V energetické pasti: Co dál?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek V energetické pasti: Co dál?

V energetické pasti: Co dál? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 11. 2021 07:06 58

Seznam kapitol

1. Outsourcing CO₂ 2. Přestaňte existovat 3. Energie a civilizace 4. Stěhování minerů 5. Marginálie vedle elektromobilů

Krach Bohemia Energy přinesl mnohým novou výměru záloh za energie, která jim vyrazila dech. Přitom se stále nic neděje: Nic se zatím nezavřelo, energii pořád vyrábíme levně a kdybychom si její cenu uměle nenavyšovali povolenkami, bylo by vše normální. Takže když se nic neděje – co se to děje?

Reklama

I když se zbavíme fosilních paliv, což je rozumné, protože jde o cenný zdroj surovin pro chemický průmysl, civilizace potřebuje energii. Potřebujeme ji pro dopravu, průmyslovou výrobu, zemědělskou výrobu, topení, vaření, komunikace – prostě pro všechno. Můžeme opustit spalovací motory, ale stejně potřebujeme obrovské množství dostupné energie. Odhady jen pro Německo říkají, že oproti dnešku bude elektromobilita v roce 2030 potřebovat přes 40 TWh navíc a už v roce 2030 může špičkový neřízený odběr v zimě dosáhnout 90 GW.

Ne, bez jaderné energie to nepůjde. Musíme překonat umělou fobii z jaderné energetiky, kterou v Evropě účelově pěstoval od 70. let Sovětský svaz – a taky přejít na thoriové reaktory, které se z velké části ignorovaly proto, že se nedají použít k výrobě zbraňového plutonia. Tím získáme nějaký čas, ve kterém bychom snad už konečně měli dodělat funkční fúzi. 

Bez fúze se totiž nikam nedostaneme – s jadernými reaktory můžeme cestovat po solárním systému, ale bez fúze se dál nedostaneme, maximálně pošleme k Barnardově hvězdě solární plachetnici, na kterou dáme desku s pozdravem. Vše nad to vyžaduje obrovské množství energie, kterou prostě musíme mít, pokud chceme existovat jako vesmírná civilizace.

S dostatkem energie můžeme dělat všechno: Těžit, vyrábět, recyklovat, hydroponicky pěstovat, vyrábět umělou magnetosféru, podporovat biosféru, přežívat pod povrchem světů. Bez dostatku energie se můžeme tak maximálně modlit, aby nám na zahradě vzešlo proso. Málokdo si uvědomuje, že jen dostatek snadno dostupné energie nám dovoluje mít efektivní zemědělství a dost hnojiv na to, abychom vůbec mohli přežít v současných počtech. Pokud o dostupnou energii přijdeme a kombajny nebudou moc sklidit úrodu, protože je zrovna zataženo a ony nejsou nabité, jsme jednoduše v pytli.

Takže ne: Až vám bude někdo vysvětlovat, že budoucnost je v podomácku pěstovaném zelí a v cyklistice, tak víte, že před sebou máte cvoka, který nemá žádný plán – a navíc si neuvědomuje systémové dopady nedostatku energie. V současné době letí ceny všeho nahoru ne proto, že by byl nedostatek energie, ale proto, že panuje obava, že bude nedostatek energie. Ti lidi vůbec netuší, co se stane, pokud opravdu nastane nedostatek energie. Energie je krví technické civilizace: Není energie, není technická civilizace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama