Překvapující technologie: rozšířená realita
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Překvapující technologie: rozšířená realita

Překvapující technologie: rozšířená realita | Kapitola 2

Jan Horčík

Jan Horčík

6. 10. 2009 03:00 14

Seznam kapitol

1. Počítače ještě chytřejší 2. První přišla Sony PlayStation 3 3. Nejenom zábava 4. Upravená realita na cestách 5. Pomalá cesta do našich krajů

Některé technologie, nad jejichž názvy toužebně povzdychávají fandové, stále ne a ne přijít. Holografie, třebas. Jiné se objevují zcela nečekaně, jako iPhone. A jiné se na nás tiše, nenápadně plíží z neprostupné temnoty moderního věku. Takovým případem je rozšířená realita neboli Augmented Reality. Co to je a kde ji můžeme potkat?

Reklama
Splněné hráčské sny Krátce před všeobecným boomem rozšířené reality na mobilních zařízeních se však tento pojem v celé své parádě ukázal na herní konzoli PlayStation 3. Sony pro ni představila svou novou kamerku PS Eye a spolu s ní i titul Eye of Judgment, který byl v Japonsku uveden už v dubnu 2008. Jde o karetní hru, která je založena na tom principu, že kamerkou snímáte herní plochu (např. stůl v obývacím pokoji) na který pokládáte karty se speciálními kódy. Ty jsou kamerkou rozpoznány a na obrazovce se pak z karty vynořují nejrůznější postavičky. V podstatě je to takový virtuálně "rozšířený" Magic: The Gathering.

V současné době připravuje Sony další svůj trumf, který prezentovala na herním veletrhu v Lipsku minulý rok. Jde o softwarovou hračku jménem EyePet: Your Virtual Pet. Opět je nutná kamerka PS Eye snímající rovnou plochu. Spustíte EyePet, poklepete na stůl a hle! Je tu malé chlupaté cosi jako křeček křízený s mončičákem, se kterým si můžete hrát. Potvůrka dokáže reagovat na vaše gesta i různé předměty, které budete na stůl pokládat. Ba co víc, pomocí kreslení tužkou a PS3 ovladače můžete vytvářet různé 3D objekty. Roztomilé. A rozhodně rodinně zábavné. Dovolím si tipnout, že Vánoce/Den díkuvzdání bude tímhle doslova převálcován.

Zahanbit se však v tomto ohledu nenechává ani konkurence v podobě Microsoftu. Ten představil technologii zvanou Natal, která možnosti ještě o kousek posunuje. Hráč, který stojí před kamerou, se zde stává ovladačem. Svými gesty, pohyby či výrazem ovlivňuje dění na obrazovce. Více než o rozšířenou realitu jde však o zajímavý způsob ovládání. To nový pohybový ovladač od Sony už do rozšířené reality fušuje víc, ale podrobnějších informací se dočkáme nejspíš až na letošní herní show v Tokiu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama