overte-si-stabilitu-vasi-ram
Článek Ověřte si stabilitu vaši RAM!

Ověřte si stabilitu vaši RAM!

Jírů Marek

Jírů Marek

10. 12. 2002 00:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod, Memtest86 2. GoldMemory 3. Doporučení, závěr

Máte přetaktované PC? Zvyšujete frekvenci FSB? Zvýšením frekvence FSB roste i frekvence pamětí RAM. Jste si jistí, že je vaše RAM i po přetaktování stále 100% stabilní? Pokud ne, čtěte dál!

Reklama

Stabilita paměti RAM ovlivňuje zásadním způsobem stabilitu celého PC. Bývá také nejčastější příčinou nestability systému. Pokud přetaktováváme PC pomocí zvyšování FSB, současně tak zvyšujeme i frekvenci RAM nad její specifikaci. Proto je důležité mít možnost ověřit stabilitu RAM. Tuto možnost nám dávají utility Memtest86 a GoldMemory.

Memtest86 i GoldMemory se samozřejmě také hodí pro otestovaní stability nepřetaktovaných systémů. Pokud v takovém systému najdou tyto programy chybu, může to být důvod k reklamaci, i když se systém chová při běžném zatížení stabilně - něco prostě není 100% v pořádku.

Memtest86

Memtest86 (domovská WWW stránka) je komplexní program pro otestování stability paměťového subsystému na platformě x86. Memtest86 je schopen odhalit chyby RAM, L1 a L2 cache i chyby základní desky.

Je vydáván pod licencí GPL a jeho používání je bezplatné.

Ověřte si stabilitu vaši RAM!
i Zdroj: PCTuning.cz

Původní verze Memtest86 pochází z Linux kernelu. Od té doby prošel tento software dlouhým vývojem, takže už nemá s Linux kernelem prakticky nic společného.

Algoritmus pro testování RAM v Memtest86 vychází z předpokladu, že se paměťové čipy skládají z matice těsně vedle sebe naskládaných paměťových buněk. Každá buňka může samozřejmě nabývat hodnoty 0 nebo 1. Protože jsou tyto buňky doslova napěchovány jedna vedle druhé, může dojít k tomu, že se buňky vzájemně ovlivňují, což samozřejmě způsobuje chyby RAM. Algoritmus programu Memtest86 vypadá takto (toto vysvětlení je samozřejmě hodně zjednodušené):

  1. Memtest86 zapíše do jedné buňky paměti hodnotu 0
  2. do všech okolních buněk opakovaně zapíše hodnotu 1
  3. zkontroluje se čtením původní buňky (z bodu 1), zda stále obsahuje 0
  4. tento postup se opakuje stále dokola pro všechny buňky

Memtest86 obsahuje 12 (0 až 11) různých testů, které kombinují různé modifikace testovacího algoritmu, použitých dat a použití / nepoužití cache procesoru. Standardně Memtest86 testuje paměť pomocí testů 0 až 7. Testy 8, 9, 10 a 11 mají velmi malou pravděpodobnost odhalení chyby, proto je Memtest86 standardně nepoužívá (je možné je aktivovat v menu programu).

Jak používat Memtest86

Memtest86 je nezávislý na operačním systému. Současná verze Memtest86 3.0 se distribuuje jako bootovací image diskety (51 kB) nebo jako bootovací ISO CD image (62 kB).

Pro ozkoušení stačí stáhnout *.ZIP soubor image pro disketu, rozbalit a připravit si prázdnou disketu (všechna data na ní budou vymazána). Pak stačí spustit soubor INSTALL.BAT, zadat písmeno vaší disketové jednotky a nechat zapsat image na disketu (disketa se bude tvářit jako nečitelná, ale to je OK). Stejně tak je možné vypálit ISO image na CD.

Pokud máme připravenou bootovací disketu nebo CD s Memtest86, stačí restartovat počítač a nabootovat z diskety nebo z CD. Zobrazí se hlavní obrazovka programu a Memtest86 začne sám automaticky testovat RAM:

Ověřte si stabilitu vaši RAM!
i Zdroj: PCTuning.cz


Memtest86 - screenshot je ze starší verze 2.3, vzhledem se od verze 3.0 prakticky neliší

Vlevo nahoře je zobrazen typ CPU, typ čipové sady (ve verzi 3.0), přenosové rychlosti RAM, L1 a L2 cache. Také je zde zobrazena doba běhu testů.

V pravém horním rohu, je znázorněn průběh celého testování (Pass xx%), průběh aktuálního testu (Test xx%), druh testu (Test #x) a další podrobnosti o aktuálním testu. Zde je především důležitá položka Errors, která znázorňuje počet nalezených chyb.

Dolní polovina obrazovky slouží pro vypisování podrobností o nalezených chybách. Pokud se vám zde nic nevypisuje, znamená to, že vaše paměťové moduly jsou bez chyb a stabilní.

V Memtest86 není potřeba prakticky nic nastavovat, testy 0 až 7 probíhají automaticky. Po skončení 1. sady testů, se testy znovu opakují - Memtest86 testuje paměť tak dlouho dokud ho sami nepřerušíme. Pokud chceme zobrazit menu nastavení testů (můžeme zde aktivovat testy 8, 9, 10 a 11), stiskneme klávesu C. Pro ukončení programu a restart počítače stačí stisknout klávesu Esc.

V další kapitole vám představím program GoldMemory...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama