athlon-xp-kompletni-navod-na-zmenu-nasobicu
Návody Článek Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů | Kapitola 2

Eagle

Eagle

29. 5. 2003 00:00 89

Seznam kapitol

1. Známá fakta 2. Stavy na můstcích 3. Ovlivňování přes desku 4. Konfigurace můstků - nastavení 5. Příklady 6. Otázky a odpovědi

Před nějakou dobou jsem přinesl návod na přepnutí násobičů z přemapované sady do sady standardní. Celý problém se tehdy týkal procesorů Thoroughbred a Barton u kterých uživatel chtěl zvýšit frekvenci FSB a snížit násobič, ale deska to neuměla. Dnes je situace poněkud odlišná - velice oblíbený je model 1700+ s násobičem ze standardní sady a řada lidí by naopak potřebovala přepnout násobiče do sady přemapované, protože jejich postarší deska nezvládne vysoké frekvence FSB. Ba dokonce řada lidí by potřebovala návod, jak změnit násobič i na desce, která to vůbec nepodporuje. I na to je v tomto článku návod.

Reklama

Pokud ještě někoho stále zajímá, jak měnit násobič na starých procesorech Duron a Athlon, nechť si vyhledá starší články (nyní na Živě.cz). Zde se chci zabývat především dnes aktuálními a populárními procesory Thoroughbred a Barton a o těchto starých procesorech mluvit nebudu - minimálně z toho důvodu, že by to mohlo některé čtenáře zmást.

Počet můstků a standardní hodnoty

Na předchozí stránce jsem tvrdil, že procesory Thoroughbred a Barton používají k určení násobiče pět vodičů.

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto je fotka procesoru Barton 3000+, který používá násobič 13x. Stavy se určují na můstcích L3.

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardně je na vodič přivedeno napětí (hodnota High). Pokud je však můstek L3 spojený, je vodič propojen se zemí, všechen proud proteče do země a nastavení se tak změní na Low. V případě že je můstek rozpojen, nic se nemění a nastavení zůstává na High. V našem příkladu jsou pro násobič 13x tyto hodnoty:

vodič 0 vodič 1 vodič 2 vodič 3 vodič 4
Lo Lo Hi Lo Hi

Z výše uvedeného plyne, že spojováním popř. rozpojováním můstků L3 je možné spolehlivě nastavit násobič a bude to tak fungovat v každé základní desce - násobič se totiž určuje čistě vnitřně na pouzdru procesoru, deska nehraje žádnou roli.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama