Gryf - přenosný AI superpočítač v kufru na kolečkách
i Zdroj: vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Gryf - přenosný AI superpočítač v kufru na kolečkách

Gryf - přenosný AI superpočítač v kufru na kolečkách

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

11. 5. 2024 21:05 4

Přenosný AI superpočítač vypadá jako zavazadla, skrývá ale čtyři grafické karty, 246 TB uložiště a integrovaný zdroj se 2 500 watty.

Reklama

Společnosti GigaIO a SourceCode se spojily, aby na svět přinesly přenosný superpočítač pro umělou inteligenci. Jmenuje se Gryf a váží maximálně 55 kilogramů - celý se vleze do příručního kufru. Navzdory kompaktním rozměrům dokáže Gryf sbírat a zpracovávat takový objem dat, který by s běžným počítačem bylo třeba ke zpracování odesílat jinam. Superpočítač taktéž umožňuje uživatelům vytvořit optimální hardwarovou konfiguraci pro určitou práci, a poté ji změnit pro další úkony. 

Gryf - přenosný AI superpočítač v kufru na kolečkách
i Zdroj: Se svolením - GigaIO

Každý Gryf obsahuje několik slotů, jež jsou osazeny výpočetními, úložnými, akceleračními a síťovými jednotkami. Každá z těchto jednotek se dá v terénu odpojovat a připojovat dle potřeby. 

Podle společností GigaIO a SourceCode může být jeden Gryf nakonfigurován tak, aby zpracoval více než petabajt (1015 bajtů) informací. Pomocí paměťové struktury FabreX společnosti GigaIO lze spojit až čtyři tyto superpočítače pro náročnější úkoly.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama