overte-si-stabilitu-vasi-ram
Článek Ověřte si stabilitu vaši RAM!

Ověřte si stabilitu vaši RAM! | Kapitola 3

Jírů Marek

Jírů Marek

10. 12. 2002 00:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod, Memtest86 2. GoldMemory 3. Doporučení, závěr

Máte přetaktované PC? Zvyšujete frekvenci FSB? Zvýšením frekvence FSB roste i frekvence pamětí RAM. Jste si jistí, že je vaše RAM i po přetaktování stále 100% stabilní? Pokud ne, čtěte dál!

Reklama

Aby mělo ověření stability RAM nějaký smysl, je potřeba nechat Memtest86 či GoldMemory běžet několik hodin. Čím déle je necháte běžet, tím více si můžete být jisti stabilitou vašeho systému (samozřejmě pokud se neobjeví chyby).

Co dělat pokud Memtest86 nebo GoldMemory nalezne chybu

Pokud je systém přetaktovaný, řešením je snížit frekvenci pamětí / FSB nebo nastavit méně agresivní časování pamětí v BIOSu.

Pokud Memtest86 nalezne chyby a systém není přetaktovaný a časování paměti je v BIOSu nastaveno podle SPD, máme problém, paměťový modul je pravděpodobně vadný. Nemusí se však vždy jednat o vadu modulu, naopak - může být vadné CPU nebo i základní deska. Můžeme zkusit několik kroků:

  • Pokud jste kupovali celou sestavu "na klíč", je to samozřejmě důvod k reklamaci - dále se tím nemusíte zabývat.
  • Pokud máme více modulů, musíme testovat po jednom modulu - přijdeme tak na to, který modul je vadný.
  • Můžeme zkusit vyměnit modul za jiný (vypůjčený) - zjistíme jestli je chyba v paměťovém modulu nebo je chyba jinde (CPU, základní deska).
  • Pokud chyby způsobuje pouze jeden modul, je pravděpodobně vadný - reklamace by měla být uznána.
  • Pokud paměťový modul funguje v jednom PC stabilně a v jiném hlásí testovací programy chyby, jedná se pravděpodobně o nekompatibilitu paměťového modulu a základní desky. Solidní prodejce, by mohl takový modul vyměnit za jiný.
  • Příčinou nestability může být i špatné chlazení - zkusit vylepšit chlazení nebo zkusit testovat například při otevřeném case.

Závěr

Memtest86 i GoldMemory jsou užitečné prográmky, dokáží poměrně spolehlivě detekovat chyby pamětí RAM. Mě samotnému se například již několikrát osvědčily při reklamování paměťových modulů ... reklamace byla uznána. Navíc s přehledem odhalí případnou nestabilitu přehnaně přetaktovaného systému. Spuštění těchto programů bych také doporučil každému, kdo si pořizuje nové PC, nebo nové paměťové moduly - lze tak odhalit případné chyby u paměťových modulů - a věřte, že paměťové moduly zejména noname výrobců nejsou vždy úplně v pořádku - i když se PC chová na první pohled stabilně.

Marek Jírů

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama