linksys-speedbooster-turbo-pro-wifi-sit
Sítě a Internet Článek Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

17. 3. 2005 00:00 33

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Linksys WRT54GS 3. Linksys WMP54GS 4. Technologie SpeedBooster 5. Testy 6. Závěr

Společnost Linksys je v oblasti PC sítí velice známá. Její síťové prvky jsou používány po celém světě a jméno Linksys zaručuje vysokou kvalitu a spolehlivost. Před nedávnem vyšly do prodeje nové produkty WRT54GS a WMP54GS. Jsou to HW AP router a PCI WiFi karta, jež oproti svým předchůdcům slibují nárůst propustnosti až o 35%. Pojďme se tedy na technologii SpeedBooster podívat podrobněji a popsat si, jak funguje.

Reklama

Linksys dokázal zrychlit WiFi přenos až na 125Mbps a to bez použití nestandardních technologií. Podle výrobce má technologie SpeedBooster urychlit přenos v síti 802.11g při použití produktů této řady až o 35% a při použití jiných produktů z řady 802.11g až o 20%. Společnost Linksys se tímto tahem snaží udržet krok s konkurenčními firmami D-Link a Netgear jež uvolnily urychlující technologie Super G již v minulém roce.

Narozdíl od D-Link a Netgear nevyužívá Linksys techniky zvané Channel Bonding, což je právě u dvou zmíněných společností základním prvkem celé akcelerace přenosu. Channel Bonding pracuje na základě spřažení šestého, půlky prvního a půlky jedenáctého kanálu. To zapříčiňuje veliké zarušení všech okolních sítí, jež pracují ve zmíněných kanálech. Při testech, které prováděla společnost The Tolly Group, vyplynulo, že pokud jsou v blízkosti Super G a klasická 802.11g, tak pak sice síť Super G dokáže přenést až 48,5Mbps ale na úkor 802.11g, jež má pouhých 1,4Mbps. Z toho je jasné že tento směr asi do budoucna opravdu přijatelný není a WiFi Aliance jej za standard určitě neprohlásí.

Linksys se tedy vydal zcela jinou cestou kdy pro zvýšení rychlosti využívají několik technik jež jsou založeny na přijatých standardech. Ovládacím prvkem je pak čip společnosti Broadcom s názvem Afterburner jež vychází ze staršího modelu Express.

Samotná akcelerace probíhá díky redukci informací jež jsou odesílány společně s každým paketem. Při normální komunikaci je pásmo využito zhruba z 80% samotnými datovými pakety a zbylých 20% zůstává pro nutné řídící informace. Čip Afterburner však dokáže zredukovat hlavičky paketů o více než 50% a především je dokáže řetězit, což ve výsledku znamená, že pro pět paketů se odesílá pouze jedna hlavička.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Nahoře je ukázka jak probíhá přenos v klasických sítích (každý paket má hlavičku).
Dole pak SpeedBooster, kdy má pět paketů hlavičku společnou.

Nespornou výhodou SpeedBooster technologie je její plná zpětná kompatibilita se všemi sítěmi standardu 802.11b a 802.11g. Linksys dokonce dokázal při použití nové technologie dodržet i základní podmínky, jež jsou kladeny na 802.11g - 11kanálů a max 20MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama