V energetické pasti: Co dál?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek V energetické pasti: Co dál?

V energetické pasti: Co dál? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 11. 2021 07:06 58

Seznam kapitol

1. Outsourcing CO₂ 2. Přestaňte existovat 3. Energie a civilizace 4. Stěhování minerů 5. Marginálie vedle elektromobilů

Krach Bohemia Energy přinesl mnohým novou výměru záloh za energie, která jim vyrazila dech. Přitom se stále nic neděje: Nic se zatím nezavřelo, energii pořád vyrábíme levně a kdybychom si její cenu uměle nenavyšovali povolenkami, bylo by vše normální. Takže když se nic neděje – co se to děje?

Reklama

Situace s energií se nedá vyřešit rychle, protože energie je pro jakoukoliv civilizaci zásadní. Dostupnost levné energie ji dává potenciál odolat a přežít, Kardašova škála dokonce klasifikuje civilizace podle toho, jakou energii kontrolují – a ne, na této škále nejsme ještě ani nejsme civilizací typu 1, tedy „planetární civilizací“. 

Současná hnutí nás tlačí zpět k feudální společnosti – a ne, vyděšené děti, lepící se k chodníku, opravdu nejsou prvními fanatiky, kteří odmítají civilizaci a věří, že nás spasí jen příroda. Amišové odmítají moderní technologie a fungují z náboženských důvodů bez nich stovky let – mimochodem, jejich filozofie vychází z idejí německého kazatele Jakoba Ammana. 

Na konci 19. století se objevovala hnutí „návratu k půdě“, která hlásala, že technické pokroky jsou zlo a že hlad a bídu překoná jen návrat k páru volů, orajícímu políčko. Ve skutečnosti nás tehdy zachránil objev umělých hnojiv – a do značné míry také ukázal dvojsečnost civilizačního pokroku.

Doporučuji vám seznámit se s životem německého chemika židovského původu Fritze Habera, který vyvinul Haber-Boschův proces, který dokázal vytvářet čpavek katalytickou syntézou přímo ze vzduchu – a vyrábět levná hnojiva, za což dostal Nobelovu cenu. Říká se, že zhruba polovina dnešní populace žije pouze díky tomuto výrobnímu procesu! Zároveň se tento pán podílel na vývoji efektivní výroby výbušnin a zabýval se vývojem chemických zbraní pro vilémovské Německo – a jeho práce ve svých důsledcích vedla k vývoji Cyklonu B. Je to vskutku příběh hodný antické tragédie.

A to je základní problém s jakýmkoliv pokrokem: Můžeme ho použít ke zlepšení naší situace – anebo ho obrátit proti nám samotným. Odvržením pokroku si nepomůžeme – a prosté rady typu „nejezte, nekupujte, nemějte děti, přestaňte existovat“ ve skutečnosti žádné řešení nejsou. Ani extrémně úsporné rady typu „jsem raw vegan, který se myje v potoce, mám napůl zakopaný pasivní dům, a proto mi na laptop a zářivku stačí vlastní solární panel“ žádným řešením nejsou, pokud tedy nehodláte žít a zemřít jako poustevník.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama