linksys-speedbooster-turbo-pro-wifi-sit
Sítě a Internet Článek Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť | Kapitola 5

Kuchař Martin

Kuchař Martin

17. 3. 2005 00:00 33

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Linksys WRT54GS 3. Linksys WMP54GS 4. Technologie SpeedBooster 5. Testy 6. Závěr

Společnost Linksys je v oblasti PC sítí velice známá. Její síťové prvky jsou používány po celém světě a jméno Linksys zaručuje vysokou kvalitu a spolehlivost. Před nedávnem vyšly do prodeje nové produkty WRT54GS a WMP54GS. Jsou to HW AP router a PCI WiFi karta, jež oproti svým předchůdcům slibují nárůst propustnosti až o 35%. Pojďme se tedy na technologii SpeedBooster podívat podrobněji a popsat si, jak funguje.

Reklama

Na první pohled vypadá technologie SpeedBooster velice slibně. Nyní si ukážeme jak to celé pracuje v reálu a jakých rychlostí se dá běžně při použití v budově dosáhnout.

Testovány byly proti sobě dva výše popsané produkty a následně pro lepší představu byl použit WRT54GS proti normální 802.11g WiFi kartě do USB. Operační systém je WinXP. Vzdálenost obou zařízení je 5m a jsou použity pouze dodávané dipólové antény. Pro testování propustnosti sítě byl použit program IPERF, který dokáže velice spolehlivě a kvalitně zjistit maximální propustnost. Nastaveno bylo 10s vytížení linky při použití deseti threadů (současné připojení na deseti portech).

V prvním testu je v AP i v PCI kartě nastavena rychlost sítě na auto, čili režim SpeedBooster je aktivní u obou zařízení. Kvalita linky byla na 91% a síla signálu -42dBm. Výsledky byly více než hezké, možná až dokonce překvapivé. Pro znalejší uživatele přikládám print-screen výsledku z IPERF. Výsledek tohoto testu byl 37,5Mbps což je na akcelerovanou WiFi síť bez použití Channel Bonding více než krásný výsledek. Později jsem zkoušel vytížit linku opět pomocí deseti threadů ale ne pouze na 10s ale na minutu, avšak výsledky byly prakticky shodné.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Print-screen z testu IPERF.

Následoval test WRT54GS proti 802.11g USB kartě. Z výsledků je vidět, že Linksys opravdu dokázal zrychlit přenos i v běžné 802.11g sítí při použití zařízení bez SpeedBoosteru. IPERF naměřil 19,4Mbps což je opět velice pěkné.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Opět print-screen výsledku testování.

Nakonec jsem otestoval jak probíhá přenos souborů přes FTP. Zvolil jsem dva testy, kdy v jednom jsem přenášel 800MB soubor a v druhém 1013 souborů o celkové velikosti 4GB. Tuto metodu jsem zvolil z toho důvodu, neboť přenos se chová zcela jinak, pokud se kopíruje jen jeden soubor a nebo je to velké množství malých souborů. Jak test dopadl je ukázáno v následující tabulce.

Tabulka je udělána tak, že ve sloupcích jsou dva typy testu (800MB soubor a 4GB souborů) a hned za nimi vždy následuje průměrná rychlost, která byla v testu dosažena.
 

Zařízení 800MB Rychlost 4GB Rychlost
WRT54GS + WMP54GS 223s 3,59MBps 1700s 2,35MBps
WRT54GS + USB 54G 407s 1,97MBps 2237s 1,8MBps

Z výsledků je vidět, že při kopírování přes FTP není linka vytížena natolik jako při testu pomocí programu IPERF. Také v druhé části není rozdíl natolik vysoký neboť při kopírováni natolik malých souborů nemůže rychlost vyskočit na vyšší hodnotu než při kopírování jednoho velkého souboru.

Pokud bych měl tedy porovnat celkové zrychlení, jež SpeedBooster přináší oproti klasickým 802.11g sítím bez jakékoli akcelerace, pak by se dalo opravdu hovořit minimálně o udávaných 35%. V běžně používaných 802.11g sítích je možné dosáhnout přenosových rychlostí kolem 16Mbps a při vynikajících podmínkách pak až 18Mbps (to je však spíše výjimkou).

Pokud bychom tedy kopírovali jeden 100MB soubor v klasické 802.11g síti a potom v 802.11g se SpeedBoosterem, tak rozdíl by činil něco kolem 30s, což není zanedbatelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama