Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?
i Zdroj: Stable Diffusion
Sítě a Internet Článek Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?

Technokrach: Vše se hroutí, končí velká technopárty?

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 11. 2022 15:00 37

Seznam kapitol

1. Pád burzy FTX 2. Strmý pád 3. Čistka ve Twitteru 4. Meta propouští 5. Google přitvrzuje 6. Větší krize na obzoru?

V pátek 11. listopadu 2022 vyhlásila kryptoměnová burza FTX bankrot. Není to první špatná zpráva z oblasti technobusinessu: Propouštěl Facebook i Twitter. Končí éra technooptimismu – a přichází technokrach?

Reklama

Na jaře došlo k prvnímu výraznému pádu stablecoinu TerraUSD, který měl být algoritmicky stabilizován kryptoměnou Luna. To bylo první varování – ale šlo o relativně okrajovou kryptoměnu, přestože už její pád připravil spoustu lidí o spoustu peněz – celkem došlo ke ztrátě 18 miliard amerických dolarů, zvláště u investorů, kteří považovali stablecoin za jistou garanci jistoty uložené hodnoty. 

Současný pád burzy FTX je daleko větší problém, protože za sebou vleče i klasické kryptoměny jako je bitcoin anebo ethereum, její pád táhne všechno dolů. Je to gigantická věc, protože může spustit dominový efekt spojený se ztrátou důvěry v kryptoměny obecně. Zatímco před rokem se bitcoin blížil 70 tisícům dolarů, dnes je pod 17 tisíci. Je to až divné, protože za války a krize by kryptoměny měly představovat úložiště hodnoty. 

Zakladatel burzy FTX, Sam Bankman-Fried, je velmi mladý – má jen třicet let. Na počátku roku 2022 byla hodnota FTX odhadována na 32 miliard dolarů – a ambiciózní zakladatel, někdy označovaný jako „nový Warren Buffett“, měl velké politické ambice. Patřil mezi štědré dárce politických darů a snažil se o úpravy regulace obchodů s kryptoměnami – a jeho snahám současný pád FTX zasadil drtivou ránu. Odhadovaný Bankman-Friedův majetek se během dvou dnů propadl z 15 miliard dolarů na méně než 900 milionů – a je možné, že bude navíc vystaven trestnímu stíhání.

 

Kritici obchodování s kryptoměnami vždy argumentovali tím, že takové investice nejsou nijak pojištěné – a podle prvních odhadů se zdá, že kdo měl na FTX vložené investice v kryptoměnách, tak o ně skutečně přijde. Forbes zveřejnil seznam investorů, kteří vložili peníze do FTX a kteří o své investice patrně přijdou. Patří mezi ně Sequoia Capital (200M dolarů), Temasek (205M dolarů), Paradigm (215M dolarů), Ontario Teachers Pension Plan (80M dolarů) a řada menších a individuálních investorů a rovněž také zaměstnanců FTX, kteří drželi akcie v odhadovaném objemu až 950 milionů dolarů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama