jak-na-to-pruvodce-overclockingem-intel-pentium-4
Návody Článek Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4 | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 2. 2004 00:00 74

Seznam kapitol

1. Intel a overclocking - časy se mění 2. Platforma Socket 478 - jaké procesory použít? 3. Základní deska a čipové sady 4. Nastavení frekvencí 5. Overclocking a nastavení pamětí 6. Testy a závěr

O overclockingu jsme na našich stránkách nepsali velmi dlouhou dobu - mohlo by se zdát, že se v této oblasti nic neděje. Opak je pravdou, děje, ale situace je dnes poněkud obrácená: firma AMD u svých nových procesorů přetaktovávací možnosti omezuje a novou baštou overclockerů se dnes stává i platforma Intel Pentium 4. Klasická Pentia 4 s jádrem Northwood jsou na tom dnes z hlediska taktování velmi dobře. Jeden výprodejový 2GHz kousek se nám podařilo vytáhnout až k frekvenci 3.4GHz (+1400MHz). A jak na tom jsou ostatní Pentia 4? Ukážeme Vám co koupit a kam se až dá dojít.

Reklama

Jelikož sběrnice Pentii 4 (díky vysokým taktům FSB) dokáže mezi paměti a procesorem propumpovat teoreticky až 6.4GB/s dat, je otázka dvoukanálového řadiče paměti zcela na místě.

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Dual channel - jak správně osadit paměti

Dvoukanálový řadič paměti nemusí vždy pracovat v režimu s vyšší propustnosti. Do tohoto režimu se přepne pouze, jsou-li splněné tyto podmínky:

  • moduly se musí osazovat v párech (np. tři moduly neběží nikdy jako dualchannel),
  • moduly musí mít shodnou logickou organizaci (nejlépe, jsou-li stejného typu),
  • každý modul se musí umístit do jiné skupiny DIMM konektorů.

V obrázku níže je označení slotů následující: kanál A1, A2, kanál B1, B2. Páry by měly být osazované takto: A1, B1 případně A2, B2.

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz

V opačném případě (osadíte-li jeden modul, dva rozdílné moduly, nebo oba moduly na stejný kanál) pracuje řadič paměti klasicky, tedy jednokanálově, podobně jako u dřívější generace čipových sad.

S nadhledem lze říci, že se spíše vyplatí přechod z jedno- na dvoukanálovou architekturu (paměti se musí kupovat a osazovat v párech) nežli overclocking o 10%! Pro ultimátní výkon Pentii 4 jsou "Dual channelové" čipsety nezbytností.

Mezi nejoblíbenější čipsety s dvoukanálovým řadičem patří:

  • i875P - Canterwood,
  • i865PE - Springdale,
  • VIA PT880,
  • ATI IGP 9100
  • SIS 655...

Mezi overclockery patří mezi nejoblíbenější čipsety Intelu. Dnešní špičkou je Canterwood (i875P- záhy jej nahradí čipset Grantsdale), velmi oblíbený (díky nízké ceně) je čipset Springdale i865PE.

Mezi oblíbené desky patří ASUS: P4C800 (i875P), P4P800 (včetně variant Deluxe), zajímavá je i levná verze P4P8X. Z desek MSI jsou oblíbené typy 865PE Neo2, 875P Neo, PT880 Neo. V případě Abitu jsou dobrými tipy: Abit IC7 (i875P), IS7, AI7. V nabídce EPoXu naleznete EP-4PCA3+ (i875P), EP-4PDA2+... Vhodné typy mají také firmy Soltek (SL-865PE, SL-PT880), Albatron, DFI...

Jak na to: Průvodce overclockingem - Intel Pentium 4
i Zdroj: PCTuning.cz


ASUS P4P8X patří mezi nejlevnější desky s čipsetem i865P, přesto nabízí GB LAN.

Veškeré vyjmenované typy lze považovat za "overclocking friendly" - umožňují změnu FSB a ve většině případů také dodatečné nastavení napětí procesoru a paměti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama