jak-na-to-pruvodce-overclockingem-intel-pentium-4
Návody Článek Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4 | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 2. 2004 00:00 74

Seznam kapitol

1. Intel a overclocking - časy se mění 2. Platforma Socket 478 - jaké procesory použít? 3. Základní deska a čipové sady 4. Nastavení frekvencí 5. Overclocking a nastavení pamětí 6. Testy a závěr

O overclockingu jsme na našich stránkách nepsali velmi dlouhou dobu - mohlo by se zdát, že se v této oblasti nic neděje. Opak je pravdou, děje, ale situace je dnes poněkud obrácená: firma AMD u svých nových procesorů přetaktovávací možnosti omezuje a novou baštou overclockerů se dnes stává i platforma Intel Pentium 4. Klasická Pentia 4 s jádrem Northwood jsou na tom dnes z hlediska taktování velmi dobře. Jeden výprodejový 2GHz kousek se nám podařilo vytáhnout až k frekvenci 3.4GHz (+1400MHz). A jak na tom jsou ostatní Pentia 4? Ukážeme Vám co koupit a kam se až dá dojít.

Reklama

Pro přehlednost budeme vycházet z nastavení základní desky ASUS P4P8X. Je osazena čipsetem i865P a umožňuje aktivaci PAT - výkon je identický jako u desek s čipsetem Canterwoood.

Nevýhodou ASUSu P4P8X je, že pro frekvenci FSB 800MHz (takt 200MHz) a vyšších není schopen nastavit taktování paměti nižší než 1:1 tedy 200MHz (DDR400). Overclocking procesorů s 800MHz je možný pouze tehdy, máte-li kvalitní paměti. Alternativou k ASUSu je Abit IS7, který tímto "neduhem" netrpí.

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Případ 1. - taktování Pentia 4 s FSB 400 / 533MHz

Zde je návod jednoduchý - v Setupu BIOSu (dostaneme se tam stiskem klávesy Del po zapnutí počítače) je třeba zvednout frekvenci FSB a pohlídat si, jak jsou taktované paměti (optimem je taktování v souladu s FSB, například 166:166). Výsledná hodnota FSB se obvykle "vejde" pod oficiální maximum (200 aka 800MHz). V případě Pentia4 2A jsme externí frekvenci zvýšili o plných 66% na 166MHz (na 667MHz).

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si, že se nejedná o procesor s HyperThreadingem.

Tento "kousek" byl natolik dobrý, že na nové frekvenci (3.3GHz) byl schopen pracovat bez zvýšení napětí. Jelikož se původně jednalo o procesor pro 400MHz FSB, je násobič nastaven na 20..

Případ 2. - taktování procesorů s HT (800MHz)

Zde jsou nároky na systém značně vyšší - překračuje totiž území "vykolíkované" Intelem. Moderní čipsety jsou natolik dobré, že jim to nečiní větší problémy.

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Výchozím procesorem pro experimenty bylo 3GHz Pentium4 (800MHz FSB, násobič 15). Předpokládám, že lepších výsledků bychom mohli dosáhnout s 2.6 (násobič 13) nebo 2.8GHz (násobič 14) modely.

Zvýšení FSB se nachází pod položkou, která bývá označovaná jako "Adjust CPU Bus Clock" případně "External Clock" nebo "CPU External Frequency" - vše značí frekvenci FSB.

V případě ASUSu je ještě nutné povolit přetaktování nastavením položky "CPU Operating Speed" případně "Overclock Tuner" na "ruční řízení" (Manual) - v opačném případě budou hodnoty nastavené automaticky (Auto).

BIOS - nastavení

ASUS P4C800: v tomto případě jsme zkoušeli FSB 1200MHz (300x4). K měření se tehdy používal testovací procesor Intelu s otevřeným násobičem - tem jsme nastavili na 8. Frekvence paměti byla v menu snížená na 266MHz (ve skutečnosti je dělička 2:3 a frekvence paměti po zvednutí FSB činí rovných 200MHz). AGP Lock se skrývá pod "AGP/PCI Frequency".

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě MSI 965PE Neo2 jsme zapnuli PAT (Performance Mode: Fast). Sběrnice FSB (CPU Bus Clock) je nastavena na standardních 133MHz (FSB 533MHz). Položka "Adjust AGP/PCI Clock" je již zmíněným AGP Lockem - frekvence AGP bude 66.6MHz nezávisle na FSB (PCI je vždy 1/2 AGP). Paměť DDR je taktovaná ve shodě s FSB (1:1) na 133MHz.

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším příkladem nechť je MSI PT800 s novým čipsetem VIA. I tento čipset umí AGP Lock "AGP Frequency" - takt AGP lze nastavit po jednom MHz v rozmezí od 66 do 100MHz. Nastavení FSB se skrývá pod nejasným pojmem "CPU Frequency" (mělo být CPU External Frequency).

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení napětí Vcore

Občas bývá nutné poněkud zvýšit napětí jádra procesoru. Naštěstí ve většině případů stačí žádná nebo velmi malá změna (cca + 0.1V). Ve většině případů by napětí nemělo překročit 1.7V. Overclocking dosažený za cenu zvýšení napětí přes mez 1.7V nestojí za rizika, které to s sebou nese. U dlouhodobě přetaktovaných procesorů, pokud napětí překračovalo 1.7V, občas docházelo k degradaci jádra procesoru (známý syndrom "náhlé smrti", SDNS - Sudden Death Northwood Syndrome). Napětí 1.6, 1.65 lze považovat jako "neškodné".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama