spam-posta-na-kterou-urcite-nemate-chut
Software Článek SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 12. 2004 00:00 29

Seznam kapitol

1. Jak chutná SPAM 2. Způsoby obrany 3. Příklady Anti-Spam programů 4. Microsoft Smart-Screen, Závěr

Jestliže máte e-mailovou schránku, pak jste se se Spamem určitě setkali. Stačí, že se vaše nová e-mailová adresa jen někde mihne webem (stačí ji často jen uvést například do diskuze pod článkem), roboti skenující Internet ji zanedlouho uloží do svých databází a už máte zaděláno na problémy. Vaše poštovní schránka se začne plnit nevyžádanými zprávami - objeví se anglicky psané nabídky na "od originálu nerozeznatelné" hodinky Rolex, na levné programy (Photoshop za 20 USD), psychofarmaka, Viagru nebo informace o vysoké výhře, kterou si můžete vyzvednout když... V tomto článku si tedy objasníme co to ten Spam přesně je, jak vznikl, odkud přichází a jak je možné se proti němu bránit.

Reklama

SpamKiller

Tento vynikající program od společnosti McAfee (známá především výrobou antivirů) vás dokáže před Spamem ochránit velice spolehlivě. Bohužel není freeware. Stáhnout si lze pouze 30-ti denní zkušební verzi a po uplynutí této doby je nutné jej registrovat za poplatek (39,9$).

Po instalaci je potřeba nastavit některé údaje jako jsou typ připojení, druh e-mailového klienta, odchozí server, příchozí server a druh připojení. Vše lze otestovat zda je nastaveno správně.

Většina programů však pořád není na takové úrovni, aby dokázaly se 100% určitostí prohlásit, zda mail je či není Spam a tak se veškeré podezřelé zprávy nemažou, ale pouze přesouvají do složky killed-mail. Takže pokud po čase zjistíte, že mail od vašeho kolegy z práce vám nedošel, tak stačí pouze prohlédnout právě složku killed mail.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Hlavní okno programu SpamKiller - složka killed-mail.

Jak již bylo zmíněno, program pracuje tak, že v každé zprávě hledá charakteristické znaky a slova jež se v nevyžádané poště zpravidla objevují. Program má zabudované filtry, které pracují v několika úrovních. Nejprve se zkontroluje odchozí adresa a porovná se se seznamem na Blacklistu (ten obsahuje několik tisíc známých Spam adres) v dalším kroku se porovnává předmět zprávy a v neposlední řadě se zkoumá samotný text e-mailu.

Pokud tedy přijde zpráva z domény adult.com je okamžitě označena za Spam. To samé se stane, pokud má zpráva v předmětu například free offer.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Okno s filtrem jež rozpoznává známe adresy ze kterých Spam přichází.

Další nespornou výhodou je možnost provádět aktualizace přímo ze samotného programu. Seznam Blacklistu se totiž velice rychle rozrůstá a tak je vhodné mít jej co nejaktuálnější. Stačí pouze kliknout na tlačítko "Check for new updates" a program již celou aktualizaci provede sám.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Okno aktualizace.

Při celkovém pohledu na tento program nelze říct nic jiného, než že při minimálních nárocích na nastavení poskytuje velice kvalitní a spolehlivý způsob ochrany před nevyžádanou poštou. Především velice vhodně je vyřešen systém s ukládáním Spamu do složky killed-Spam. Jedinou nevýhodou je, že program není freeware.

SpamPAL:

Dalším z řady úspěšných anti-spamových programů je SpamPal od společnosti SpamPAL. Ke stáhnutí také z českých stránek ZDE, kde se nachází i český překlad tohoto programu. Největší výhodou tohoto anti-spamu je to, že je freeware.

Instalace je velice jednoduchá a není potřeba provádět žádné složité nastavení ani nejsou vyžadovány údaje potřebné pro funkci poštovního klienta.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Logo programu.

Tento program pracuje pod Windows a je kompatibilní s Microsoft Outlook, Outlook Express, Eudora apod. Bohužel ale nepracuje pod AOL, Hotmail, Yahoo, Juno, MSN a podobnými klienty.

SpamPAL sedí mezi poštovním serverem a vašim poštovním klientem a každý příchozí mail prověřuje. Když zjistí, že se jedná o Spam, tak v daném a-mailu změní záhlaví a pak již stačí v samotném poštovním klientovi nastavit, aby se zprávy s tímto záhlavím přesouvaly do vybrané složky pro Spam. Všimněte si tedy, že je to poněkud odlišný způsob označování nevyžádaných zpráv.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Popis funkce SpamPAL.

Není třeba nastavovat parametry jednotlivých e-mailových účtů, jež jsou z PC využívány, neboť program automaticky monitoruje POP3 a IMAP4 připojení, takže zaznamenává jakýkoli příchozí e-mail. Tím je procedura instalace podstatně zjednodušena a zvládne ji i opravdový začátečník.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Hlavní okno programu.

Pokud jste pokročilý uživatel, tak v položce nastavení máte opravdu veliké možnosti, jak si funkce programu upravit ke své libosti. Je možné nastavit monitoring i jiných portů, než jsou standardně přiřazeny pro POP a IMAP4. Můžete si vytvořit své White a Black listy a tím si sám nastavit povolené a nepovolené adresy. Z dalších možností zmíním především automatickou aktualizaci, jež zajistí nejvyšší možnou ochranu před Spamem.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Hlavní okno Nastavení.

Program pracuje na základě monitoringu zpráv a porovnáváním pomocí DNSBL seznamů (http://www.mail-abuse.org/rbl/). Je to seznam počítačů, jež jsou známy tím, že odesílají Spam. Můžete si tedy nastavit, zda bude program monitorovat právě na základě těchto seznamů a nebo zda použijete seznamy vlastní. Doporučuji vám ale použít právě DNSBL jelikož je často aktualizován a mnoho providerů do něj pravidelně přidává nové položky.

Ve srovnání se Spam Killer je největší výhodou to, že program je zcela zdarma a je česky, což může hodně uživatelům pomoci. Nevýhodou je to, že neobsahuje složku Killed Mail avšak při způsobu jakým program Spam označuje by to bylo zbytečné.

Mozilla Thunderbird:

Tento program zde zmiňuji z toho důvodu, neboť je to vynikající alternativa za Outlook Express a především v sobě obsahuje poměrně kvalitní Spam filtr. Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete použít dodatečných programů a s Outlookem nejste spokojeni, pak bych vám tento program vřele doporučoval.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Hlavní okno programu

Tento program v sobě obsahuje poměrně kvalitní filtr, jež dokáže rozpoznat většinu z nevyžádané pošty. Bohužel se ale často stává, že jako nevyžádanou označí i poštu chtěnou. Se zprávou, jež je označena jako Spam, lze provést několik úkonů - lze ji přesunout do složky "Nevyžádaná", lze ji vymazat a nebo nastavit, ať se ve složce "Nevyžádaná" po několika dnech sama smaže.

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení operací s nevyžádanou poštou.

Je také možné si filtry vytvářet sám a tím si nastavit třeba i třídění pošty soukromé, kterou zabudovaný filtr nerozpozná. Tím si můžeme například poštu od kolegů z práce třídit do jiné složky, než poštu od kamarádů.

Samozřejmostí je také možnost ukládat informace o Spamu do souboru - logovat. Tento program je svými schopnostmi a možnostmi spíše jeden z průměrných avšak tím, že se zároveň jedná i o velice kvalitního poštovného klienta, se dostává na jedno z vedoucích míst.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama