konektorem s odporem 50ohmů.

Jak jsem již řekl, tak se hodí pro použití tam, kde nám obyčejný směrový spoj nestačí, neboť potřebujeme signálem pokrýt určitou lokalitu vcelku.



Anténa o zisku 12dB a úhlem 60 stupňů.

Jejich provedení je poměrně diskrétní a rozhodně tolik nebijí do oka jako antény sítového provedení. Zadní díl je opatřen šrouby pro uchycení konzoly a přední část je zakryta UV odolným plastem.



9-ti dB anténa.

Všesměrové antény

Jak již možná mnoho z vás napadlo, tak tyto antény jsou určeny pro pokrytí 360 stupňů. Jejich zisk se pohybuje od několika dB až po 18dB u nejsilnějších a nejdražších modelů. Tento typ antén je nejčastěji k vidění právě na AP, kde je široké a volné okolí a tudíž možnost, že se klienti budou chtít napojit z mnoha stran.



Sektorové antény jsou svým vzhledem nejméně nápadné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama