pctuning-zacne-testovat-napajeci-zdroje-tesite-se
Novinka PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?

PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 7. 2011 08:00 35

Po nějakém čase jsme se rozhodli znovu pustit do testování počítačových zdrojů. Máte zájem? Dejte nám vědět v diskuzi.

Reklama

Počítačové zdroje jsou jednou z nejdůležitějších komponent v počítači. Jejich profesionální testování je ale hodně náročná záležitost. Od dob, kdy odešel náš "guru" Michal Částka, si nikdo v České republice na testy zdrojů netroufl. Není se čemu divit, tester musí mít nejen znalosti, ale hlavně vybavení - a to hodně drahé. Většina recenzentů zdrojů na světových magazínech (popravdě jich je jen hrstka) používá drahé osciloskopy, měřáky a hlavně testery zdrojů (programovatelné zátěže). Nejoblíbenějším je SunMoon jež je ale už zastaralý a na moderní zdroje už i nedostatečný. Mnohem zajímavější jsou přístroje značky Chroma, jejichž cena se ale pohybuje kolem částky za ojetou Škodu Superb.

Osobně považuji za nejlepší metodiku současnosti tu, jež má řek crmaris - testuje taky zdroje "půlce Evropy". Každá napěťová větev má svou vlastní zátěž, má dokonalé vybavení a pro potřeby počítačových magazínů je jeho metodika dobrá až moc. A to nepotřebuje ani měřáky Chroma a luxusní osciloskopy s cenou dvojdomku na venkově. Jelikož chceme diverzifikovat témata na našem magazínu, pustíme se do testů zdrojů i my. Ptáte se, co použijeme za výbavu? - Ano, to je zásadní otázka. Zařízení Neutron ...

PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když mi Ilja (TiN) posílal na začátku roku e-mail, že projekt Neutron míří do finále, nevěnoval jsem mu velkou pozornost. Před časem jsem ale tento e-mail vylovil ze schránky a tím jsem začal koketovat s myšlenkou na testy zdrojů na PCT. Kromě voltmetrů, ampermétru, wattmetru a teploměru, co pro testy používal Michal, se totiž vybavíme právě touhle "hračkou". Podotýkám, že není vůbec levná a dodací lhůta také není nijak krátká, do pár týdnů tady ale bude. Co se uvnitř skrývá?

PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě kompletní programovatelná zátěž, výkonové rezistory schopné zatížení až 1600W. Veškerá silová část je umístěna v horní-přední části počítačové skříně. To hlavní se ale skrývá dál ..

PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?
i Zdroj: PCTuning.cz

V dolní části vidíte další rezistory a výkonové prvky opatřené chladiči a ventilátory. Srdce celého zařízení je nahoře. Deska vlastní výroby určená přímo pro měření zdrojů. Na obrázku dokonce vidíte i jeden modelový testovaný zdroj (nalevo). Podívejme se na desku blíže a povězme si co umí.

PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapojit lze až osm 12V větví, hlavní konektor pro další napětí (5V, 3,3V).  Deska je v podstatě malý počítač s vlastním SoC čipem. Jde o geniální přístroj, díky němuž nepotřebujete už nic dalšího! Neutron nahradí Wattmetr, voltmetr, ampérmetr, osciloskop, teploměr. Už žádný z těchto přístrojů není potřeba, všechny veličiny měří a loguje Neutron sám. Co by byl ale hardware bez software.

PCTuning začne testovat napájecí zdroje. Těšíte se?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten se také povedl. Když vám řeknu, že neexistuje jednodušší měření zdrojů než s Neutronem, tak budu mít pravdu. V podstatě stačí pouze osadit zdroj, zapojit kabely a stisknout tlačítko Start. Nemusíte mít nikde natahané moře kabelů od měřáků, připojené sondy, zaklibrovaný osciloskop, prostě nic - Neutron vše udělá za vás. Na PCB je analogový měřící obvod spojující funkci měřáku, osciloskopu (pro měření šumu a zvlnení napětí). Nastavíte kroky pro testy zatížení, maximální proudy pro všechny větve a je to. Stisknete tlačítko a počkáte na výsledek. Ten se zobrazuje přímo v aplikaci jako průběhy, grafy a tabulky. Měří se napětí při různých stupních zatížení, efektivita, rychlost odezvy, šum a zvlnění napětí, otáčky ventilátorů, teplota zdroje až na čtyřech místech, odpojení při zkratu a další veličiny. S tímhle přístrojem zvládne profesionálně změřit zdroj naprosto každý.

Snad už příští týden se setkáte s prvním testem, nejprve si připomeneme co a jak měřit, co vše ve zdroji najdeme a jak zdroje fungují. Následovat bude první test, praktická část - to jeste změření zdroje v praxi připojeném v počítači, nebo rovnou ke dvěma. Podíváme se na výsledky zdroje s reálnou zátěží, různými procesory, jednou i více nenasytnými grafikami. Později pak bude následovat druhá část, kdy bude zdroj kompletně přeměřen synteticky v zařízení Neutron. Zajímají vás zdroje a jejich testy? Dejte nám vědět v komentářích, váš názor nás zajímá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama