bezdratova-technologie-wi-fi-zbavena-rousky-tajemstvi
Sítě a Internet Článek Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství | Kapitola 6

Kuchař Martin

Kuchař Martin

24. 3. 2005 00:00 124

Seznam kapitol

1. Popis vlastností a technologie 2. Technické parametry a vysvětlení pojmů 3. Pasivní hardware 4. Aktivní hardware
5. Bezpečnost 6. "Home-made" antény 7. Ukázky řešení spojů, Závěr

Kdo z Vás ještě nezaslechl něco o bezdrátových sítích Wi-Fi a nebo o ně jinak nezavadil? Myslím, že v době moderní bezdrátové komunikace to je již velice zažitý pojem. Avšak ne každý rozumí této záležitosti tolik, aby byl schopen pochopit princip a co jednotlivé pojmy znamenají. Pojďme si tedy Wi-Fi trochu přiblížit a vysvětlit, jak to celé funguje a co vše ke spojení potřebujeme.

Reklama

Pokud máte zájem s Wi-Fi experimentovat a nechce se vám utrácet za antény nebo si je nemáte možnost půjčit, pak vám možná zde uvedené návody přinesou mnoho cenného. Je však možné tyto antény využít i pro normální spoj, neboť často svými parametry pro normální použití bohatě dostačují.

Plechovka

Tato anténa je svou konstrukcí jedna z nejjednodušších. Postačí vám pouze plechovka vhodných rozměrů a příslušný N konektor (podle potřeby). Cena se pohybuje kolem 150Kč, což je více než příjemné. Průměr plechovky by měl být kolem 10cm - já jsem takovou plechovku našel ve Zverimexu (bylo v ní krmivo pro psy).

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednotlivé parametry plechovky je však vhodné spočítat na základě vlnové délky frekvenčního pásma. Na internetu je k tomu dokonce vhodný program, jenž po zadání všech potřebných parametrů spočítá vše za vás. Výpočet parametrů

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Po získání všech potřebných rozměrů a důkladném rozměření je potřeba do plechovky navrtat díru. Do té pak přiděláme příslušný N konektor (doporučují zvolit N konektor typu samice, jež je určen pro montáž do stěny) tak, aby jeho kolík vyčuhoval uvnitř plechovky přesně tolik, kolik nám vyšlo při výpočtu. Měl by být vyroben z mosazi, avšak může být i z mědi. Je ale potřeba, aby byl přesné délky, neboť pak dochází k útlumům signálu v důsledku špatné impedance.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na plechovku ze strany konektoru - přichycení není sice zrovna ukázkové, ale je funkční :-)

Konektor je nejlepší přichytit malými šroubky - má na ně přímo dělané otvory, ale pak je také třeba vrtat do plechovky další čtyři malé dírky. Já jsem proto raději zvolil metodu přiletování. Vždy je třeba dbát na to, aby plechovka nepřišla do kontaktu s vnitřním hrotem - ty musí být od sebe odděleny.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled no vnitřku plechovky - povšimněte si mosazného hrotu.

Pokud uvažujete umístit plechovku někam ven, tak je ještě velice vhodné ji opatřit víčkem z plastu, jenž je odolný proti mikrovlnnému záření. Zabráníte tím vnikáni vody do plechovky a následnému namrzání (v zimě) a tím i možnému poškození či zničení samotné plechovky.

S takovouto anténou je možné provést spoj zhruba do 1km a se ziskem kolem 5dB, vyzařovací úhel bývá kolem 45 - 60 stupňů. Přesně se však parametry dají velice obtížně určit, neboť se liší kus od kusu. Plechovku je však možné ještě vylepšit o přidání trychtýře na její hrdlo. Pak se dá očekávat zisk až kolem 13dB, což už je velice slušné.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

BiQuad anténa

Tato anténa je provedením spíše o něco náročnější, avšak cenou výhodnější. Je tvořena dvěma smyčkami z měděného drátu a odrazovou plochou například z plechu.

Veškeré potřebné parametry jsou dobře patrné z následujícího obrázku. Veškeré parametry můžete samozřejmě libovolně upravovat a zkoušet, co to s výsledným signálem udělá, avšak podle těchto parametrů by měla anténa při správném zapojení fungovat.

Bezdrátová technologie Wi-Fi zbavená roušky tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

Smyčky není třeba ani dělat hranaté, anténa velmi dobře pracuje, i když jsou kruhové. Tato anténa se dá kvalitně využít na spoj až do vzdálenosti 1km se ziskem až 10dB. Jak tomu ale bylo u plechovky, i zde se parametry dají předem velice obtížně určit.

Pokud budete pátrat na internetu, tak naleznete spoustu užitečných návodů na výrobu mnoha užitečných zařízení pro využití v oblasti Wi-Fi technologie. Dokonce se dá vyrobit vlastnoručně i sektorová či všesměrová anténa - to ale není obsahem tohoto článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama