Překvapující technologie: rozšířená realita
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Překvapující technologie: rozšířená realita

Překvapující technologie: rozšířená realita | Kapitola 3

Jan Horčík

Jan Horčík

6. 10. 2009 03:00 14

Seznam kapitol

1. Počítače ještě chytřejší 2. První přišla Sony PlayStation 3 3. Nejenom zábava 4. Upravená realita na cestách 5. Pomalá cesta do našich krajů

Některé technologie, nad jejichž názvy toužebně povzdychávají fandové, stále ne a ne přijít. Holografie, třebas. Jiné se objevují zcela nečekaně, jako iPhone. A jiné se na nás tiše, nenápadně plíží z neprostupné temnoty moderního věku. Takovým případem je rozšířená realita neboli Augmented Reality. Co to je a kde ji můžeme potkat?

Reklama
Průmyslové využití Rozsáhlé možnosti využití rozšířené reality vidí odborníci v průmyslové oblasti. Už dnes se např. v továrnách BMW této technologie využívá pro lepší orientaci montérů či svářečů. Podobně jako vojákovi může technologie rozšířené reality dodávat informace o jeho bezprostředním i vzdálenějším okolí, může montérovi nebo jakémukoliv jinému pracovníkovi přehledně a celistvě zobrazovat informace z různých typů senzorů. Je to trochu přitažené za vlasy, ale kdo viděl film Predátor, vzpomene si jistě na různé módy vidění tohoto fantastického tvora. Právě tak různé druhy vidění může díky kamerám rozmístěným na pracovišti a napojeným například na speciální brýle získat pracovník, který řekněme třeba hlídá kvalitu výrobků.

Podobně i montér by mohl díky speciálnímu zařízení získávat okamžitě přehledné instrukce kterou součástku nebo nástroj má v dané situaci použít a kam patří. Inteligentní systémy by pak přímo v "uživatelském procesu" umožnily dodávat relevantní informace a předcházely by chybám. Stejně tak lze pomýšlet na využití v lékařství, krizovém řízení a další. Už dnes se do luxusních automobilů pomalu prodírají HUD (Head-up displeje), které přímo na čelním skle zobrazují například údaje o rychlosti či směru(BMW M5, BMW řady 7). Spojením s GPS navigací, kamerou, případně internetem si lze snadno představit takové využití, které vás upozorní například na nejbližší restauraci nebo zobrazí informace o památkách kolem kterých právě projíždíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama