athlon-xp-kompletni-navod-na-zmenu-nasobicu
Návody Článek Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů | Kapitola 4

Eagle

Eagle

29. 5. 2003 00:00 89

Seznam kapitol

1. Známá fakta 2. Stavy na můstcích 3. Ovlivňování přes desku 4. Konfigurace můstků - nastavení 5. Příklady 6. Otázky a odpovědi

Před nějakou dobou jsem přinesl návod na přepnutí násobičů z přemapované sady do sady standardní. Celý problém se tehdy týkal procesorů Thoroughbred a Barton u kterých uživatel chtěl zvýšit frekvenci FSB a snížit násobič, ale deska to neuměla. Dnes je situace poněkud odlišná - velice oblíbený je model 1700+ s násobičem ze standardní sady a řada lidí by naopak potřebovala přepnout násobiče do sady přemapované, protože jejich postarší deska nezvládne vysoké frekvence FSB. Ba dokonce řada lidí by potřebovala návod, jak změnit násobič i na desce, která to vůbec nepodporuje. I na to je v tomto článku návod.

Reklama

Násobič tedy určuje hodnota High (napětí) či  Low (žádné napětí) na pěti vodičích. Kombinace jsou tyto:

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardní sadou zde nazývám ty násobiče, které byly definovány s dnes již téměř tři roky starými procesory Duron a Athlon. Tyto procesory používaly k nastavení násobiče pouze čtyři vodiče, v tabulce 0 až 3. Máte-li tento starý procesor, čtvrtý vodič není vůbec určující.

U novějších Thoroughbredů a Bartonů poslední vodič hraje podstatnou roli.

Athlon XP - kompletní návod na změnu násobičů
i Zdroj: PCTuning.cz

Změnou jeho stavu na High (přivedení napětí) se procesor přepne do horní sady (tu staré procesory Duron a Athlon neznají). Pozor na to, že v horní sadě nejsou dvě kombinace vůbec definované a pokud procesor narazí na tyto nastavení, nebude vědět, jaký násobič nastavit (a tudíž se ani nespustí). Jedná se o hodnoty:

Lo - Lo - Lo - Lo - Hi (jako původní násobič 11x, avšak s posledním vodičem na High)

Lo - Hi - Lo - Lo - Hi (jako původní násobič 12x, avšak s posledním vodičem na High)

Toto způsobuje problém především při změně násobičů u procesorů 1700+ a 1900+. Ty jsou standardně nastaveny jako 11x 133, resp. 12x 133, čili přepnutí pouze posledního vodiče na stav high povede k tomu, že procesor nenaběhne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama