jak-na-to-pruvodce-overclockingem-intel-pentium-4
Návody Článek Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4 | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 2. 2004 00:00 74

Seznam kapitol

1. Intel a overclocking - časy se mění 2. Platforma Socket 478 - jaké procesory použít? 3. Základní deska a čipové sady 4. Nastavení frekvencí 5. Overclocking a nastavení pamětí 6. Testy a závěr

O overclockingu jsme na našich stránkách nepsali velmi dlouhou dobu - mohlo by se zdát, že se v této oblasti nic neděje. Opak je pravdou, děje, ale situace je dnes poněkud obrácená: firma AMD u svých nových procesorů přetaktovávací možnosti omezuje a novou baštou overclockerů se dnes stává i platforma Intel Pentium 4. Klasická Pentia 4 s jádrem Northwood jsou na tom dnes z hlediska taktování velmi dobře. Jeden výprodejový 2GHz kousek se nám podařilo vytáhnout až k frekvenci 3.4GHz (+1400MHz). A jak na tom jsou ostatní Pentia 4? Ukážeme Vám co koupit a kam se až dá dojít.

Reklama

Podívejme se nejdříve, jaké procesory jsou dnes pro overclocking nejvhodnější.

Celerony? Ne, děkuji!

Má první zpráva zní: "Celeronům se dnes vyhněte". Ač dříve byly Celerony jednoznačnou volbou (zejména na platformě Pentium III), dnes se tyto procesory pro multimediální použití vůbec nehodí. Nedejte se zmást nízkou cenou a vysokým taktováním. Testy ukázaly, že i když je Celeron (myslím typ pro Socket 478) taktován frekvencí 3GHz (3000MHz), snadno dostane v herních testech na frak i od 2GHz Pentia 4. Důvodem jsou takové úpravy jádra Celeronů (jedná se zejména o snížení interní paměti cache - ve srovnání s Northwoody, na 1/4 velikost), které architektuře NetBurst doslova podrážejí nohy (dlouhá pipeline, malá cache, nízký takt FSB).

I když jsme se několikrát úspěšně pokoušeli přetaktovávat dnešní Celerony (s 128kB paměti cache) viz. zde: "Intel Celeron 2,4 GHz přetaktovaný na 3,6 GHz", stále jsme si jen potvrzovali pravidlo, že pomalé Pentium 4 (zde 2GHz) je lepší než velmi rychlý (zde 3.6GHz) Celeron.

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


ilustrační graf: 3Dmark 2001 SE (GeForce Ti 4400, duben 2003)

Z toho plyne, že optimální platformou pro přetaktované stroje budou "plná" Pentia 4. Dnes máme na výběr ze tří řad procesorů P4.

Pentia 4 bez podpory HT

První skupinou jsou levná Pentia 4 s jádrem Northwood (512Kb paměti cache), které nemají Hyper Threading.

Co je to: HyperThreading (HT)

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro Pentia 4 bylo následně vylepšeno o jednu zajímavou funkci s názvem Hyper-Threading. Zjednodušeně to znamená zpracováni více (zde konkrétně dvou) programových vláken (thread) souběžně.

Operační systém podporující multiprocessing pak takovýto 1 fyzický procesor často "vidí" jako 2 logické jednotky. Pokud je software optimalizován pro vícevláknové zpracování, dojde v optimálním případě ke zvýšení výkonu (0 - 25%). S odstupem času můžeme říci, že hlavním důvodem, proč současná Pentia vedou v některých testech výrazněji nad procesory AMD, je právě HyperThreading. Aplikacemi, které HT využívají, jsou aplikace pro kompresi videa a audia, editaci obrazu, šachové programy, renderovací a vědecké aplikace...

Dnes jsou stále k dostání typy Pentium 4 2A (2GHz, 512kB L2, FSB 400) a několik vyšších typů. Pokud tyto procesory neležely na skladě příliš dlouho (staré revize čipu), jsou většinou schopné práce při taktu 3GHz. S jedním 2GHz "hrdinou" se setkáte dále.

Nevýhodou pomalejších Pentii 4 je, že nemají HT a také to, že za obdobný typ s aktivovaným HyperThreadingem a vyšší frekvenci zaplatíte pouze o 1500Kč více. Výhodou je, že tyto procesory startují na nízké frekvenci FSB a overclocking je velmi snadný.

Pentia 4 s HyperThreadingem (HT)

Pentia 4 s HyperThreadingem - tyto relativně dražší procesory se dnes dají "vytuningovat" k frekvencím 3,4 - 3,5GHz. Díky vysoké frekvenci FSB (datově 1000MHz a vyšší) mohou mít přetaktované systémy výkon vyšší než oficiální top-end procesory.

Frekvence FSB a výkon

Jak jsem řekl už dříve, má frekvence FSB na platformě Socket 478 vliv (mimo taktování procesoru) na další důležité "pomocné" frekvence. Jak se vyvíjely Pentia 4, sám Intel zvyšoval frekvenci FSB u nových nodelů. Původní 100MHz FSB (díky přenosu až 4 datových jednotek v každém taktu označoval Intel tuto sběrnici jako 400MHz) bylo FSB zvýšeno na 133MHz (datově 533MHz), aby se poslední zářez ustálil na 200MHz (FSB 800MHz).

Zvyšování frekvence FSB umožní procesoru rychle komunikovat s okolím - je jasné, že 3GHz procesor s FSB 100MHz by nevyužil v této konfiguraci velkou část svého výpočetního výkonu - jen by čekal na přenos dat z- a do- paměti.

Přetaktováním nad mez 200MHz (aka 800MHz) vlastně dokážeme jít o krok dál - tam kde dosud Intel nepostoupil (přechod na FSB 1000MHz se dosud plánuje).

Dnes není problém postavit systém s frekvencí FSB 1400MHz (dokázali jsme to np. zde: MSI Neo 848P s nitrem!), zdá se však, že pro overclocking je vhodné se držet rozumných mezí taktování od 250-280MHz (ve výsledku x4 tedy 1000 až 1120MHz). V dalším testu jsme experimentovali s 3GHz modelem, který jsme díky změně FSB z 200 na 233 posunuli na takt 3.5GHz.

Pentia 4 s jádrem Prescott

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory s jádrem Prescott poskytuji teoreticky obrovský přetaktovávací potenciál:

  • 0.09um výrobní technologie (Northwood 0.13um),
  • snížené napětí (typicky 1.45V)
  • prodloužena pipeline z 20 na 30-35 stupňů,
  • "cílová" frekvence 4 - 5 GHz,

Mimo to Prescott nabízí další vylepšení:

  • L1 data cache zvětšena na 16 KB,
  • L2 cache zvětšena na 1 MB,
  • 13 nových instrukcí SSE3.

Tip: Přečtěte si tento článek s kompletními testy: Pentium 4 Prescott: šampión nebo pouhý předskokan?

Bohužel, první revize čipu "Prescott" se neúměrně zahřívají (až o 20% více než ekvivalentní Northwoody), čímž dělají overclockerům čáru přes rozpočet (účinné chlazení je dnes obvykle buďto velmi hlučné, nebo velmi drahé, případně obojí). Informace hovoří o tom, že dosažení hranice 4GHz s vysoce účinným chlazením je možné, my si však raději počkáme na nové revize čipů.

Tak trochu záhadou jsou připravované "osekané" Pentium 4 s jádrem Prescott s vypnutým HyperThreadingem. Mělo by se jednat o typ s taktem 2.4GHz, který využívá externí sběrnici FSB 533MHz (takt 133MHz).

Který procesor...

V úvahu dnes (březen 2004) tedy přicházejí zejména Pentia 4 s jádrem Northwood. Dobrou volbou mohou být jak typy bez HT (seženete nejspíše typy 2 až 2.4GHz s FSB 533) - pokud se s náklady chcete držet nízko, tak základní typy s HyperThtreadingem (HT 2.4 až 2.6GHz s FSB 800MHz). Typy s HyperThreadingem volte tehdy, chcete-li vsadit na zvedání FSB nad 800MHz.

Pokud máte kvalitní paměti, dosáhne propustnost paměti v testu SiSoft Sandra 2004 k hranici 5500MB/s (při synchronní práci paměti s FSB).

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Tip: v našem shopu je pro vás připraveno několik odzkoušených sad pro overclocking: základní deska - procesor - chladič. SET+P4XB

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama