rozhovor-s-ceo-amd
Novinka Rozhovor s CEO AMD

Rozhovor s CEO AMD

Michal Kleman

Michal Kleman

5. 6. 2009 00:00

 Prezident a CEo (hlavní výkonný úředník/ředitel) společnosti AMD, Dirk Meyer, poskytl rozhovor serveru Fudzilla. Nyní vám přinášíme přepis tohoto rozhovoru.

Reklama

Fudzilla: "Jak se AMD hodlá postavit dvoujádrům Core 2? A jak si poradíte s procesory Core i7?"
Meyer: "Pro začátek bych chtěl uvést, že se soustředíme na zákazníkovy potřeby a na to, co se svými počítači a datacentry provozují. Běžný zákazník chce více vizuálních prožitků za jejich peníze, co se serverů týče, nejdůležitější je celková nákladnost pro majitele zařízení, a to včetně bezproblémového a hladkého upgradu. U takovýchto systémů se také soustředíme na spotřebu a nároky na chlazení. Chtěl bych tedy poznamenat, že přímé srovnávání procesoru s procesorem je čím dál tím méně relevantní.
Systémy naší společnosti poskytují nejlepší poměr cena/výkon na celém spektru trhu. Na rozdíl od drahých procesorů Core i7, u kterých potřebujete navíc změnit kompletně celou sestavu za další nemalé peníze, procesory AMD Phenom II fungují v mnoha existujících deskách, které uživatel toužící po vyšším výkonu nemusí měnit, upgrade je pak záležitostí jediné komponenty.Nejvyšší hodnotu mají dle nás systémy, které umožní nejlepší prožitek s dostatkem potenciálu pro budoucí výkonostní škálování. S touto filozofií jsme vypustili platformu Dragon na veletrhu CES, která kombinuje ty nejkonkurenceschopnější produkty, aby poskytla nadřazený výkon za neskutečně nízkou cenu."

Rozhovor s CEO AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Fudzilla: "A jaké máte plány pro notebookový segment? Jak hodláte v budoucnosti postupovat?"
Meyer: "Dle průzkumu firmy Mercury Research se prodeje našich netobookových procesorů a integrovaných grafických karet za první kvartál tohoto roku zvedly. Věříme, že většina zákazníků chce cestovat s plnohodnotným počítačem, který musí pořídit za rozumnou cenu. Pracujeme s našimi zákazníky, abychom mohil poskytnou rozdílná řešení, které budou vyhovovat. Věřím, že naše pozice na trhu se ještě posílí s vydáním nové platformy v druhé polovině roku 2009. Nová platforma poskytne výkon neskutečně podobný stolním počítačům na mainstreamových noteboocích za nízké ceny."

Fudzilla: "Plánuje se AMD angažovat na poli netbooků?"
Meyer: "Nejsme zaměření přímo na netbooky, radši se snažíme poskytnout co nejlepší řešení pro naše zákazníky. Na začátku tohoto roku společnost AMD vydala platformu pro ultratenké notebooky. Tato platforma by měla zasáhnout široké spektrum zákazníků, především těch, kteří chtějí stylová a lehce přenosná zařízení, aniž by utratili $1500 za drahé přístroje. Ti samí uživatelé však chtějí nejlepší vizuální zážitky, jelikož zábava je důležitá a jejich notebook nemá být kompromisem mezi počítačem a netbookem. Notebook HP Pavilion dv2 založený na naší nové platformě dostal ocenění "Nejlepší Notebook Veletrhu CES" od LAPTOP magazínu.
V AMD se snažíme hledat ideální řešení levného notebooku, který by stále vyhovoval měřítkům moderního počítače. Přiznejme si, že dnes jde o zábavu a lidé chtějí kvalitnější, ostřejší fotky, čistší hudbu, realističtější HD a Bu-ray video a dokonce 3D hry, které mají vypadat realističtěji. AMD hodlá poskytovat platformy, které budou hodnotnější pro koncové zákazníky.

Fudzilla: "Co očekává AMD od roku 2009?"
Meyer: "V součastnosti jsme jediná společnost která dodává x86 procesory a 3D grafiky. Na světě jsou pouze dvě společnosti vyrábějící x86 CPU ve velké objemu a pouze dvě společnosti dodávající velice výkonné 3D grafiky. Jedině AMD má obojí. Věříme, že to nám dává unikátní výhodu v poskytování řešení, které jsou upravené na míru konovým zákazníkům. V roce 2009 hodláme poskytnout dvojnásobek možných platforem jakožto kompletních řešení oproti roku předchozímu. Očekáváme, že naše vedoucí postavení co se týče výkonu na watt se ještě zlepší s vypuštěním serverového čipu Istanbul a plánujeme vypustit novou generaci grafických čipů a dovést výrobce a vývojáře k API DirectX 11.

Fudzilla: "Co si myslíte ohledně plánu nVidie na výrobu x86 procesorů? Může společnost vyrábějící pouze grafické karty přežít v následujících letech?
Meyer: "Nejsem překvapený, je to logický krok, stejný, jako jsme provedli my s akvizicí společnosti ATI. My jsme se vždy snažili dosáhnout co nejlepší praxe a zkušeností, abychom mohli dodávat vyvážené platformy.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama