Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Recenze Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači

Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

30. 10. 2023 16:00 8

Seznam kapitol

1. Představení, specifikace a unboxing 2. Prohlídka a spínače 3. Software a funkce 4. Závěr a hodnocení

Od MSI jsme tu měli za poslední měsíce řadu grafik, nějaký ten notebook, disk a taky Wi-Fi. Nedávno jsem si otestoval bezdrátová sluchátka, která jsem víceméně chválil. Nyní mi pod rukami přistála mechanická klávesnice. Stojí i tato periferie za místo ve vašem herním doupěti?

Reklama

Software

Tentokrát relativně rychlá zastávka u softwaru. MSI Vigor GK41 využívá aplikaci MSI Center. To je jedna z velkých výhod, pokud jdete k zavedenému výrobci. Vlastníci MSI notebooků a dalšího příslušenství mají dost možná tuto aplikaci již nainstalovanou. V případě klávesnice zde najdete zejména přepínač profilů a nahrávač maker.

Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz

Více nastavení zde nehledejte, podsvícení totiž upravujete přímo skrze zkratky na klávesnici.

Recenze MSI Vigor GK41: levnější mechanická klávesnice s lineárními spínači
i Zdroj: MSI

Funkce

Samotné RGB podsvícení sice na oko vypadá dobře díky vysokému jasu a dobře průhledným popiskám, jenže je pevné. Jinými slovy nelze měnit barva kláves. U Tabu tak najdete červenou, která se postupně mění do žluté okolo písmene „E“ a postupu dál doprava do zelené, modré, opět zelené, žluté a zase rudé u numerického bloku.

Obrázek vyfocen v půlce animace podsvícení.
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning.cz
Obrázek vyfocen v půlce animace podsvícení.

Měnit tak můžete pouze efekty. Kromě pevného podsvícení si lze navolit vlnové efekty do stran, kruhu, točení nebo reakce na stisk kláves. Asi nejpraktičtější mi přišlo zapnutí podsvícení u bloku WASD kláves. Svítí přitom i mezerník, control nebo QERF, tudíž se toto podsvícení hodí na FPS i MOBA žánr.

Světýlka sice vypadají hezky, ale absence možnosti změnit barvu mě zklamala. Přeci jenom dát uživateli na výběr je to nejlepší, co může výrobce udělat. Tady jste ale vázáni na barevnou paletu a rozložení, jaké vám MSI dalo k dispozici. Pokud tedy dokážete žít třeba jen s jednoduchým bílým podsvícením, musíte se podívat po jiném modelu. Nejde o velkou nevýhodu, ale absence možnosti volby barvy mě tu dost zarazila.

Naopak chválím zpracování 6+N key rolloveru. V čem je praktický rozdíl? U řady uživatelů prakticky nulový. N key rollover si poradí s větším počtem zároveň stisknutých tlačítek. Problém může nastat u staršího hardwaru. Aby klávesnice mohla používat N key rollover, musí se chovat prakticky jako USB hub a více klávesnic zároveň. Naopak 6 key rollover na toto omezení USB řadiče nenaráží.

N key rollover je standard pro aktuální klávesnice a bude vám fungovat v každém novějším stroji. Pokud ale používáte starší počítač (nebo starší BIOS), může dojít k problémům, na které 6 key rollover nenaráží. Kombinace obojího tedy zaručuje maximální kompatibilitu a zachování alespoň části této funkce na starších zařízeních.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama