intel-lga775-ddr2-pci-express-grafika-zvuk
Hardware Článek Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk | Kapitola 4

Charles

Charles

25. 6. 2004 00:00 48

Seznam kapitol

1. Popis i915P, i915G, i915GV a i925X 2. LGA775 aneb vždy proklínaná změna patice procesoru 3. Southbridge je opravdu vypilován 4. Standardy na počátku své životní dráhy - PCI Express, DDR2
5. Výkonnostní testy 6. D915GEV (Eatonville) - základní deska s i915G na palubě 7. Závěr (mnoho změn, ale jaké ve finále jsou?)

Intel tento týden představil zcela novou platformu - tu jsme v redakci pracovně nazvali LGAčko, a to i přes to, že nová "pružinková" patice LGA775 a odpovídající Pentia 4 jsou jen zlomkem toho, co nám tento "launč" přinesl. Společně s novými procesory přichází nové paměti DDR2, dlouho očekávané čipové sady Grantsdale a Alderwood, nový zvukový standard, poprvé se objevují sběrnice a grafické karty PCI Express... Musíme však uznat, že tolik novinek s sebou přineslo nejen nadšené výkřiky ale i kritické komentáře. Je nadšení oprávněné?

Reklama

  

Mezi velice diskutované novinky patří nová sběrnice PCI Express (PCIe) a nový paměťový standard DDR2. Článek pojednávající o PCI Express naleznete zde. Proto teď již nebudu zacházet nijak do podrobností (v případě zájmu nahlédněte do nedávného článku pojednávajícím o tomto tématu) a jen shrnu, co nás čeká.

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

PCI Express je sice určena jako náhrada klasických PCI i AGP, ale přesto nalezneme na deskách společně s touto novou sběrnicí i PCI sloty (AGP už s PCI Express 16x mixovat nelze - někteří výrobci základních desek sice ohlásily modely, které mají na sobě PCIe 1x, PCIe 16x, PCI a dokonce i AGP. Ovšem nenechte se zmást. AGP slot sice na desce v takovém případě fyzicky mít budete, ale jeho rychlost rozhodně taková, jaká by měla být, nebude (jedná se víceméně o zdvojení 2 slotů PCI - výsledná rychlost pak činí pouze 266MB/s - oproti 2GB/s u nativního AGP 8x).

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Takovéto mixování těchto sběrnic je samozřejmě pochopitelné. Ne každý bude hned chtít či potřebovat přecházet na PCI Express i když je výkonnější než jeho předchůdci. V případě přechodu z PCI na PCIe 1x je situace jasná - PCI svou rychlostí 133MB/s dnes již na některá zařízení nepostačuje - jedná se zejména o přídavné diskové řadiče (například SATA 150) či Gigabit LAN. Ovšem pokud jde o přechod z AGP 8x na PCIe 16x? Tady už to tak horké není. Svou budoucnost PCIe 16x pro grafické karty jistě má, ale budeme si muset ještě chvíli počkat, než potenciál nové sběrnice budou grafické karty vyžadovat (dnes AGP 8x svou propustností na dnešní grafické čipy postačuje).

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde se dostávají ke slovu výrobci grafických čipů. Jsou to totiž oni, kdo rozhoduje o tom, kdy začne být PCIe 16x opravdu vyžadována. Obě hlavní společnosti ATi i nVIDIA ohlásily grafické čipy s podporou PCIe 16x, nicméně každá tak trochu jinak. ATi jde cestou nativní podpory obsažené přímo v čipu... narozdíl od toho karty s nynějšími čipy nVIDIA hlásajícími podporu PCIe vyžadují konverzní čip (který se poměrně dost zahřívá), díky čemuž prostě nemůže dojít ke zvýšení výkonu. Ani nynější čipy od ATi s již nativní podporou nepodávají vyšší výkon (ke zvýšení výkonu by došlo pouze v případě, že by se potřebné textury nevešly do paměti na grafické kartě).

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším standardem, který s příchodem nových čipsetů započíná svou existenci, je paměťový standard DDR2. V případě DDR první generace začal Intel s jejich podporou ve svých čipových sadách až po nějaké době, kdy podpora ze strany čipových sad byla k dostání již od společností SIS a VIA. Tentokrát však Intel nezahálel a přináší podporu DDR2 jako úplně první (i když se tak ještě před nedávnou dobou nezdálo).

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

V porovnání s DDR první generace se rozměry sice nezměnily, nicméně zvýšil se počet pinů ze 184 na 240. A samozřejmě se snížilo napětí - z 2.5V na 1.8V.

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

Papírově vypadají nové paměti DDR2 velice schopně. Už při svém nynějším startu disponují rychlostí 533MHz, naproti čemuž uznaný standard pro DDR první generace je nejvýše 400MHz (samozřejmě celá řada výrobců nabízí i mnohem rychlejší moduly - až 550MHz, ale nejde už o standard). Bohužel většina věcí není taková, jak bychom si přáli a jak se na první pohled zdá. V neprospěch DDR2 mluví 2 faktory - velmi vysoké latence (4-4-4) a reálná frekvence pamětí je poloviční oproti DDR první generace (pokud bychom porovnávali moduly na stejných výsledných frekvencích). Frekvence sběrnice je už ale shodná. Proto nedosahují DDR2 moduly na frekvenci 533MHz nijak výrazně vyšších výsledků než DDR400.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama