intel-predvede-procesor-s-nejvyssim-poctem-jader
Novinka Intel předvede procesor s nejvyšším počtem jader

Intel předvede procesor s nejvyšším počtem jader

Michal Kleman

Michal Kleman

2. 12. 2009 21:11 11

Vývojáři Intelu plánují předvedení experimentálního procesoru se 48 jádry, dle jejich prohlášení je jeho výkon 10-20 krát vyšší, než výkon současných procesorů Intel Core.

Reklama

Projekt čtyřicetiosmi jaderného procesoru náleží do vývojářského programu Intel Tera-Scale Computing. Nový prototyp je složen ze 48 nezávisle programovatelných jader architektury x86 a jde o největší množství, které bylo kdy osazeno na jeden kousek křemíku. Procesor je vybaven novou sběrnicí, fungující mezi jádry. Tato je označena jako "high-speed," což jsou v době vzniku všechny technologie, bohužel její rychlost výrobce nezmiňuje. V čipu bychom dále našli integrovaný paměťový řadič a samozřejmostí už mnoho let je i integrovaná cache.

Některé z Vás pravděpodobně napadne: "Čtyřjádro si řekne o 125W, kolik tak může žrát tahle potvora?" Shodou okolností odpovím i na toto: 125W. Tento procesor si dokonce řekne o pouhých 25W pokud není vytížen, 125W je spotřeba při maximálním zatížení. Je otázkou, jakým výrobním procesem bylo CPU stvořeno.

Intel předvede procesor s nejvyšším počtem jader
i Zdroj: PCTuning.cz

Podstatnou odlišností nového CPU mají být jeho zlepšené schopnosti programovatelnosti jednotlivých jader. Software bude moct kontrolovat a upravovat množství jader přiřazených úkolu, "přebytečná" jádra budou sloužit operačnímu systému k plnění vedlejších úkolů. Softwarově má být také ovladatelná spotřeba, a to nejen přetaktováním a podtaktováním jednotlivých jader, možné bude také jádra libovolně vypínat.

Nový procesor bude nadále využit Intelem k "výcviku" softwarových inženýrů, kteří budou studovat spravování a plánování procesů na vícejádrové platformě. To se bude hodit při vypuštění takovýchto procesorů na trh, což pravděpodobně nebude trvat tak dlouho - během příštího roku Intel vytvoří dalších 100 experimentálních čipů, které posktyne vývojářům.

V současnosti má Intel dvě hlavní vývojová centra, jedno v Oregonu a jedno v Izraeli, tato centra jsou původem všech hlavních a prodejních procesorů. Prototyp CPU se 48 jádry však pochází z Braunschweig v Německu, což je centrum patřící pod Intel Labs Europe. Procesorové jádro, nová rychlá sběrnice a energeticky úsporný paměťový řadič pochází z Německa, zbytek procesoru byl dotvořen částečně v Indii a částečně v Oregonu. v prohlášení Intelu také stojí, že díky efektivní práci německého týmu, dobré komunikaci mezi jednotlivými vývojovými středisky a pokročilým technologiím simulování softwarových i hardwarových řešení (které umožnilo testovat čip před jeho vytvořením) byl čas vývoje poloviční oproti původním očekáváním. Architektonické a designové detaily budou odhaleny na konferenci International Solid State Circuits v únoru (Február) 2010.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama