symbian-portovan-na-atom
Novinka Symbian portován na Atom

Symbian portován na Atom

Ace.

Ace.

18. 4. 2009 00:00 6

Zatím to sice není dokonalé, ale kdo ví, třeba se jednou dočkáme symbianových netbooků...

Reklama

O tom, že

Nokia zvažuje výrobu notebooků

už jsme vám něco málo psali. Nyní to však vypadá, že je něco takového opravdu možné, a navíc by společnost mohla (po jistých úpravách) využít svůj zavedený operační systém Symbian. Několik schopných lidí ze sdružení SOSCO (S60 on Symbian Customer Operations) se rozhodlo vzít GCC a zkompilovat poněkud ořezaný Symbian pro x86 platformu, konkrétně procesor Intel Atom.

Symbian portován na Atom
i Zdroj: PCTuning.cz
Symbian portován na Atom
i Zdroj: PCTuning.cz

Na prvním obrázku můžete vidět pohotovostní obrazovku, na druhém potom grafické OpenGL demo. Podle zdroje má takto spuštěný Symbian opravdu bleskovou odezvu (ještě aby ne, když běží i na 10x pomalejších strojích :) ) a dokonce se údajně povedlo provést telefonní hovor přes modem.

Přestože Nokia samotná s touto demonstrací neměla nic společného, je teoreticky možné, že si z ní vezme příklad a pustí se do svého vlastního portu... Na druhou stranu, hlavní výhoda ARM platformy a Symbianu je nízká spotřeba. Pokud se Symbian přesune na "nenasytné" x86 procesory, nebude mít výhodu ani ve spotřebě, ani v dostupnosti Windows software. Nejspíš se tak díváme jen na další zajímavost bez praktického využití :)

Zdroj: blog.symbian.org

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama