low-endovy-duel-sempron-vs-celeron-d
Hardware Článek Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D | Kapitola 3

Dudek Jan

Dudek Jan

21. 4. 2005 02:00 134

Seznam kapitol

1. Úvod do děje 2. Procesory 3. Základní desky pro low-end a overclocking 4. Testy - práce ve Windows
5. Testy - počítačové hry 6. Syntetické testy 7. Závěr

Rozhodli jsme se ušít test procesorů na míru běžným lidem. Vzali jsme dva procesor s cenou kolem 2000 Kč - Sempron 2800+ (pro Socket 754) a Celeron D 2,53 GHz (pro Socket 478), použili jsme podle nás ty nejvýhodnější desky (s cenou kolem 2500 Kč) a za grafickou kartu jsme zvolili lidovou GeForce 6600GT (cena 5000 Kč). Nezapomněli jsme ani na overclocking. Sempron jsme přetaktovali na 2400 MHz a Celeron D na téměř 3,4 GHz. Jak to celé dopadlo? Je pro "chudého" občana ČR vhodnější Celeron nebo Sempron? To vše se dozvíte v článku...

Reklama

Volba základní desky je možná ještě důležitější než samotný výběr procesoru. Díky základní desce získáváte nebo ztrácíte možnost přetaktovávat. My jsme v našem testu sáhli po osvědčených značkách. Vám můžeme doporučit totéž.

AMD

Pro AMD Sempron 2800+ není taková nabídka desek jako u Intelu. Nejlepší volbou je čipset nForce 3 nebo 4 značky MSI, které mají velmi dobrý poměr cena/výkon. Nezklamou však ani Gigabyte.

My jsme na testování zvolili MSI K8N Neo FSR z důvodu testování na AGP. Z ostatní nabídky MSI lze také doporučit K8N Neo 3 s podporou PCI Express. Bohužel nabídka desek s novou PCIe sběrnicí na Socket 754 je žalostná. Ceny desek pro Sempron začínají na 1500 Kč.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel

U Intelu existuje nepřeberné množství desek pro Celeron D - jak Socket 478, tak 775. Zásadně doporučujeme čipsety Intel, které dovolují nejvíce procesory přetaktovávat. Ze značek jednoznačně ASUS, ale i ABIT, EPoX nebo Gigabyte.

Pro testování Celeronu D jsme zvolili už postarší čipset i865PE na desce ASUS P4P800, protože náš testovací Celeron D 2,53 GHz byl pouze pro patici 478. Vám však při výběru doporučujeme Socket 775, konkrétně velmi podobnou desku - ASUS P5P800. Zvolit také můžete čipset i915 s pamětmi DDR2, avšak pokud procesor nepřetaktujete nad 800 MHz FSB, tak tyto paměti nevyužijete. Nemluvě o vyšší ceně. Základní desky s čipsetem i865PE jsou nejlepší volbou pro Celeron D. Cena těchto desek se pohybuje kolem 2000 - 2500 Kč.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Overclocking

Nevyužít skrytý potenciál procesorů je plýtváním. Overclocking (česky přetaktování) je snadná metoda, jak zvýšit výkon procesoru o desítky procent. Nenechte se odradit informacemi o tom, že přijdete díky overclockingu o záruku, nebo si tím můžete zničit procesor. Přetaktování procesoru lze provádět díky novým základním deskám velmi snadno, někdy dokonce i ve Windows. Nevystavujete se žádnému riziku, maximálně zatuhnutím systému. Námi testované desky (ASUS P4P800 a MSI K8N Neo FSR) dokonce automaticky špatný overclocking poznají a vrátí se k posledním funkčním hodnotám.

Přetaktovat procesor lze pomocí frekvence FSB. Tato frekvence se násobí pomocí násobícího faktoru procesoru (tzv. multiplikátoru) a tím vzniká výsledná frekvence. Když máte multiplikátor vysoký, tak nejste při přetaktování limitováni základní deskou. Naopak pokud ho máte nízký, tak můžete znatelně zvýšit frekvenci FSB a tím zvýšit výkon celého systému. Nejlepší je mít desku dovolující velký overclocking FSB a přitom zvýšit frekvenci procesoru na maximum.

Zvyšováním FSB se dostanete až na určitou frekvenci, kdy vám procesor už bude tuhnout a bude nestabilní. Potom můžete zvýšit stabilitu zvýšením napětí procesoru a pokračovat s přetaktováním dále. Zde vás musím upozornit, zvýšené napětí postupem času ničí procesor. Snažte se zvyšování napětí vyhnout - stejně jako my v našem testu.

Chlazení procesoru není zas tak ožehavou otázkou, jak by se mohlo zdát. Pokud nechcete dosáhnout extrémních frekvencích, tak vám bohatě postačí boxovaný chladič (my jsme je při testech použili).

Jak jsme přetaktovávali... Intel Celeron D

FSB Celeronu je pouze 533 MHz, což hravě zvládne každá základní deska pro Intel. Dnešní základní desky zvládají frekvenci hodně přes 1000 MHz. Bohužel multiplikátor procesoru je v tomto případě limitním faktorem. Proto doporučuji Celeron D 2,26 GHz, který má multiplikátor nejnižší. My jsme pro overclocking zvolili Celeron D 2,53 GHz z důvodu podpory i Socketu 775.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Intel se přetaktovávají velmi lehce - stačí zvyšovat frekvenci FSB. Pokud máte dostatečně rychlé paměti, tak nastavte frekvenci pamětí, aby byla synchronní (shodná) s frekvencí FSB. Na druhou stranu čím vyšší frekvenci paměti pojedou, tím lepší bude výkon celého systému. My jsme brali v potaz, že majitel této sestavy bude mít obyčejné DDR 400, které nepůjdou přetaktovat přes 200 MHz (400 MHz DDR).

FSB je dobré zvyšovat zhruba po desítkách MHz a průběžně nabootovávat operační systém. Pokud se u Intelu dostanete zhruba přes 3,3 až 3,4 GHz, tak se začíná projevovat nestabilita. Při prvních těchto známkách (jako je zatuhnutí systému), je dobré třeba jen o jeden MHz snížit frekvenci FSB a zajet do Windows a spustit program na test stability systému - Prime95. Snižujte frekvenci FSB dokud vám tento test nepojede bez jakékoliv chyby hodinu a více.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

My jsme se dopracovali k frekvenci 3360 MHz při FSB 177 MHz (708 MHz QDR). Frekvence pamětí byla synchronní (177 MHz - 354 MHz DDR). Podmínkou bylo standardní napětí a hodina bez jakékoliv chyby v Prime 95.

Zkoušeli jsme i overclocking se zvýšeným napětím a vysoké stabilitě systému - dostali jsme se na 3540 MHz. Z toho lze usoudit, že při zvýšeném napětí lze Celeron D stabilně provozovat na frekvenci okolo 3400 - 3500 MHz. Na této frekvenci jsme už netestovali. Pro zajímavost - počítač se rozjel ještě na frekvenci 3760 MHz. Bohužel po pár sekundách zatuhl.

Jak jsme přetaktovávali... AMD Sempron

AMD už sice nemá tzv. FSB sběrnici, ale má určitou základní frekvenci od které se multiplikuje stejně jako u Celeronu. Multiplikuje se i pro sběrnici HyperTransport - 4x nebo 5x podle typu procesoru. (Pozn. nenechte se zmást kódovým jménem Paris, opravdu jsme měli 90 nm Palermo, jinak bychom se nám nepovedlo dosáhnout tak dobrých výsledků overclockingu).

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování Sempronu je trochu složitější než u Celeronu. Zde musíte kromě zvyšování frekvence "FSB" snížit multiplikační poměr pro sběrnici HT na 3x. Pozor na to, bez snížení tohoto poměru nepřekonáte vyšší frekvence "FSB" než 240 MHz. Musíte také snížit frekvenční poměr pamětí a procesoru - pokud nemáte lepší paměti. My jsme poměr snížili na 133 MHz pro paměti při 200 MHz "FSB". Také musíte provést AGP lock - natvrdo nastavit frekvenci AGP na 67 MHz.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Při stejném systému zvyšováním frekvence "FSB" jako u Celeronu se nám povedlo dosáhnout frekvence 2400 MHz bez zvýšení napětí. Na této frekvenci jsme celý systém testovali. Procesor byl 100% stabilní.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

S overclockingem jsme pokračovali dál a se zvýšeným napětím se nám povedlo dosáhnout frekvence až 2640 MHz. Bohužel už systém nebyl příliš stabilní. Se zvýšeným napětím lze Sempron stabilně provozovat na frekvencích 2500 - 2600 MHz. Počítač naběhl i při frekvenci 2704 MHz a FSB 338 MHz, ale po pár sekundách zatuhl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama