spam-posta-na-kterou-urcite-nemate-chut
Software Článek SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť

SPAM - pošta na kterou určitě nemáte chuť | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 12. 2004 00:00 29

Seznam kapitol

1. Jak chutná SPAM 2. Způsoby obrany 3. Příklady Anti-Spam programů 4. Microsoft Smart-Screen, Závěr

Jestliže máte e-mailovou schránku, pak jste se se Spamem určitě setkali. Stačí, že se vaše nová e-mailová adresa jen někde mihne webem (stačí ji často jen uvést například do diskuze pod článkem), roboti skenující Internet ji zanedlouho uloží do svých databází a už máte zaděláno na problémy. Vaše poštovní schránka se začne plnit nevyžádanými zprávami - objeví se anglicky psané nabídky na "od originálu nerozeznatelné" hodinky Rolex, na levné programy (Photoshop za 20 USD), psychofarmaka, Viagru nebo informace o vysoké výhře, kterou si můžete vyzvednout když... V tomto článku si tedy objasníme co to ten Spam přesně je, jak vznikl, odkud přichází a jak je možné se proti němu bránit.

Reklama

Pokud nás Spam zahlcuje každý den v počtu několika desítek zpráv a většina jich je od nějaké společnosti či stejné adresy, máme několik možností jak proti nim zakročit - zda bude tento zákrok účelný či ne už je věc jiná.

Avšak je třeba si uvědomit, že ochrana nemůže nikdy být 100%.

Prevence

Základní ochranou je samozřejmě prevence. Především je potřeba snažit se svou adresu udržet co nejvíce tajnou. Pokud je to možné tak si zřiďte schránky dvě a jednu používejte na soukromou korespondenci či pro práci a druhou například při vyplňování dotazníků, soutěží apod.

Dalším velice účinným krokem je také uvedení adresy v podobě, jež nedokáže stroj tak snadno rozpoznat. Například místo Spam@otrava.cz uvedete Spam(zavináč)otrava(tečka)cz. V takovéto podobě je již adresa z hlediska stroje nerozpoznatelná, ale každý běžný uživatel ji i přes to má k dispozici - a to je to o co jde.

Avšak toto platí pouze pro ty uživatele, jejichž adresa zatím nebyla zneužita a objevena. Pokud již Spam dostáváte a nemáte v úmyslu si zakládat schránku jinou, budete muset využít některé z dalších řešení.

Právní cestou

Prvním způsobem obrany může být odkázání se na porušení zákonu o ochraně osobních údajů. Uznatelnou stížností může být fakt, že odesilatel shromažduje elektronické adresy za podmínek jež nevyhovují zákonu o ochraně osobních údajů. Dalším může být také to, že je využívá za jiným účelem, než za jakým byly zveřejněny (například v diskusi jako možná kontaktní adresa pro další komentáře apod. ).

Další z možností je odkázání se na zákon o šíření reklamy - ten upravuje možnosti veřejného šíření reklamy a zakazuje ji v tom případě, pokud vede k výdajům adresáta a nebo jej jakýmkoliv způsobem poškozuje.

Avšak při rychlosti práce dnešních soudů a velikosti škod, jež může Spam způsobit, prakticky nemá cenu se na soud vůbec obracet. Většina úřadů by takovéto stížnosti ani nepřikládala velkou váhu. A hlavně tento postup lze použít pouze k žalobě českých odesilatelů Spamu.

Technické prostředky

Pomocí technických prostředků dokážeme rozlišovat zda mail je či není Spam pouze na nízké úrovni. Existuje mnoho programů, které příchozí maily rozpoznávají a podle zadaných kritérii je buď nechávají a nebo je mažou. Bohužel tyto programy nejsou natolik spolehlivé, aby dokázaly s určitostí říct co Spam je a co ne a tudíž se často stává, že smažou i mail, který nevyžádaný není.

Další nevýhodou tohoto řešení je to, že tyto programy zpravidla pracují až na uživatelských PC a tudíž mail stejně musí projít přes server a pak naší linku a tím spotřebovává přenosové kapacity. Nejlepším řešením by tedy bylo využívat tyto možnosti už na straně serveru.

Ovšem technické prostředky se dále dělí na dva různě pracující mechanizmy. V jednom je na základě filtru kontrolována zpráva z hlediska obsahu, adresy a předmětu - to jsou Spamové filtry (každý pracuje trochu jinak a s různou efektivností). Dalším řešením jsou programy, jež si nevhodné adresy zapisují na seznam - tzv. Blacklist a adresy, které jsou vhodné a maily z nich přijímat chceme pak do seznamu Whitelist. Avšak není výjimkou, že na PC se obě možnosti vyskytují současně. Při vhodné kombinaci obou možností lze dosáhnout poměrně slušné ochrany.

V této oblasti byl za poslední dva roky učiněn velký pokrok a nyní již existují i programy, které dokáží pomocí heuristických filtrů třídit maily i na základě obsahu. Poštu třídí na základě běžných znaků, jež se ve Spamu vyskytují. Takovéto filtry však pracují pouze s anglickým jazykem (90% Spamu je totiž v angličtině) a pokud je v e-mailu použitá jiná znaková sada či jazyk, má filtr značné problémy s jeho detekcí. Pokud tedy takovýto filtr narazí na frázi "Cheap Viagra" a najde ji v textu ještě několikrát, pak je e-mail okamžitě vyřazen avšak pokud se fráze pozmění na něco ve smyslu "Cheap Viiaaggraaa" tak toto slovo již filtr obsaženo nemá a tudíž má s detekcí značné problémy.

Zkusit se odhlásit

Mnohdy se stává, že pomůže pouze Spam odeslat na výchozí adresu (pokud ale je skutečná) a nebo kontaktovat správce poštovního serveru ze kterého Spam přišel. Jak již jsme zmiňoval, tak mnoho nevyžádané pošty má na konci odkaz, jež má sloužit k odhlášení z databáze e-mailů. Někdy se stane, že takovýto odkaz opravdu plní svou funkci a po kliknutí na něj Spam přestane chodit. Avšak většinou tyto odkazy slouží jen jako potvrzení o tom, že Spam byl doručen na adresu, kde se jim někdo zabývá a tudíž má smysl je na tuto adresu i nadále posílat.

Takže toto řešení je spíše metoda pokus - omyl. Je možné, že se vám podaří se na čas zbavit Spamu, ale je také možné, že při pokusech o odhlášení z databáze pouze zvýšíte počet nevyžádané pošty ve vaší schránce.

Jak se ochránit doma

Samozřejmě máte několik možností, které lze v případě napadení Spamem provést. Jestliže dostanete jeden Spam týdně, tak by vám mohl bohatě stačit filtr, jež bývá ve většině nových poštovních klientech přímo zabudovaný. V těchto filtrech lze zpravidla nastavit rozpoznávání podle zadaných kritérií jako jsou adresy, často se vyskytující slova apod. Vyhodnocování probíhá na základě vyplnění Blacklistu (nechtěných adres) a na detekci na základě zadání klíčových slov. Avšak správné a dostatečné nastavení tohoto filtru dá opravdu práci a nikdy není 100%. Avšak jako základní způsob obrany se dá samozřejmě použít.

Pokud je vaše schránka neustále pod palbou nevyžádané pošty, zkuste sáhnout po některém z mnoha anti-Spam programů. Na trhu je jich celá řada, ale já se zmíním především o programech SpamKiller a SpamPAL. Ovšem tím nechci říct, že by byly jedinými dostupnými a použitelnými programy. Z dalších stojí za zmínku rozhodně například Spam Eater.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama