linksys-speedbooster-turbo-pro-wifi-sit
Sítě a Internet Článek Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť | Kapitola 2

Kuchař Martin

Kuchař Martin

17. 3. 2005 00:00 33

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Linksys WRT54GS 3. Linksys WMP54GS 4. Technologie SpeedBooster 5. Testy 6. Závěr

Společnost Linksys je v oblasti PC sítí velice známá. Její síťové prvky jsou používány po celém světě a jméno Linksys zaručuje vysokou kvalitu a spolehlivost. Před nedávnem vyšly do prodeje nové produkty WRT54GS a WMP54GS. Jsou to HW AP router a PCI WiFi karta, jež oproti svým předchůdcům slibují nárůst propustnosti až o 35%. Pojďme se tedy na technologii SpeedBooster podívat podrobněji a popsat si, jak funguje.

Reklama
Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Již zmíněná krabice.

Nyní se trochu podrobněji podíváme na toto HW AP. Linksys WRT54GS vychází modelově ze svého předchůdce WRT54G. Jak jsem již zmínil, tak v sobě kombinuje funkce bezdrátového Access Pointu pro bezdrátové připojení uživatelů ve standardech 802.11b a 802.11g. Dále pak 4-port 10/100 Mbps ethernet switch, jenž umožňuje připojit další uživatele či periferie skrze metalickou síť a nakonec router, jenž všechny funkce spojuje a ovládá, čímž umožňuje snadné sdílení internetové konektivity či přemostění metalické a bezdrátové sítě.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na WRT54GS - vypadá velice pěkně.

Technická specifikace:

Standardy IEEE  802.3 , IEEE  802.3u , IEEE  802.11g , IEEE 802.11b
Modulace DSSS
Výkon 15dBm (EIRP)
Rychlost 125; 54; 48; 36; 24; 18; 12; 11; 9; 6; 5,5; 2 a 1Mbps
Citlivost -80dBm
Kanály 11 Kanálů pro USA a Kanadu, 13 Kanálů pro Evropu
Porty čtyři 10/100 RJ-45 switched + jeden 10/100 RJ-45 WAN
Anténa 2x odpojitelná - reverzní TNC
Bezpečnost SPI Firewall, Internet Policy, Parental Control
WiFi bezpečnost TKIP, AES, 802.1x, WEP 128bit, MAC filtry
Rozměry (Š x V x H) 186 x 48 x 200 mm
Váha 482 g
Napájení 12V 1A DC

Celé zařízení je dodáváno v pěkné krabici spolu s DC adaptérem, instalačním CD, UTP kabelem a velice stručným základním manuálem. Samotné zařízení je pak provedeno v pěkné modro černé kombinaci.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Příslušenství jež získáte v krabici při koupi WRT54GS.

Na čelním panelu lze nalézt 8 LED. První svítí při připojení do el. sítě, další značí funkční DMZ, následuje WLAN dioda jež svítí při funkčním provozu problikává a při přenosu svítí. Další 4 diody značí zda je připojen kabel do jednotlivých portů ve switchi a poslední dioda ukazuje zda je do WAN portu přivedena konektivita.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Detailní pohled na čelní panel s indikačními LED.

Při pohledu zezadu uvidíme celkem 5 RJ-45 portů. Jeden slouží pro přivedení internetové konektivity (například kabelová televize, DSL...) a zbylé čtyři pak slouží jako klasický 4-port 10/100 switch. Na levé straně je malé tlačítko pro reset a na opačné straně zdířka pro napájecí konektor. Velice výrazné jsou pak dvě antény, jež lze vyměnit a napojit na ně libovolnou externí anténu. Konektor je reverzní TNC. Dodané antény jsou dipólové a mají zisk kolem 3dB.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládací čip je založen na procesoru Broadcom BCM4712KPB o taktu 200MHz. Ethernet switch je pak ovládán čipem Broadcom BCM5325EKQM. Celkem má WRT54GS 32MB RAM paměti a pro flash dalších 8MB. Tyto čipy jsou dnes natolik rozšířené v mnoha WLAN prvcích, že se prakticky staly standardem.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Z hlediska nastavení má toto HWAP nespočet možností od těch velmi užitečných až po ty méně praktické. Hned na úvodní stránce web-managementu je potřeba vyplnit, jak je zařízení připojeno k internetu (DHCP, Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP...) a v následném kroku určit, zda si připojení uživatelé budou muset nastavovat IP ručně a nebo zda to za ně bude obstarávat DHCP server, na kterém lze pak nastavit rozsahy IP, které mohou být přiděleny.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Základní obrazovka kterou uvidíte po přihlášení.

Pokud máme v plánu připojovat i uživatele přes WiFi (což je asi samozřejmostí), pak určitě každý ocení veliké možnosti zabezpečení, jež WRT54GS přináší. Od běžně používaných WEP 64 a 128bit klíčů až po WPA, TKIP a RADIUS. Ovládání je opět velice jednoduché a porozumí mu i nepříliš zkušený uživatel. Z dalších zabezpečovacích prvků ještě nesmím opomenout MAC filtering, jenž sleduje připojená zařízení a povolí pouze ty, která jsou v seznamu.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení parametrů WiFi.

Z dalších bezpečnostních prvků je potřeba také zmínit Firewall. Ten dokáže blokovat anonymní detekci sítě z internetu, blokování multicasttingu, filtrování NAT redirekce a především filtrování IDENT (port 113). Na další záložce pak můžeme povolovat či zakazovat propustnost pro VPN v protokolech IPSec, PPTP, L2TP.

Linksys SpeedBooster - turbo pro WiFi síť
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení bezpečnostních prvků Firewall.

Všechny bezpečnostní prvky tedy dohromady tvoří velice robustní nástroj na ochranu vaší sítě před útoky z internetu nebo přímo z lokální sítě.

Web-management umožňuje také velice kvalitní monitoring celé sítě. Veškeré záznamy může ukládat do log souborů z nichž lze následně spolehlivě vyčíst potřebné informace o dění v síti. Velice pohodlně se také nahrává nový firmware - slouží k tomu funkce přímo v ovládacím menu.

Podstatným nedostatkem se ale stává absence regulace výstupního výkonu, což je podle generální licence max. 100mW. Při použití v exteriéru je pak potřeba vhodně zvolit anténu, aby tyto hodnoty nebyly překročeny.

Největší výhodou tohoto HWAP je však možnost změny a úpravy jeho firmware. Například firma Sveasoft vydala velice kvalitní firmware, který je založen na linuxu, avšak při instalaci jej není potřeba složitě kompilovat - stačí pouze nahrát přes web-management, který je pak rozšířen o řadu užitečných funkcí. Především pak získáte možnost omezit rychlost připojení k internetu pro jednotlivé porty, čili se pak již nebudete o jedno pásmo s dalšími klienty přetahovat, ale každý bude mít vyhrazené své pásmo. Existuje však celá řada různých úprav, které dokáží nastavovat šířku pásma například i pomocí Wondershaper+iproute2.

Kompletní rozbor možných úprav firmware však není v rozmezí tohoto článku a ani jeho hlavním cílem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama