Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu

Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu | Kapitola 10

Jan Preclík

Jan Preclík

7. 10. 2021 12:56 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Genius X-G600 – Unboxing a parametry 3. Genius X-G600 – Software, senzor, závěr 4. Connect IT Neo+ – Unboxing a parametry 5. Connect IT Neo+ – Software, senzor, závěr 6. CZC Headhunter GM800 – Unboxing a parametry 7. CZC Headhunter GM800 – Software, senzor, závěr 8. Genesis Xenon 200 – Unboxing, parametry a závěr 9. Trust GXT 130 Ranoo Wireless – Unboxing a parametry 10. Trust GXT 130 Ranoo Wireless – Senzor, závěr
11. Patriot Viper V530 – Unboxing a parametry 12. Patriot Viper V530 – Software, senzor, závěr 13. Mazer E-blue Type R – Unboxing a parametry 14. Mazer E-blue Type R – Senzor, závěr 15. A4Tech Bloody V7 Ultra Core 2 – Unboxing a parametry 16. A4Tech Bloody V7 Ultra Core 2 – Software, senzor, závěr 17. Yenkee Shotgun RGB Black & White – Unboxing a parametry 18. Yenkee Shotgun RGB Black & White – Software, senzor, závěr 19. Závěrečné shrnutí a vyhlášení nejlepší z nejlevnějších

Není to tak dávno, co vyšlo Diablo 2: Resurrected. Tento titul samozřejmě nejvíce přitáhl herní pamětníky, včetně mé maličkosti. A jelikož si pamatuji, kolik levých tlačítek myší jsem na téhle kultovní pecce oddělal, řekl jsem si, že by nebylo špatné investovat pár stovek do levné myši, abych si svého drahého herního miláčka neoddělal. Jenže jaká myš za pár stovek mi nabídne za směšnou cenu ty nejlepší možné parametry společně s ergonomií a využitelností? A tak se zrodil nápad na článek, ve kterém otestujeme deset levných myší. A to nejen kvůli pamětníkům, ale i náročnějším hráčům, kteří jednoduše nechtějí dávat tisíce za herní periferie.

Reklama

Tolik k designu myši. Nyní se pojďme mrknout, jak obstála v testech. Nejprve jsem zkontroloval, jakého polling ratu dosahuje. Výrobce uvádí dobu odezvy 2 ms, což odpovídá 500 Hz. A skutečně, myška se motala kolem této hodnoty.

Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na stránkách prodejce jsem se nedozvěděl žádné informace ohledně osazeného senzoru. Musel jsem tedy zabrousit na stránky výrobce. Ten už informace uvádí, i když z manuálu byste se informaci nedozvěděli. Musíte vyždímat internet. Trust osadil tento kus senzorem Pixart PAW3212DB, který se vyznačuje minimální spotřebou energie. Pro bezdrátovou myš jedině plus. Co na něj asi řekne mouse tester…

Podívejte na tu parádu. Testem přesnosti prošel senzor velmi dobře. Dokonce ani změna směru na vrcholech grafu ho příliš nerozházela. Tečky krásně kopírují komplet celý graf. 

Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Test akcelerace dopadl víceméně na levný bezdrát taky slušně. I když zpátky pomalým tempem myška urazila o něco kratší dráhu, než rychlým výstřelem vpřed, odchylka nebyla příliš kritická. Na první rychlé cestě je vidět, že senzor sem tam nestíhal reportovat pohyb receiveru. Horší přesnost během akcelerace bych tak přičetl bezdrátovému přenosu. 

Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Již v pořadí čtvrtý test senzoru opět dopadl na výbornou, žádné chvění nebylo testovacím softem zaznamenáno. 

Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Senzor si v testech vedl velice slušně, což se dá od Pixartu vlastně i očekávat. Po stránce ergonomie je myška zpracovaná celkem slušně, výrobci se ovšem nedají odpustit dvě věci. Rozhodnout se pro napájení dvěma AAčkami bylo opravdu nešťastné. Jednak to myšce s bezmála 150 gramy výrazně zvyšuje hmotnost a jednak je těžiště myši kvůli třetině hmotnosti v zadečku tak nešikovně umístěné, že při zvednutí klouže zadní čast z ruky. Ani pogumovaný povrch situaci nezachrání. 

Další věc, kterou nepochopím, je absence softwaru. Myška je osazena hned devíti tlačítky, které si bohužel ke vší smůle nemůžete nijak přizpůsobit. Zapomeňte tedy na doplňkové funkce, změny LED podsvícení nebo nahrávání maker. Musíte se spokojit s červeně svítícím bezdrátovým pogumovaným těžítkem. Pro někoho, komu sedí těžké myši bez možnosti programování – proč ne. Pro hráče je tahle bezdrátovka už z principu špatnou volbou. Pokud se pro její koupi i přes všechny neduhy rozhodnete, na tomto odkazu na CZC.CZ ji pořídíte za 499 Kč. 

Velký test — Deset levných myší za pět stovek v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama