athlon-xp-kompletni-navod-na-zmenu-nasobicu
Návody Článek Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů | Kapitola 6

Eagle

Eagle

29. 5. 2003 00:00 89

Seznam kapitol

1. Známá fakta 2. Stavy na můstcích 3. Ovlivňování přes desku 4. Konfigurace můstků - nastavení 5. Příklady 6. Otázky a odpovědi

Před nějakou dobou jsem přinesl návod na přepnutí násobičů z přemapované sady do sady standardní. Celý problém se tehdy týkal procesorů Thoroughbred a Barton u kterých uživatel chtěl zvýšit frekvenci FSB a snížit násobič, ale deska to neuměla. Dnes je situace poněkud odlišná - velice oblíbený je model 1700+ s násobičem ze standardní sady a řada lidí by naopak potřebovala přepnout násobiče do sady přemapované, protože jejich postarší deska nezvládne vysoké frekvence FSB. Ba dokonce řada lidí by potřebovala návod, jak změnit násobič i na desce, která to vůbec nepodporuje. I na to je v tomto článku návod.

Reklama

Otázky a odpovědi

Protože i po mém minulém článku spousta lidí nechápala, jak má co nastavit, chtěl bych zde zveřejnit odpovědi na vaše otázky. Některé otázky jsem vymyslel podle reakcí, které jsem zaslechnul minule. Další můžete připsat do diskuze pod článkem.

Q: Mám procesor 1700+, když změním hodnotu na posledním vodiči, systém nenajede.

A: Změnou posledního pinu z Low na High se v tomto případě změní nastavení na Lo - Lo - Lo - Lo - Hi. Procesor pro tyto hodnoty nemá definovaný žádný násobič. Problém vyřešíte změnou alespoň ještě jednoho vodiče.

Q: Moje deska podporuje změnu násobiče, avšak nenabízí všechny násobiče, ale jen některé. Co je špatně?

A: Základní deska byla koncipována pro změnu pouze čtyř vodičů - těch definovaných v v původních procesorech Duron a Athlon. Procesory Thoroughbred ale používají vodičů pět. Takováto deska umožní pouze změnu násobičů v rámci standardní nebo přemapované (horní) sady (podle nastavení krajního můstku L3), nikoliv však změnu mezi sadami. Při přetaktování postupujte tak, že vodiče 0 až 3 nechte změnit deskou (nevšímejte si jich) a ručně upravujte hodnotu na vodiči č. 4.

Q: Které procesory jsou odemčené?

A: Pojem "procesor je odemčený" je v případě Athlonů značně nepřesný. Všechny procesory Athlon a Duron umožňují změnu násobiče úpravou můstků L3 (u starších čipů ještě i L4), některé však nejdou ovlivňovat přes piny BP_FID. Důvodem je, že některé čipy mají přerušené můstky L1, které propojují piny BP_FID s vodiči určujícími násobič. Jedná se především o procesory Palomino, Durony a některé Thunderbirdy. Novější Thoroughbredy a Bartony by měly mít L1 spojené, do budoucna však nelze vyloučit, že i tyto čipy budou mít L1 rozpojené.

Q: K čemu jsou můstky L12 a L5 umístěné pod L3 ?

A: Původně jsem se domníval, že tyto sady jsou nějak spojené s L3 a určují násobič. To ale není pravda. Význam všech pinů neznám, údajně však můstek úplně vpravo na L5 určuje, zda je procesor Athlon XP nebo Athlon MP (spojený = MP, rozpojený = XP). Některé piny v soustavě L12 slouží k detekci frekvence FSB, na které by procesor měl běžet.

Závěr

Závěrem mohu snad jen popřát hodně štěstí a varovat, že úpravy zde zmíněné nemusí vždy fungovat (nebyly testovány všechny) a pokud něco provádíte, činíte tam na vlastní riziko. Já ani redakce neručíme za případné škody.

Eagle

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama