athlon-xp-kompletni-navod-na-zmenu-nasobicu
Návody Článek Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů | Kapitola 3

Eagle

Eagle

29. 5. 2003 00:00 89

Seznam kapitol

1. Známá fakta 2. Stavy na můstcích 3. Ovlivňování přes desku 4. Konfigurace můstků - nastavení 5. Příklady 6. Otázky a odpovědi

Před nějakou dobou jsem přinesl návod na přepnutí násobičů z přemapované sady do sady standardní. Celý problém se tehdy týkal procesorů Thoroughbred a Barton u kterých uživatel chtěl zvýšit frekvenci FSB a snížit násobič, ale deska to neuměla. Dnes je situace poněkud odlišná - velice oblíbený je model 1700+ s násobičem ze standardní sady a řada lidí by naopak potřebovala přepnout násobiče do sady přemapované, protože jejich postarší deska nezvládne vysoké frekvence FSB. Ba dokonce řada lidí by potřebovala návod, jak změnit násobič i na desce, která to vůbec nepodporuje. I na to je v tomto článku návod.

Reklama

Řezání a spojování můstků je v praxi velmi složité - můstky jsou mikroskopické a často dost pevné (jsou ze zlata). Aby toho nebylo málo, mezi v továrně přeřezanými můstky jsou někdy velké díry, které se napřed musí zacelit - můstky se totiž řežou laserem, který k nim není příliš šetrný. Při manipulaci dále hrozí poškození okolo vedoucích spojů mezi čipem a piny. Celkově je manipulace s můstky velmi problematická a nedoporučuji jí.

Ovlivnění přes desku

Již v minulosti se ukázalo, že nastavení násobičů přes úpravu můstků není nezbytně nutné, že celý problém se dá vyřešit mnohem snadněji přes základní desku.

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz


Propojení pinů BP_FID u procesorů Thoroughbred a Barton

Vtip je totiž v tom, že ony vodiče jsou prostřednictvím pinů vyvedeny ven - je tak možné je přes tyto piny vcelku snadno ovlivnit.

Protože u původních procesorů Duron a Athlon se násobič určoval čtyřmi vodiči, tak také navenek byly klíčové čtyři piny. Tyto piny nejsou v dokumentaci zmíněny jako někam zapojené, je u nich napsána zkratka NC - Not Connected (s ničím nepropojeno - jinými slovy "na ozdobu").

U procesorů Thoroughbred a Barton určuje násobič vodičů pět, proto i klíčových pinů je pět. Na obrázku výše jsou znázorněné - otočíte-li procesor tak, aby vlevo byly oba "ustřihnuté" kraje, bude oněch pět pinů poblíž chybějícího pinu vpravo nahoře.

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz

Z obrázku je vidět, který pin ovlivňuje který vodič. Pin BP_FID[0] je propojen s vodičem nejvíce vlevo, pin BP_FID[4] naopak s tím nejvíce vpravo.

Protože zapojení pinů na jednotlivé vodiče je stejné jako u původních procesorů Duron a Athlon, platí pro změny násobičů stejné kombinace jako u těchto procesorů - jedinou výjimkou je stav na posledním vodiči (pinu), který staré procesory nemají, tudíž se podle něj ani neřídí. Blíže k tomu na další stránce.

Podmínkou propojení pinů BP_FID s vodiči určujícími nastavení násobiče jsou spojené můstky L1. Některé procesory mají tyto můstky z továrny přepálené, proto u těch změna na základní desce nevyvolá žádnou odezvu! U těchto procesorů je pak nutné buďto spojit můstky L1 nebo provádět úpravu násobičů přímo na L3.

Jak změnit hodnotu pomocí pinů

Změna hodnot vodičů pomocí pinů BP_FID je jednoduchá - buďto k pinu přivedete napětí nebo ho spojíte se zemí.

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku jsem vyznačil důležité piny v okolí. Žlutou jsou označeny BP_FID, které jsou napojeny na vodiče určující násobič.

Červená barva označuje piny Vcc - napájení procesoru. Napětí na těchto pinech je podle toho, jak si ho nastavíte nebo podle detekce - v případě procesorů Thoroughbred standardně 1.5, 1.6 nebo 1.65V, v případě Bartonu 1.65V. S jedním z těchto pinů propojte jeden BP_FID v případě, kdy na tomto konkrétním BP_FID potřebujete hodnotu High.

Modrá barva značí piny Vss - uzemnění. S jedním z těchto pinů propojte jeden BP_FID v případě, kdy na tomto konkrétním BP_FID potřebujete hodnotu Low.

Množství energie takto dodané přes propojení pinů je dostatečné na změnu hodnot na vodičích bez ohledu na aktuální stav můstků L3.

Bezpečnost

V žádném případě nespojujte piny Vcc s piny Vss! V takovém případě by došlo ke zkratu a procesor i základní deska by mohly být poškozeny (nehledě na to, že takto vyzkratovaný procesor by se patrně ani nezapnul).

Nespojujte piny jiné než označené na obrázku výše. Co jsem nezakreslil, jsou buďto nezapojené (Not Connected) piny nebo piny určené ke speciálním účelům. Tyto mohou mít i nebezpečně vysoké napětí, které by procesor mohlo poškodit.

Pokud to nebude nezbytně nutné, nespojujte ani víc než dva piny zároveň - např. jeden BP_FID s více Vcc. Čím méně pinů Vcc zatížíte dalším odběrem proudu, tím lépe. A čím méně energie do BP_FID pošlete, tím také lépe.

Nespojujte piny BP_FID s externími zdroji napětí - baterie, konektor ze zdroje atp. Vysoké napětí (nad 1.85V) by mohlo procesor vážně poškodit.

Pokud možno nepropojujte piny BP_FID s kostrou počítače (s case). Tímto se pin uzemní stejně jako při spojení s Vss, nicméně některé skříně nejsou dobře uzemněné a probíjí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama