Jak skončit v Matrixu a neurvat si u toho hlavu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak skončit v Matrixu a neurvat si u toho hlavu

Jak skončit v Matrixu a neurvat si u toho hlavu | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 2. 2015 12:00 26

Seznam kapitol

1. Virtuální realita před dvaceti lety 2. S helmou na hlavě a pukem v ruce 3. Totálně zanoření 4. Kilo na hlavě
5. Virtuální realita, reálná nevolnost 6. Na co Oculus Rift nemyslí 7. Co je nutné vyřešit?

Před nějakými patnácti lety jsme diskutovali nad nevalnou perspektivou skomírající virtuální reality. Tehdy vyslovil zakladatel Illusion Softworks, Petr Vochozka, pamětihodnou myšlenku: Dokud si lidi budou muset strkat hlavy do těch neforemných přileb, nemá virtuální realita šanci. Byl to věru prorocký náhled.

Reklama

Příčina je zcela jistě v nevyzrálosti hardware. Jedna věc je, že si koupíte drahé herní zařízení, druhá je to, že za ty peníze to není nic extra. VFX1 je pěkně těžká mrcha, váží více než jeden kilogram. Skutečně tak připomíná přilbu anebo helmu. Když si ji nasadíte na hlavu, máte pocit, že jste si nasadili pilotní helmu s nočním viděním – něco takového, co jste viděli třeba ve filmu o pilotech bitevních vrtulníků. Kilogram na hlavě, i když je helma relativně vyvážená, je docela pecka, což zjistíte při každém rychlejším pohybu hlavou. Je to o něco lepší, když máte velkou škebli a helma vám tak na ni lépe drží, ale stejně setrvačnost té masy cítíte.

Měli jste na hlavě někdy nějakou přilbu? Většina lidí má zkušenost s motorkářskou či lyžařskou přilbou, někdo i s přilbou vojenskou. Ve filmech to není úplně vidět, ale když máte na hlavě přilbu a prudce otočíte hlavou, tak se ta potvora chová podle prvního Newtonova zákona a po zastavení vašeho pohybu se vám pokouší urvat hlavu. A to mluvím o těch moderních, polstrovaných. Klasická středověká kovová přilbice je tvrdá, studená, všelijak tlačí a obecně se pod ní vyplácí dát nějakou čapku anebo šátek. Žádné pohodlí!

Přilba navíc není pocitově nijak příjemná, zvláště když vám pohyb omezuje. Takový men, přilba na kendo, vám jednak tlačí na hlavu, pak v tom moc neslyšíte a taky v tom houby vidíte. Navíc se jeho límce opírají o ramena, což vám mírně, ale docela nepříjemně přenáší tlak na krk a rozhozuje vám to koncentraci. Skutečně, i poměrně malé nepohodlí může stačit. Kolikrát jsem ty zatracené límce ohýbal, aby mi nepřekážely!

„Antique kendo men“ od Samuraiantiqueworld – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
„Antique kendo men“ od Samuraiantiqueworld – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Pravdou je, že u herních periferií je to trochu jiné. Hra vás vtáhne do děje tak intenzivně, že občas ignorujete nepříjemné pocity anebo i počínající bolest. Přestanete teprve ve chvíli, když je bolest opravdu intenzivní a pokračovat se opravdu nedá. Běžní PC hráči mají obvykle zkušenost hlavně se slabší verzí zánětu karpálního tunelu, kdy dostávají křeče v pravém zápěstí. Většina myší vás vede ke kroucení ruky, což při dlouhodobém hraní způsobuje bolesti. Existuje na to řešení, mezi ta zajímavá patří například ergonomická myš WOW Pen Joy, kterou držíte tak nějak z boku.

Jenomže u her ve VR vnímáte nepohodlí podstatně intenzivněji. Mnohokrát jsem přemýšlel, v čem je přesně rozdíl mezi normálním hraním a virtuální realitou. Při běžném hraní často ignorujete nepříjemné pocity, nevnímáte nekvalitní obraz na monitoru, nízký refresh rate anebo záseky v plynulosti hry. Necítíte bolest zad, žízeň, hlad, znám i hráče, kteří dokázali nejít celou noc na záchod jenom proto, aby jim někdo nezabral místo u počítače. Ponoříte se do hraní a všechny technické nedostatky mizí. Čím je hra lepší, tím větší nepohodlí hráč snese.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama