serie-testovaciho-software-rightmark
Článek Série testovacího software RightMark

Série testovacího software RightMark

Charles

Charles

28. 7. 2004 00:00 14

Seznam kapitol

1. RightMark Memory Analyzer (v3.2) 2. CPU RightMark 3. RightMark Gotcha! 4. RightMark 3DSound (v1.20) 5. RightMark Audio Analyzer (v5.3)

Společně s výkonným hardwarem a všelijakým tuningem jdou ruku v ruce také všemožné testovací utility, které jsou součástí výzbroje každého správného počítačového nadšence a ladiče výkonu. Jsou to ony, které podávají zpravodajství o vašem železe, kterým se posléze můžete chlubit a nebo jen si ověřit, zda váš systém pracuje v rámci udaných parametrů a zda někde není nějaký zádrhel (ať už výkonnostní nebo funkční).

Reklama

Celá série testovacího software pod značením "RightMark" obsahuje několik diagnostických nástrojů (prográmků), přičemž je každý zaměřen na svou specifickou oblast. Začněme tím nejobsáhlejším... RightMark Memory Analyzer ve verzi 3.2, který je (jak už název napovídá) zaměřen na diagnostiku paměťového subsystému.

Jeho primárním účelem je (jak už bylo zmíněno) velice podrobná diagnostika paměťového subsystému, nicméně tento program dokáže provést i sérii výkonnostních testů, přičemž si lze nastavit velmi podrobně mnoho parametrů, které obyčejným "smrtelným" pařanům zcela jistě nic moc neříkají. Výkonnostní testy jsou navržené tak, aby jedna část nebyla příliš ovlivňována jiným subsystémem.

Zaměříme se na první záložku, kterou je "Platform Info". Jak už název napovídá, tak zde najdete informace o vašem systému. Její první záložka nese označení CPU. Takže je vcelku asi jasné, co se zde dozvíte. Víceméně shodné informace jako podávají například diagnostické programy WCPUID nebo CPU-Z (v mém případě ale program nedetekoval rychlost FSB a multiplikátor).

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedle CPU se nalézá záložka s označením "Cache". Zde se dozvíte informace právě tohoto charakteru (L3 cache bude u desktopových procesorů, vyjma P4EE a pravděpodobně AMD K6-3 :-), vždy N/A).

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Záložku "TLB" přeskočíme, jelikož obsahuje informace, které jsou spíše pro "fajnšmejkry" a obyčejným ladičům nic moc neřeknou. Pokud vás zajímají funkce všech položek, tak nahlédněte na preview od vývojářů programu - RightMark Memory Analyzer

, kde je vše do sebemenších detailů pečlivě popsáno (článek je koncipován jako seznámení s těmito diagnostickými nástroji a k nastínění jejich funkcí a schopností - ne k jejich detailní prezentaci, která by vystačila na několik samostatných článků :-)).

Takže další záložkou je "Chipset". Zde se dozvíte informace o použité čipové sadě stejně jako o režimech v jakých pracuje AGP sběrnice.

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

A postupně se dostáváme k informacím o paměťovém subsystému. Záložka "Memory" vám řekne, jakého typu (např DDR), velikosti a v jakém režimu (jednokanálový, dvoukanálový) pracuje vaše operační paměť (zde bych opět poukázal na to, že v mém případě nebyla bohužel detekována rychlost a některé z podrobnějších údajů). Nicméně se také dozvíte, velice podrobné informace o aktuálním timingu (v mém případě byly detekovány pouze standardní hodnoty (CL 2, 3, 3, 7), které odpovídaly nastavení v BIOSu a které potvrdily i jiné diagnostické utility).

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokročili jsme k záložce "SPD", kterou považuji za velmi užitečnou (navíc v mnoha jiných obdobných utilitách info tohoto charakteru chybí - i sem byla vlastně přidána až v této nové verzi). Dozvíte se zde totiž nastavení, které je uloženo v SPD - což je vlastně definování standardní rychlosti a časování, které se automaticky nastaví v případě prvního startu a nebo v případě nějaké chyby (způsobené buď pádem a následným "tvrdým" či samovolným restartem operačního systému a nebo přehnaným přetaktováním a neschopností najet ani do BIOSu).

Pokud jde o frekvenci, tak ta je definována snad vždy korektně, nicméně o časování se to říct už nedá. V případě zejména neznačkových modulů jsou informace o časování obsažené v SPD dosti konzervativní, zatímco paměti jsou schopné pracovat na vhodnějších hodnotách.

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

A po diagnostice tu máme výkonnostní testy a test stability (který má význam jen při dlouhodobějším průběhu - minuta rozhodně nic moc neřekne :-)).

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Se spuštěním výkonnostních testů můžete mít menší problém. Po prvním spuštění bez jakékoliv konfigurace čehokoliv se vám totiž pravděpodobně objeví tato hláška:

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepropadejte ale panice. O žádnou chybu paměti, nebo něco podobného, nejde. Memory Analyzer má totiž standardně nastaveno alokaci paměti jako AWE. A v tom je ten problém, jelikož díky tomu standardně nemůže mít Memory Analyzer potřebná oprávnění ke spuštění testů.

Můžete to vyřešit dvěma různými způsoby. Buď zabrouzdáte do položky "General" a tam změníte Alokaci paměti třeba na Standard (jak je znázorněno na následujícím obrázku). A nebo zabrouzdáte někam úplně jinam... a to do ovládacích panelů (popis se vztahuje na OS Windows XP), tam dále do "Nástroje pro správu", "Místní zásady zabezpečení" a zde se již orientujete následovně "Nastavení zabezpečení" - "Místní zásady" - "Přiřazení uživatelských práv". Zde si stačí najít položku "Zamknout stránky paměti" a ve vlastnostech stačí přidat váš uživatelský účet. Po restartu to již bude běhat (ale pokud nejste v těchto věcech moc zběhlí, tak nad tím raději ani vůbec nelaborujte a změňte si alokaci paměti v nastavení Memory Analyzeru).

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Ilustrační příklad průběhu jednoho ze série výkonnostních testů:

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

Průběh testu stability:

Série testovacího software RightMark
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud znáte předešlou verzi RightMark Memory Analyzer 3, tak vězte, že tato novější verze je vylepšena o následující:

  • ChipsetInfo module featuring Chipset/Memory Timings and Memory SPD info
  • Supported Chipsets series: Intel i810/i815/i845/i865/i875, Intel i915/i925 (partially), AMD 750/760, VIA Appolo VP3/Appolo Pro/KT133 and SiS 630
  • RAM Catalog feature: quick RAM Bandwidth/Latency tests, results submission
  • Added "L2 cache line" stride size entry to D-Cache Latency, I-ROB and RAM Stability tests
  • New/corrected CPU types determination in CpuInfo module
  • New CPU Database Entries
  • Minor bugfix in RAM Performance/STREAM test

A jak už bylo zmíněno výše, pokud vás zajímají všechny položky, tak nahlédněte na již zmíněné preview tohoto programu od jeho vývojářů. Je tam velice podrobně popsané vše, co by vás mohlo eventuelně zajímat (a ve většině případů jde opravdu o záležitosti pro "fajnšmejkry" :-)). V článku jsem se zaměřil na ty víceméně obecné a známe aspekty, v kterých by se měl orientovat každý aspoň trochu zdatný uživatel PC, který se pouští do jeho ladění.

Stahovat aktuální verzi 3.2 můžete zde (806 KB)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama