uvod-do-wpcreditu-co-a-jak
Článek Úvod do WPCREDITu - co a jak

Úvod do WPCREDITu - co a jak | Kapitola 3

Petr Koc

Petr Koc

7. 2. 2003 00:00 19

Seznam kapitol

1. WPCREDIT 2. Co je třeba k ladění 3. Na co si dát pozor

Spec byl nedávno tak laskav a zveřejnil jeden ze svých ladičských návodů na zlepšení výkonu, konkrétně zvýšení propustnosti PCI sběrnice. Podle příspěvků diskutujících se tak trochu potvrdily moje obavy, které jsem z celé záležitosti měl - řada z vás si s WPCREDITem neví rady.

Reklama

Vlastní proces ladění je jednoduchý, pokud víte, o co jde (a to nevíte nikdy). Vlastní hodnoty buďto musíte zkoušet metodou pokus-omyl (pokud máte PCR nebo ještě lépe datasheet), popřípadě vám někdo řekne, co a kde nastavit. Zde se nechci zabývat konkrétními nastaveními, to nechám na Specovi, přeji jenom o problematice ví více.

Read-only bity / registry

Jsou zde ovšem věci ve vašem bádání, na které je nutné si dát pozor. Tak předně ne do všech registrů lze zapisovat.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento registr je pouze ke čtení, jeho hodnota je dána hardwarově. Obvykle jsou to registry jako Vendor ID, Device ID, Revision atp.

Do tohoto registru se dá zapisovat jen jednou, což provádí BIOS (pro uživatele je tedy read-only).

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Do tohoto registru se dá zapisovat kdykoliv, stejně jako z něj číst.

Řada registrů je nevyužitá, jsou tzv. reserved. Takové registry se obvykle chovají jako read-only. Pokud používáte ve WPCREDIT PCR soubor a ten je správně označený, objeví se vpravo u popisů jednotlivých bitů registru číslo bílou, pokud lze do bitu zapisovat, a červenou, pokud je bit pouze ke čtení.

Po změně systém vytuhne

Je nutné si uvědomit, že změna jednotlivých bitů přenastavuje chování čipové sady. Děje se to samé, jako když v Setupu BIOSu zvolíte nějaké hodnoty (ostatně BIOS nedělá nic jiného než že vyplní tyto registry podle nastavení v Setupu). Jinými slovy pokud vaše paměť nechodí s rychlým časováním, nemá cenu zkoušet jí k tomu přimět ve WPCREDIT, vedlo by to pouze k poruše integrity dat. Stejně tak třeba nedoporučuji vnucovat systému práci v režimu ATA-100, jestliže to disk nezvládá nebo nemáte příslušný 80 žilový kabel.

Dále je nutné si uvědomit, že BIOS má větší možnosti než má uživatel. BIOS pracuje hned po startu, kdy v paměti nejsou žádná data. BIOS si může leccos vyzkoušet pomocí hardware, který má k dispozici (např. pozná organizaci pamětí, jejich rychlost, osazené sloty). BIOS může snadno resetovat procesor, čímž se může řada problémů vyřešit. Toto jako uživatel dělat nemůžete, proto i vaše možnosti ladění jsou omezené.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak například z těchto nastavení časování pamětí u VIA KT133A je relativně bezpečné měnit hodnoty Precharge, Active to Precharge, Active to Command. Jakmile zkusíte změnit CAS Latency nebo Bank Interleave, systém okamžitě vytuhne a někdy ho bude i  nutné dát do pořádku vytažením kabelu ze zásuvky. Výtuhy jsou obvykle spojeny se ztrátou některých dat na disku, proto experimentujte s rozumem a ne na počítači, kde máte nenahraditelná data.

Spojení dvou nastavení nefunguje

Toto je další problém, typický především pro VIA čipsety. Není to ani tak chybou VIA jako spíš faktem, že VIA čipsety mají znatelně nejvíc možných nastavení. Nejen že umí měnit časování pamětí pro každý paměťový slot odlišně, ale umí i všemožně krátit operace o i několik cyklů, bufferovat, co se dá atd. Některá nastavení proto mohou způsobovat určité problémy.

Hlavním zdrojem problémů bývá bufferování. To sice obecně zvyšuje výkon, ale některé karty ho nesnášejí. Dalším problémem bývají Delay Transactions. Ty způsobují zpoždění akce až do doby, než se uvolní sběrnice nebo do doby, kdy je to nejvýhodnější z hlediska propustnosti. Opět to některé karty nesnášejí. No a konečně zkracování cyklů je třetím problémem. Některé karty to nemusejí snášet, ale hlavně to nemusí snést ani samotný čipset. Konkrétně jde o to, že kombinace některých krácení o cykly čipset nevydýchá, začne docházet k chybá, některé programy odmítnou pracovat atp. (stávalo se mi často u programů na měření teplot a napětí).

WPCRSET

Až na úplný závěr jsem si nechal program WPCRSET. Ten nedělá nic jiného než že mění příslušné registry automaticky při každém startu počítače. Důvod je vcelku zřejmý - po resetu / vypnutí PC se opět inicializuje BIOS, který vyplní registry hodnotami, které sám uzná za vhodné. Vaše úpravy ve WPCREDIT jsou tak pouze dočasné, dokud neresetujete počítač.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

WPCRSET se chová jako běžný SYS / VXD ovladač zařízení. Je nutné ho nejdříve nainstalovat a on už se postará o zbytek. Při každém startu počítače se inicializuje a nastaví ty hodnoty, které jste zvolili (tyto hodnoty se ukrývají v registru Windows). Pro automatické spouštění je nutné, aby nahoře byly zvoleny položky Start a Enable.

Nemyslete si ovšem, že WPCRSET dokáže nastavit i to, co WPCREDIT nedokáže. Možnosti obou programů jsou totožné, pokusíte-li se dát pomocí WPCRSET nastavit například CAS Latency nebo Bank Interleave, systém již nenajede do Windows! Budete muset spustit nouzový režim nebo z adresáře Windows vymazat z jiného operačního systému (z DOSu např.) soubor WPCRSET.sys / WPCRSET.vxd.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama