sestkova-rada-nvidie-pro-stredni-tridu
Hardware Článek Šestková řada nVidie pro střední třídu

Šestková řada nVidie pro střední třídu | Kapitola 4

Charles

Charles

19. 10. 2004 00:00 44

Seznam kapitol

1. Specifikace čipů NV40 a NV43 2. Balení a provedení 3. Chlazení a kvalita výstupu 4. Kvalita 3D - FullScene AntiAliasing
5. Benchmarky a syntetické testy 6. Herní testy - Direct 3D, OpenGL 7. Otevírání Pixel/Vertex Pipelines 8. Přetaktování a závěr

Pokud některý z výrobců uvede novou řadu grafických karet, můžete vzít jed na to, že z nich během 6 měsíců odvodí levnější, cenově přístupné pod-typy. Zřídkakdy se vyplácí kupovat Hi-End a naprosté novinky, ti chytřejší si počkají, až cena původně exkluzivního zboží klesne na mnohem přijatelnější úroveň. A právě takový okamžik nastává u grafických karet řady GeForce 6800 - objevují se "lehké" typy s cenou pod 9500Kč (s DPH), naprostou novinkou je pak řada GeForce 6600 s rozhraním PCI express a cenou do 5000Kč.

Reklama

GeForce 6600 nabízí naprosto tytéž režimy FSAA, jako GeForce 6800. Režimy 2x a 2x Quincunx navíc zůstávají totožné, jako u GeForce FX. Rozdíly jsou až u režimů 4x a vyšších. Protože pro mnohého uživatele může nastat dilema, zda jít do nové 6600, nebo si pořídit starší, ale odzkoušenou 5900 s PEG rozhraním, jsem připravil stručné srovnání kvality FSAA NV3x (GeForce FX) a NV4x (GeForce 6600/6800).

Výřezy pocházejí ze známého FSAA testeru od Tommti Systems, který jsem již v minulých recenzích zmiňoval. Pokud toho o FSAA mnoho nevíte, ničeho se nebojte, pokusím se stručně vysvětlit, "jak to má vypadat" :-)

Šestková řada nVidie pro střední třídu
i Zdroj: PCTuning.cz


FSAA tester - ilustrační obrázek

Tester zobrazí barevnou hvězdici s mnoha cípy, na jejichž hranách jsou viditelné zuby (jaggies). Po zapnutí FSAA můžeme pozorovat jeho účinnost na jednotlivých hranách (různé úhly). Protože je aliasing (zde míním zubaté hrany) nejvíce patrný na úhlech blízkých horizontále a vertikále, připravil jsem pár zvětšených (6x) výřezů...

Jaký by byl ideální výsledek?

Šestková řada nVidie pro střední třídu
i Zdroj: PCTuning.cz

Čím více barevných přechodů od bílé po fialovou, tím lépe - všimněte si zeleně ohraničeného úseku, každý další odstín jsem označil zelenou šipkou. Zde jich máme osm (osm barevných skoků). 

Ideální situace by byla, kdyby měl každý pixel vlastní odstín (na to bychom potřebovali AA min. 36x :-). Také je důležité, aby tyto barevné přechody byly zhruba stejně dlouhé (tím myslím, aby jeden odstín nezabral šířku tří pixelů a druhý odstín třeba osmi). Doufám, že jsem byl pochopen, takže můžeme udělat další krok:

FSAA 2x

GeForce 6
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce 6


GeForce FX

 Jak jsem říkal, režim 2x zůstal beze změn - Rotated Grid MultiSampling.

FSAA 2x Quincunx

GeForce 6
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce 6


GeForce FX

(Nechvalně) známý Quincunx (kombinace Rotated Grid MultiSampling + Gaussian AA) je také beze změny, při úhlech kolem 45° (a jejich násobků) typicky rozostřuje obraz.

FSAA 4x

GeForce 6
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce 6


GeForce FX

Přechod od Ordered Grid MultiSamplingu (NV3x) k Rotated Grid MultiSamplingu (NV4x) znamená konečně výraznější kvalitativní rozdíl mezi režimy 2x, Quincunx a 4x, jejichž výsledky byly na GF FX velice blízké. GeForce 6 nabízí oproti starším kartám společnosti nVidia až dvojnásobnou kvalitu režimu FSAA 4x - tj. dvojnásobek barevných odstínů při nízkých úhlech (podobně jako třeba Radeony 9500 a výš).

FSAA 8x

Protože pipeline GeForce FX, ostatně i GeForce 6 (a vlastně i DX9 Radeonů) zváldá vytvořit za cyklus pouze 2 vzorky pro MultiSampling, musí být při režimu 4x použity dva cykly. GeForce ale zároveň více než dva cykly nepovolují (Radeony mají v tomto směru stále drobnou výhodu v možnosti použití až tří cyklů a tedy výsledných 6ti vzorků), musí být režimu 8x dosaženo jinak.

Jde-li skutečně o režim 8x (8 vzorků na pixel), používá k tomu GeForce 6 následující metodu: Celou scénu vykreslí za použití režimu 4x, ale obraz je dvojnásobně vysoký (šířka zůstává). Po vykreslení je jednoduchou interpolací obraz zmenšen na požadovanou hodnotu, takže se do jednoho pixelu dostávají vzorky z původně dvou vyrenderovaných pixelů (4x vzroky krát dva je osm). Při tomto režimu ale stoupají požadavky na fillrate (dvojnásobně - vykreslujeme dvojnásobnou plochu). 

Zádrhel je v tom, že tímto OverSamplingem (jak můžeme tento způsob SuperSamplingu nazvat) nelze dosáhnou jiného rozložení vzorků, než uspořádaného - Ordered Grid - takže kvalita není oproti výchozímu režimu (4x ) dvojnásobná, ale "jen" 1,5x lepší (pro úplnost: při horizontálních úhlech dvojnásobná je, při vertikálních je stejná, průměrně je tedy 1,5x lepší).

GeForce 6
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce 6


GeForce FX

Protože AA 8x vychází u obou karet z režimu 4x, odpovídají tomu i výsledky. GeForce 6 v tomto úhlu vykreslí sice plných 8 odstínů, ale při vertikálních úhlech je situace jiná:

Šestková řada nVidie pro střední třídu
i Zdroj: PCTuning.cz
Šestková řada nVidie pro střední třídu
i Zdroj: PCTuning.cz

      
GeForce FX   /   GeForce 6

Při tomto úhlu dochází na zmíněné nedostatky - výsledky jsou prakticky stejné. Každopádně ale režim GeForce 6, vycházející z efektivnějšího RGMS, podá v 50% případů dvojnásobnou kvalitu. Můžeme říct, že NV40 v určitých případech nabídne při režimu FSAA 8x dvojnásobnou kvalitu vyhlazení (stále oproti NV3x).

Možná jste již někdy viděli výsledky GF FX při režimu 8x, které ale vypadaly diametrálně odlišně. To už je záležitost ovladačů:

GeForce FX - ovladače bez WHQL (61.40) - FSAA 8x
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce FX - ovladače bez WHQL (61.40) - FSAA 8x


GeForce FX - WHQL drivery (56.72) - FSAA 8x

Mám tu zkušenost, že WHQL certifikované ovladače pro sérii FX používají plných 8 MS vzorků, kdežto necertifikované používají jen 4 MS vzorky.

Proč to zmiňuju? Zdá se, že podobné "zrůdnosti" jsou již minulostí. Na GeForce 6 je totiž kvalita FSAA se všemi dosavadními ovladači stejná. Na certifikaci nezáleží; žádné "optimalizace", snižující kvalitu doposud nebyly!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama