uvod-do-wpcreditu-co-a-jak
Článek Úvod do WPCREDITu - co a jak

Úvod do WPCREDITu - co a jak

Petr Koc

Petr Koc

7. 2. 2003 00:00 19

Seznam kapitol

1. WPCREDIT 2. Co je třeba k ladění 3. Na co si dát pozor

Spec byl nedávno tak laskav a zveřejnil jeden ze svých ladičských návodů na zlepšení výkonu, konkrétně zvýšení propustnosti PCI sběrnice. Podle příspěvků diskutujících se tak trochu potvrdily moje obavy, které jsem z celé záležitosti měl - řada z vás si s WPCREDITem neví rady.

Reklama

Krkolomná zkratka

Poměrně krkolomná zkratka, v které dělá řada lidí chyby (dokonce jí udělal předevčírem i Spec) neznamená nic jiného než Windows PCI Configuration Registers Editor. Zkratka WPCRSET pak neznamená nic jiného než Windows PCI Configuration Registers Set. Oba programy pochází od známého šťourala H-Oda (autor WCPUID) a v zásadě dělají totéž, i když jejich účel je lehce odlišný.

WPCREDIT

WPCREDIT je hlavním programem ve fázi testování. O co jde? Některá zařízení (typicky čipová sada, grafická karta, další přídavné karty atd.) mají sadu konfigurovatelných registrů. Registr je v tomto případě chápán jako paměťový prostor 256ti osmibitových buněk značených v hexa soustavě - 00 až FF. Tyto buňky slouží k určení chování jednotlivých zařízení. A WPCREDIT nedělá nic jiného, než že dokáže hodnoty těchto buněk měnit.

Grafická stránka programu vypadá následovně:

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz


kliknutím se obrázek zvětší

Z pohledu grafika by šlo programu leccos vytknout. Osobně tedy nejsem nějak vysazený na grafiku, ale časem jsem zjistil, že vytknout by se dalo leccos i z pohledu čistě praktického (málo místa na popisy atp.). Ale zpět k věci. Popišme si jednotlivé části.

PCI Bus, Device, Function

Vlevo nahoře se nalézá tabulka s hodnotami PCI Bus, Device a Function.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato tabulka určuje, registry kterého zařízení budete měnit. Zvolíte-li v záložce Edit volbu Device, vyjede seznam detekovaných zařízení.

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

Seznam je různě dlouhý pro různé čipsety (toto je obrázek z nForce 2) a je i závislý na přítomných kartách - např. dalších IDE řadičích. Zařízení se obvykle identifikují BIOSu funkční kategorií, do které spadají. Proto můžete celkem snadno vyvodit, co že je to za zařízení.

názevco označuje
Host bridge
(Host to PCI bridge)
řadič FSB / pamětí, někdy i PCI
AGP bridgesběrnice AGP
IDE controllerřadič IDE disků
USB controllerřadič USB
LPC Interface Bridgeřadič Low Pin Count rozhranní (sériové porty atp.)
VGA compatiblegrafická karta
Ethernet controllersíťová karta
Audio controllerzvuková karta

Toto je jen výčet několika zařízení, se kterými se můžete setkat. Všimněte si, že není příliš podstatné fyzické umístění jednotlivých součástí. V north bridge je jak řadič pamětí, tak AGP bridge, přičemž oba mají jiné hodnoty Bus, Device a Function. To samé platí pro south bridge, kde sídlí IDE, USB, v poslední době i PCI a v budoucnu Serial-ATA.

Vendor ID, Device ID, Revision

Vendor znamená v překladu prodávající, sem se hodí spíše termín poskytovatel. Device znamená zařízení a revision je, jak jinak, revize. Zkratka ID značí Identification (takže například program WCPUID vlastně znamená Windows Central Processor Unit Identification).

Úvod do WPCREDITu - co a jak
i Zdroj: PCTuning.cz

K čemu jsou tyto údaje dobré? V podstatě jde o to, že téměř přesně identifikují používaný hardware. 16 bit položka Vendor ID značí výrobce. Každý výrobce má přidělenou unikátní hodnotu, podle které se dá jasně identifikovat. Tak například Intel má čísla 8086 (jedny z jeho prvních procesorů), VIA má 1106, nVidia 10DE atd.

Položka Device ID značí nějaké konkrétní zařízení, které daný výrobce vyrobil, ještě přesněji jeho část. Tak například pro Vendor ID 8086 (Intel) je hodnota Device ID 7100 Host bridge čipsetu 430TX. Pro Vendor ID 1106 (VIA) je zase Device ID 0305 Host to PCI bridge čipové sady KT133, resp. KT133A.

Revision není nic jiného než číslo určující revizi daného čipu. Na první pohled nic světového, je nutné si ale uvědomit, že řada čipů je si sobě velmi podobná a právě číslo revize může být tím, čím se dají odlišit. Již zmíněné čipy KT133 a KT133A, ačkoliv v praxi nezanedbatelně odlišné, jsou oba dělány z jednoho těsta a KT133A je jenom novější verzí KT133.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama